21 maj 2020
Prima Primörer - Anderssons Rabarbercocktail
3 cl vanilj vodka 2 cl rabarber likör De kuyper, finns att beställa på bolaget. 3 cl färskpressad citron. 3-4 cl rabarber syrap. Recept rabarber syrap. Skiva en liter rabarber i en mixer. Häll på sockerlag så det täcker. Mixa några sekunder och sila av.
10 maj 2020
Prima primörer - Bubblande dryck med citronmeliss och mynta
5 dl vatten
300 gr socker
40 gr citronmeliss och myntablad
Koka upp vatten och socker och sjud tills sockret löst upp sig.
Lägg örterna på en skärbräda och banka på dem med en kavel eller
handtaget på en kniv. (Det här gör att örterna avger mer smak.) Lägg sedan ner
dem i sockerlagen och sjud ca 5 min. Ta bort från spisen och låt svalna. Sila
sedan vätskan genom en silduk, häll upp på flaska och ställ kallt. Lagen håller
3 dagar i kylskåp.
Vid servering, häll lagen i ett glas och toppa upp med mousserande
vin eller kolsyrat vatten. Lägg i en citronskiva och lite färsk mynta.
Prima primörer - Rostad sparris med chili- och limedressing, 2 port
- perfekt till
de lite grövre stjälkarna
500 gr sparris
5 vitlöksklyftor
5 msk olja
salt
2 lime, saften
1 tsk spiskummin
1 grön chili
½ msk torkad oregano
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa sparris och skär
bort de träiga delarna.
Skala vitlökarna.
Lägg sparrisarna
tillsammans med de hela vitlökarna i en ugnsfast form.
Slå över oljan
tillsammans med en nypa salt och blanda väl.
Rosta sparrisen i 25 min
men ta ut vitlöken efter 20 min.
Lägg lökarna i en mixer,
pressa i limen och tillsätt spiskummin.
Dela och kärna ur chilin,
lägg ner i mixern tillsammans med oreganon och lite salt. Mixa.
Ta ut sparrisen, häll
dressingen över och blanda försiktigt.
7 maj 2020
Prima primörer - Projekt gräslök
Projekt gräslök har pågått i några år och nu har jag äntligen fått tillräckligt många plantor för att rama in en del av mina odlingar. Jag klipper ner halva plantorna till ca 4 cm från marken. Då får jag njuta av de fina blommorna om någon vecka samtidigt som jag kan skörda finfin lök att använda direkt eller frysa in.
Prima primörer - Gräslöks- och vitoströra
250 gr Vitost
2 msk turkisk yogurt
½ vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök
1 msk fruktig olivolja
salt och peppar
Mosa osten och blanda med yoghurt, det ska bli en ganska fast men
krämig röra.
Pressa eller riv ner vitlöken. Blanda ner vitlök och hackad
gräslök i röran.
Smaka av med salt och peppar.
28 apr. 2020
Prima primörer - Rabarber- och jordgubbscurd
- fungerar alldeles utmärkt att göra på frysta bär!
300 gr rabarber
100 gr jordgubb
½ vaniljstång
½ + 1 ½ dl socker
½ dl vatten
6 äggulor
1 nypa salt
½ citron, skalet
50 gr smör
Skölj bär och rabarber och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstången, häll över ½ dl socker, rör om och låt stå ca 30 min.
Häll på vattnet och koka upp. Koka tills alla bitar är upplösta och mixa sedan till en slät puré.
Lägg äggulorna i en bunke över vattenbad.
Vispa dem lätt och tillsätt sedan socker, salt och citronskal.
Rör hela tiden till smeten blivit varm, men inte het. Häll i 1 dl bärpuré och fortsätt röra tills curden blivit varm igen. Tillsätt resten av purén i omgångar under omrörning och sluta inte förrän curden är varm och tjock.
Klicka i smöret och rör tills det löst sig, häll upp på burk och njut.
Prima primörer - Rabarberkaka med valnötter, kardemumma och mynta, ca 20 bitar
3 ägg
4 + ½ dl socker
200 gr smör
4 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
3 msk hackad mynta
1 dl hackade valnötter
4-5 medelstora rabarber
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, häll i mjölken och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
Häll ner i äggsmeten, blanda och tillsätt smörblandningen.
Vänd ner hackad mynta.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
Strö över nötterna och skivad rabarber.
Grädda 30 - 40 min beroende på storlek på formen.
Servera med iskall vispad grädde eller en rejäl klick glass!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)