28 apr. 2020

Prima primörer - Rabarberpaj på Marthas vis



1 pajskal, 18-24 cm
3 ½ dl vatten
3 ½ dl socker
1 vaniljstång
1 rödbeta
6 rabarberstjälkar
200 gr Philadelfiaost
1 ½ dl Crème Fraiche
½ citron, saft och skal
2 msk florsocker

Ansa och skär rabarbern i 5 cm långa bitar.
Koka upp vatten och socker.
Dela vaniljstången på hälften, skrapa ner fröna i vattnet och lägg ner hela stången.
Klyfta rödbetan, lägg i kastrullen och koka tills sockret löst upp sig.
Lägg ner rabarbern, lägg lock på och ställ åt sidan ca 20 tills rabarbern mjuknat.
Lyft upp rabarbern, häll av hälften av vätskan och låt resten koka ner till en sirap.
Sila av sirapen och låt den svalna.
Blanda Philadelfia och Crème Fraiche med saft och skal från citronen.
Blanda ner florsockret, rör till det blir slätt.
Häll ner fyllningen i det förgräddade och avsvalnade pajskalet.
Lägg på rabarbern och skeda över sirapen.

27 apr. 2020

Elsas Valborgssupé


17 apr. 2020

Min bästa tonfiskröra



1 brk tonfisk, i vatten eller olja avgör du själv
1 dl majonnäs
1 rågad msk kapris
1 msk sweet chilisås
1 liten röd lök, finhackad

Häll av vätskan från tonfisken och lägg den i en skål.
Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Fyll en baguette eller fralla med röran tillsammans med salladsblad, lite skivad lök och gärna en klyfta citron.

Elsas ljusa bröd, ett grundrecept att utforska och utveckla



600 gr vetemjöl
½ pkt torrjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
1 msk salt

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.
Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.
Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.
Låt jäsa till dubbel storlek eller över natten kylskåp.
Sätt ugnen på 215 grader.
Dela degen i 4 delar och vrid till baguetter.
Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 min.
Brödet ska ha en innertemperatur på 93 grader när det är färdigt.

7 apr. 2020

Paj med rotselleri, vitlök och Västerbottensost



1 pajskal
3 hela vitlökar
olja
1 msk äppelcidervinäger
1 dl vatten
salt och peppar
1 kvist vardera av rosmarin, timjan och salvia
1 msk honung
1 rotselleri, ca 700 gr
1 dl riven västerbottensost
2 ägg
2 dl grädde/mjölk
salt och peppar

Dela och skala vitlökarna. Lägg klyftorna i kokande vatten i 3 min.
Häll av vattnet och stek dem i olja på hög värme 2 min.
Tillsätt vatten och vinäger, låt sjuda 10 min.
Lägg i örter och honung, sjud ca 5 min eller tills vätskan blir sirapsliknande.
Skala och tärna rotsellerin. Koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min.
Fördela selleri, vitlökar och ost i pajskalet.
Blanda ägg och mjölk eller grädde.
Grädda pajen ca 30 min i 200 grader.

5 apr. 2020

Elsas Kalasmat - Räkröra med äpple och örter



Skalade räkor
Majonnäs
Crème fraiche
Hackade örter
1 äpple
Salt och peppar
Blanda räkorna med lika delar majonnäs och créme fraiche så att de täcks.
Tärna ett äpple och blanda ner tillsammans med hackade örter som gräslök, dill och persilja.
Smaka av med salt och peppar.
Skeda upp i små rågskålar, på små bitar av knäckebröd eller salladsblad.