4 rejäla skivor kallrökt lax
4 skivor vitt formbröd
1 röd lök
10 cm purjolök
1 msk hackad gräslök
3 msk crème fraiche
½ citron, skal och saft
svartpeppar
salt
dill, koriander eller andra färska örter till dekoration
Skiva röd lök och purjolök riktigt tunt.
Lägg i iskallt vatten 10 min, låt rinna av ordentligt.
Blanda med crème fraiche, gräslök samt saft och skal från
citronen.
Smaka av med salt och peppar.
Rosta eller smörstek brödet.
Fördela den krämiga lökröran över bröden.
Toppa med en skiva lax, några drag med pepparkvarnen och
färska örter.
Dryckestips!
En redig pilsner är ett utmärkt alternativ – friskheten och
den lätta bitterheten är precis vad du behöver tillsammans med rökt lax. Trevliga
nära varianter finns både från vår granne Mälardalens Brewing Company och Eskilstuna
ölkultur, annars rekommenderar jag varmt Spaten München som även passar bra
till husmanskost.