3 maj 2019

3 rara ärtor

BIld av T Caesar, Pixabay


1.     Brytsockerärt ”Half Pint” – snabbväxande, låd salladsärt med många söta, saftiga och         krispiga ärtskidor.
2.     Sockerärt ” Golden queen” – en liten ovanlig ärt med ljusgula skidor och ursprung              från Indien.
3.     Brytsockerärt ”Sugar snap” – bra för amatörodlare och ger skörd under lång tid.

Var dags gröna mat - Sockerärtor med mynta och vitlökskräm, 4 port



250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Bland yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. Häll på oljan och strö över myntan. Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

1 maj 2019

Rabarbertid - Klassiska syltgrottor med rabarbersylt


200 g mjukt smör
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½–1 dl fast rabarbersylt

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker poröst.
Blanda resten av ingredienserna och ta i dem. Rör ihop till en deg.
Rulla degen till en längd. Skär i bitar. Rulla till bollar. Lägg dem i småbrödsformar.
Tryck en fördjupning i varje boll och klicka i sylt.

Grädda mitt i ugnen 10–12 min, ät sedan minst en omedelbart tillsammans med ett glas kall mjölk. Eller hur fröken Lotta?

Rabarbertid - Nigels Slaters snabba rabarbertarte med mascarpone

5-6 rabarberstjälkar i bitar
En rejäl sked socker
Vatten
Tinad smördeg
250 gr mascarpone
Äkta vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg rabarbern I en ugnsfast form tillsammans med socker och 1-1,5 dl vatten.
Rosta 10-15 minuter tills rabarbern precis mjuknat. Låt svalna i formen, lyft rabarbern och spara saften.
Sätt ugnen på 220 grader.
Kavla smördegen lätt och skär sedan en 1,5 cm tjock kant runtom utan att skära helt igenom. Lägg smördegen på plåt klädd med bakplåtspapper.
Föredela rabarbern i mitten av smördegen och pensla kanterna med lite av saften.
Baka tarten 20 min tills den blivit gyllene och rest sig.
Blanda ihop mascarpone och vaniljsocker till en slät kräm.
Lite finrivet citronskal är också gott att ha i.


Rabarbertid - Rabarbermuffins med mynta, 12 stora



















200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk färsk mynta (hälften om den är torkad)
300 gr rabarber

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen i ett taget under omrörning.
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med rabarber och rör ner.
Fördela i muffinsformar och grädda i 200 grader 10-12 min. 
(Längre om du gör i stora muffinsformar.)

Rabarbertid -Rabarbersylt med lavendel


www.floradania.dk

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g syltsocker
2 msk färska lavendelblommor

Blanda allt utom blommor i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. 
Tillsätt blommorna och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 
Förslut. Förvara i kylskåp.

Rabarbertid - Rabarberpaj med kanelsmulor


Pajdeg
100 gr smör
100 gr vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten

”Smulor”
150 gr råsocker
90 gr vetemjöl
50 gr mandelmjöl
100 gr smör
2 tsk kanel
Fyllning:
100 gr mandelmassa
1 ägg
Kör degingredienserna i mixer till en deg. Lägg kallt 30 min.

Klä en pajform med degen. 
Vispa ihop mandelmassa och ägg. 
Häll i formen och toppa med skivade rabarber. 
Grädda ca 30 min på 170 grader.

Blanda under tiden ihop ”smulet”. 
Ta ut pajen och strö över smulorna, grädda ytterligare ca 10 min. Servera med vaniljsås