18 apr. 2019

3 lättodlade favoriter


De här tre återkommer jag till så gott som varje år.
Malva och solros har ganska stora frön som passar i små händer.
Klinten flyger runt lite hur som helst men passar alltid där den väljer att gro.

1.Klint i olika färger blommor tidigt och håller på länge.
Ju mer du plockar desto längre blommar den!

2. Sommarmalvan blommar efter midsommar och är tacksam i bukett och rabatt.

3. Solros finns i en uppsjö av färger, höga, låga och några mittemellan. 
    I år blir det en vitgul variant

Var dags mat - Wraps med kyckling och ”Gröna gudinnan”, 4 port




2 färdigstekta kycklingbröst
4 tortillabröd
blandade salladsblad
1 röd lök i skivor
”Gröna gudinnan”

Skiva kycklingen tunt.
Lägg sallad i mitten på varje tortillabröd.

Fördela kycklingen mellan bröden.
Lägg på en rejäl klick av såsen, toppa med skivad lök.
Rulla ihop så ändarna täpps igen.
Slå plast runt om och lägg in i kylen 30 min.
Ta av plasten och dela på bröden.
Servera med extra sås och servetter J

”Gröna gudinnan”
2 dl majonnäs
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta
2 msk gräslök
1 msk persilja
1 msk körvel/basilika
salt och peppar

Mixa alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i väntan på användning.

Citrongrottor med hallon, 20 st



125 gr rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl lemoncurd
färska hallon
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem.
Rör ihop till en jämn deg och rulla till en längd.
Skär i 20 bitar och lägg i småbrödsformar.
Gör en grop med fingret i varje kaka och lägg i en klick lemoncurd.
Grädda mitt i ugnen 10-12 min tills kakorna fått fin färg.
Låt kakorna svalna och lägg över dem på ett fat tillsammans med färska hallon.
Sikta över florsocker.

17 apr. 2019

Glad påsk - Sill med örter, vitlök och äpple


1 frp 5-minuterssill (210 gr avrunnen vikt)
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
3 msk hackade örter
1-2 vitlöksklyftor, finrivna

Låt sillen rinna av ordentligt och blanda under tiden ihop övriga ingredienser.
Skär sillen i tunna bitar och blanda ner i smeten.
Låt stå över natten.

Tips!
För att undvika kladd på glasburkar eller skålar - lägg plastfilm över de tomma burkarna, gör ett hål i mitten och sleva i sillen. När all sill är i drar du bara bort plasten och har rena fina kanter på burkar och skålar!

Glad påsk - Matjessill med brynt smör, ägg och röd lök, 4 port


l


1-2 burkar matjessil
2 hårdkokta ägg
3 msk hackad röd lök
1 msk hackad dill
4 msk smör

Låt sillen rinna av något och fördela den sedan på fyra tallrikar.
Hacka äggen och strö sedan ägghack, lök och dill över sillarna.
Bryn smöret – det ska dofta lätt av kola när det är klart, och fördela runt sillarna.
Ät omedelbart!
Vill man kan man lägga sillen på en bit kavring eller rågbröd.

15 apr. 2019

Elsas Kalasmat - Citronkräm med färska bär, 4-6 port


5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
¾ dl citronsaft

Koka upp grädde och socker under omrörning i en kastrull.

Sänk värmen och låt sjuda 3 minuter, rör om då och då.
Höj värmen något och koka 3 minuter till under omrörning.
Ta av kastrullen och tillsätt citronsaften.
Låt svalna något och häll sedan upp på glas.
Täck med plastfilm och ställ in i kylen fram till serveringen.
Servera med rårörda bär.





Var dags gröna mat - Krispig fänkålssallad med rädisa, 4 port


2 fänkålshuvud
1 knippe rädisor
1/2 citron, saften
3 msk mild olja
Salt och peppar

Skiva fänkål och rädisor riktigt tunt.
Lägg i en bunke och pressa över citronsaften, slå i oljan.
Salta och peppra lätt.
Blanda ordentligt och låt gärna salladen stå 1 timme innan serveringen.

Den här mängden räcker som tillbehör för 4 vuxna till en god bit fisk med en krämig sås till.