22 maj 2019

Var dags gröna mat - Pesto på ruccola och solrosfrö



125 gr ruccola
1 dl riven parmesan
1 dl olja
½ dl solrosfrö
Salt och peppar

Mixa ruccola med parmesan, olja och solrosfrö.
Vill du ha en lösare pesto tillsätter du lite mer olja.
Smaka av med salt och peppar.

Var dags mat - Tonfisk sallad med pocherat ägg, 2 port



1 burk tonfisk i vatten
Blandade salladsblad
8 cocktailtomater, delade
1 skivad röd lök
2 ägg
1 msk ättika
1 L vatten
2 msk olja
2 tsk vinäger
Salt och peppar
Ruccolapesto

Blanda salladen med tomater och lök i en skål.
Slå över olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Lägg över på ett serveringsfat och fördela tonfisken jämnt.
Koka upp 1 L vatten med ättika och en nypa salt.
Knäck äggen i varsin kopp. Rör snabbt med en sked i kastrullen så det bildas en virvel, slå i ett ägg och låt det sjuda 2-3 min. Lyft upp med hålslev och lägg åt sidan.
Gör likadant med nästa ägg och lyft sedan över båda till serveringsfatet.
Lägg på en klick pesto och skär sedan ett snitt så att den krämiga gulan rinner ut.

3 maj 2019

3 rara ärtor

BIld av T Caesar, Pixabay


1.     Brytsockerärt ”Half Pint” – snabbväxande, låd salladsärt med många söta, saftiga och         krispiga ärtskidor.
2.     Sockerärt ” Golden queen” – en liten ovanlig ärt med ljusgula skidor och ursprung              från Indien.
3.     Brytsockerärt ”Sugar snap” – bra för amatörodlare och ger skörd under lång tid.

Var dags gröna mat - Sockerärtor med mynta och vitlökskräm, 4 port



250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Bland yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. Häll på oljan och strö över myntan. Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

1 maj 2019

Rabarbertid - Klassiska syltgrottor med rabarbersylt


200 g mjukt smör
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½–1 dl fast rabarbersylt

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker poröst.
Blanda resten av ingredienserna och ta i dem. Rör ihop till en deg.
Rulla degen till en längd. Skär i bitar. Rulla till bollar. Lägg dem i småbrödsformar.
Tryck en fördjupning i varje boll och klicka i sylt.

Grädda mitt i ugnen 10–12 min, ät sedan minst en omedelbart tillsammans med ett glas kall mjölk. Eller hur fröken Lotta?

Rabarbertid - Nigels Slaters snabba rabarbertarte med mascarpone

5-6 rabarberstjälkar i bitar
En rejäl sked socker
Vatten
Tinad smördeg
250 gr mascarpone
Äkta vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg rabarbern I en ugnsfast form tillsammans med socker och 1-1,5 dl vatten.
Rosta 10-15 minuter tills rabarbern precis mjuknat. Låt svalna i formen, lyft rabarbern och spara saften.
Sätt ugnen på 220 grader.
Kavla smördegen lätt och skär sedan en 1,5 cm tjock kant runtom utan att skära helt igenom. Lägg smördegen på plåt klädd med bakplåtspapper.
Föredela rabarbern i mitten av smördegen och pensla kanterna med lite av saften.
Baka tarten 20 min tills den blivit gyllene och rest sig.
Blanda ihop mascarpone och vaniljsocker till en slät kräm.
Lite finrivet citronskal är också gott att ha i.


Rabarbertid - Rabarbermuffins med mynta, 12 stora



















200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk färsk mynta (hälften om den är torkad)
300 gr rabarber

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen i ett taget under omrörning.
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med rabarber och rör ner.
Fördela i muffinsformar och grädda i 200 grader 10-12 min. 
(Längre om du gör i stora muffinsformar.)