28 apr. 2020

Prima primörer - Rabarbermojito, 8 st



1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl skivad rabarber
32 cl ljus rom
4 hela lime
8 kvistar mynta

Koka rabarber med socker och vatten tills rabarbern mjuknat, ca 8 min.
Låt svalna.
Ta fram glas och lägg en matsked av rabarberblandningen i varje glas tillsammans med en halv lime i klyftor och en myntakvist. Mosa blandningen med en muddler eller baksidan av en träslev.
Fyll på med 4 cl ljus rom och en massa krossad is, rör om och servera direkt.
Eller strunta i rommen och toppa upp med en frisk lemonad för en alkoholfri variant!

Prima primörer - Muffins med rabarber och mynta



















200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk färsk mynta (hälften om den är torkad)
300 gr rabarber

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen i ett taget under omrörning.
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med rabarber och rör ner.
Fördela i muffinsformar och grädda i 200 grader 10-12 min. 
(Längre om du gör i stora muffinsformar.)

Prima primörer - Rårörd rabarbersaft

























3 kg rabarber

1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
5 hg socker per liter avrunnen saft

Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem!! Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna. Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat. Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm. Och låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.

Spara flaskorna i källare eller kylskåp, men eftersom saften inte innehåller endast lite konserveringsmedel så håller den inte så länge!

Prima primörer - Vit kladdkaka med rabarberkompott


3 ägg
2 dl socker
150 gr smör
150 gr mandelmassa
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och ströa en form, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och riv mandelmassan grovt med rivjärn.
Rör ägg och socker pösigt.
Blanda ner smör och mandelmassa, tillsätt mjöl och vaniljsocker.
Häll i formen och grädda 20-25 min. Kakan ska vara lite ”skvalpig” i mitten.
Vänd upp på ett fat och låt svalna under formen.
Servera med rabarberkompott och lättslagen grädde.

Tips!
Det går finemang att byta ut mandelmassan mot vit choklad och lite rårörda jordgubbar på toppen är det nog ingen som mår dåligt av J

Snabb rabarberkompott
300 gr rabarber
300 gr syltsocker
1 msk citronsaft

Koka upp rabarber och citronsaft med syltsocker.
Låt sjuda ca 10 min, skaka på kastrullen med jämna mellanrum istället för att röra.
Ställ åt sidan att svalna.

Prima primörer - Rabarberpaj på Marthas vis



1 pajskal, 18-24 cm
3 ½ dl vatten
3 ½ dl socker
1 vaniljstång
1 rödbeta
6 rabarberstjälkar
200 gr Philadelfiaost
1 ½ dl Crème Fraiche
½ citron, saft och skal
2 msk florsocker

Ansa och skär rabarbern i 5 cm långa bitar.
Koka upp vatten och socker.
Dela vaniljstången på hälften, skrapa ner fröna i vattnet och lägg ner hela stången.
Klyfta rödbetan, lägg i kastrullen och koka tills sockret löst upp sig.
Lägg ner rabarbern, lägg lock på och ställ åt sidan ca 20 tills rabarbern mjuknat.
Lyft upp rabarbern, häll av hälften av vätskan och låt resten koka ner till en sirap.
Sila av sirapen och låt den svalna.
Blanda Philadelfia och Crème Fraiche med saft och skal från citronen.
Blanda ner florsockret, rör till det blir slätt.
Häll ner fyllningen i det förgräddade och avsvalnade pajskalet.
Lägg på rabarbern och skeda över sirapen.

17 apr. 2020

Min bästa tonfiskröra



1 brk tonfisk, i vatten eller olja avgör du själv
1 dl majonnäs
1 rågad msk kapris
1 msk sweet chilisås
1 liten röd lök, finhackad

Häll av vätskan från tonfisken och lägg den i en skål.
Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Fyll en baguette eller fralla med röran tillsammans med salladsblad, lite skivad lök och gärna en klyfta citron.