1 maj 2019

Rabarbertid - Rabarberlikör


700 gr rabarber, skivad
3 dl socker
1 vaniljstång
8-10 gröna kardemummakapslar
1 L vodka
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna i en stor glasburk med lock.
Lägg i övriga ingredienser, sätt på locket och skaka kraftigt.
Ställ på en kall och mörk plats i 6 veckor.
Den första månaden ska burken skakas varje dag.

Sila sedan av och njut din egen likör!



Rabarbertid - Rabarberkaka med mynta, valnötter och kardemumma, ca 20 bitar


3 ägg
4  + ½ dl socker
200 gr smör
4 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
3 msk hackad mynta
1 dl hackade valnötter
4-5 medelstora rabarber

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, häll i mjölken och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
Häll ner i äggsmeten, blanda och tillsätt smörblandningen.
Vänd ner hackad mynta.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
Strö över nötterna och skivad rabarber.
Grädda 30 - 40 min beroende på storlek på formen.
Servera med iskall vispad grädde eller en rejäl klick glass!

Rabarbertid - Rabarbermousse, 4 port

1 bunt rabarberstjälkar
2 msk röd outspädd saft
1 dl socker
1 dl kvarg
2 1/2 vispgrädde

Skiva rabarbern i tunna skivor, koka sedan rabarbern med saften tills det tjocknar till en kräm.
Mixa ifall du tycker rabarbern är för trådig.
Låt kallna och rör sedan i socker och kvarg.
Vispa grädden hårt, blanda ned i rabarbersmeten och häll upp i portionsskålar.
Låt stelna i kylskåp ett par timmar.

Rabarbertid - Rabarberpaj med vit choklad och mandel

När du gjort den här pajen vill du inte äta någon annan! Krispig mandel, len choklad och så skärpan från rabarbern tillsammans med en kula riktigt bra vaniljglass tar i alla fall mig till något slags himmel. 

500 gr rabarber
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl eller maizena
100 gr vit choklad
½ dl hackad sötmandel
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rabarbern i bitar och blanda dem strösocker och potatismjöl. Lägg i botten av en smord pajform.
Grovhacka choklad och mandel.
Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda ner de torra ingredienserna och sedan choklad och mandel.
Fördela över rabarbern och grädda sedan mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått fin färg.

26 apr. 2019

Var dags gröna mat - Pasta med aubergineröra, 4 port


1 aubergine
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk olivolja
1 brk krossad tomat
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
Nykokt pasta
Parmesan
Babyspenat, ärtskott eller vad du har hemma

Tärna aubergine och morot.
Skiva lök och vitlök tunt.
Dela och kärna ur chilin, skiva tunt.
Häll olivolja i en stekpanna och lägg ner aubergine och morot.
Tillsätt övriga grönsaker efter några minuter, låt steka tillsammans ca 5 min.
Häll i krossad tomat, honung och smaka av med salt och peppar.
Låt puttra på låg värme ca 20 min medan du kokar pastan.
Häll vattnet av pastan, lägg tillbaka i kastrullen och häll i röran.
Blanda och servera direkt med hyvlad parmesan och gröna blad.

Så lyckas du med aubergine!



1.     Plantan bör bindas upp eller stöttas.
2.     För att plantorna ska bli buskigare bör de toppas vid en höjd av ca 20 cm, låt 3-4 grenar växa fram.
3.     Extra gödning vid fruktsättningen och framåt. Nässelvatten är en dunderkur som stärker växten dessutom.
4.     Skörda när frukterna är välutvecklade och fått en mörk, glänsande färg.
5.     Håller ca 1 vecka i kylskåp efter skörd.

18 apr. 2019

3 lättodlade favoriter


De här tre återkommer jag till så gott som varje år.
Malva och solros har ganska stora frön som passar i små händer.
Klinten flyger runt lite hur som helst men passar alltid där den väljer att gro.

1.Klint i olika färger blommor tidigt och håller på länge.
Ju mer du plockar desto längre blommar den!

2. Sommarmalvan blommar efter midsommar och är tacksam i bukett och rabatt.

3. Solros finns i en uppsjö av färger, höga, låga och några mittemellan. 
    I år blir det en vitgul variant