30 nov. 2019

Elsas Jul - Fudge med vit choklad och saffran



 475 gr vit choklad
1 brk kondenserad mjölk
25 gr smör
1 pkt saffran
Hacka chokladen.
Smält smöret.
Tillsätt saffran och kondenserad mjölk.
Låt precis koka upp och drag sedan kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen.
Rör tills chokladen smält. Ställ åt sidan för att spritsa figurer när fudgen svalnat något eller bred ut den i en form, ca 25 x 25 cm, klädd med plast och skär i bitar när den

Elsas Jul - Julig apelsinmarmelad, ca 1 L



500 gr apelsin
2 dl vatten
500 gr syltsocker
1 stjärnanis
1 kanelstång
Skölj frukten och skala av det yttersta skalet med potatisskalare.
Skär sedan i halvor och pressa ur saften i en kastrull.
Strimla skalet och lägg i kastrullen tillsammans med kryddor, vatten och saft.
Koka skalen mjuka.
Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 5 min.
Låt svalna något och häll sedan upp på rengjorda burkar.

Elsas Jul - Cupcakes med apelsingömma, 12-16 st



50 gr smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ msk pepparkakskrydda
ca 1 dl apelsinmarmelad

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smör och mjölk.
Blanda mjölet med bakpulver och pepparkakskrydda.
Rör ner mjölblandningen i smeten.
Klicka ner smeten i muffinsformar.
Grädda 10-15 min beroende på storlek på dina formar.
När muffinsen svalnat gröper du ur lite på toppen och fyller hålet med marmelad.
Spritsa sedan ut smörkräm och dekorera med rivet apelsinskal.
Egen pepparkakskrydda gör du av 1 msk malen kanel, 1 tsk malen ingefära och 1 tsk malen kryddnejlika.


Apelsinsmörkräm, 2 ½ dl
150 gr smör
2 ½ dl florsocker
2 tsk apelsinjuice
1 äggula
Rör samman smör, florsocker och apelsinjuice med elvisp eller matberedare.
Rör ner äggulan.

22 nov. 2019

Är det farligt att äta sill och lax i jul?

BIld av Rainer Lieverscheidt från Pixabay


”Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön. 
Odlade laxfiskar innehåller förhållandevis låga halter miljöföroreningar, även om de odlats i Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. 

Den mesta sillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön. Alla dessa fiskar innehåller lägre halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta oftare. Läs på förpackningen, eller fråga i butiken eller på restaurangen, var sillen eller laxen kommer ifrån.”

Källa: Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se

15 nov. 2019

Hur är det nu med julens sillar och laxar?

BIld av Rainer Lieverscheidt från Pixabay


”Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön. 
Odlade laxfiskar innehåller förhållandevis låga halter miljöföroreningar, även om de odlats i Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. 

Den mesta sillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön. Alla dessa fiskar innehåller lägre halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta oftare. Läs på förpackningen, eller fråga i butiken eller på restaurangen, var sillen eller laxen kommer ifrån.”

Källa: Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se

Kallrökt lax på toast med krämig löksallad, 4 port



4 rejäla skivor kallrökt lax
4 skivor vitt formbröd
1 röd lök
10 cm purjolök
1 msk hackad gräslök
3 msk crème fraiche
½ citron, skal och saft
svartpeppar
salt
dill, koriander eller andra färska örter till dekoration

Skiva röd lök och purjolök riktigt tunt.
Lägg i iskallt vatten 10 min, låt rinna av ordentligt.
Blanda med crème fraiche, gräslök samt saft och skal från citronen.
Smaka av med salt och peppar.
Rosta eller smörstek brödet.
Fördela den krämiga lökröran över bröden.
Toppa med en skiva lax, några drag med pepparkvarnen och färska örter.

Dryckestips!
En redig pilsner är ett utmärkt alternativ – friskheten och den lätta bitterheten är precis vad du behöver tillsammans med rökt lax. Trevliga nära varianter finns både från vår granne Mälardalens Brewing Company och Eskilstuna ölkultur, annars rekommenderar jag varmt Spaten München som även passar bra till husmanskost.