25 okt. 2020

Svampsoppa med timjan, 4 port eller 8 bufféportioner

 


Ett av mina bättre party-trick på hösten är att börja med en värmande soppa till drinken. Några spröda chips av svart- eller grönkål ger sälta och krispighet.


600 gr svamp, t.ex trattkantareller
2 + 2 msk smör
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
1 hönsbuljong tärning eller 3 msk fond
2 dl grädde
1 msk hackad timjan
salt och peppar

Stek svampen i 2 msk smör tills den fått färg.
Skala och hacka löken. Lägg 2 msk smör i en gryta och bryn löken lätt.
Tillsätt vinet och låt det koka in.
Tillsätt vatten, svamp, buljong och timjan.
Koka på svag värme ca 5 min.
Tillsätt grädden, koka upp och mixa sedan till en krämig soppa.
Smaka av med salt och peppar.





Syltade trattkantareller

 


Ca 600 gr trattkantareller
1 liten gul lök
salt
vatten
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 små kvistar rosmarin

Ansa och borsta svampen.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Koka upp vatten och salt, 1 1/2 msk salt till 1 L vatten.
Lägg i svamp och lök, koka upp igen och koka ca 20 min.
Häll av vattnet och låt svampen svalna. 
Lägg över i rena glasburkar.
Koka en lag av ättika, socker och vatten.
Slå lagen över svamparna och stick ner rosmarin i burkarna.
Låt stå minst 3 dagar, förvaras svalt.



Elsas Höstbröd i Gryta

 


Välkommen till Elsas Skafferi - men jag som skriver bloggen heter något helt annat...

Jag heter Alexandra, men är döpt till Elsa Louise efter min gammelmormor precis som min mamma och min ena dotter. Jag är krögare, entreprenör, bloggare och receptmakare som också fuskar lite grann som matfotograf och stylist. En familj har jag också som består av man, 2 döttrar och en liten hund.

Till vardags driver jag restaurang i Strängnäs, Elsas Kantin, där vi serverar lunch, arrangerar fester och har catering. Full fart med andra ord och just därför älskar jag enkla, lättlagade recept som funkar och gärna sköter sig själva till stor del. Precis ett sådant recept bjuder jag på den här veckan -, "Elsas Höstbröd i gryta" doftar ljuvligt av anis, fänkål och kummin. Smaklig läsning!




28 sep. 2020

Oxroulader med äpple och dijonsenap, 4 port


 600 gr lövbiff 
1 äpple, tärnat 
1 gul lök, tärnad + 1 till buljongen 
1 ½ msk dijonsenap 
smör 
salt och peppar 
1 buljongtärning 
1 L vatten 
1 morot 
3 dl grädde 
1 msk potatismjöl 

Blanda äpple, lök och senap. 
Lägg ut lövbiffen och lägg en klick äppelröra i ena änden. 
Salta och peppra. Rulla ihop till hårda rullar. 
Fäst skarven med en tandpetare, eller trä upp dem på spett. 
Stek dem i en rejäl klick smör, lägg över i en gryta tillsammans med en buljongtärning och hälften av vattnet. Häll resten av vattnet i stekpannan och vispa runt för att få med alla goda smaker. 
Skiva upp en morot och en lök, lägg ner i grytan. 
Koka tills rouladerna blivit riktigt möra, 45-60 min. 
Lyft upp köttet, häll grädden i buljongen och red såsen med potatismjöl utblandat i lite kallt vatten. Servera med rostade rotfrukter eller ett riktigt gott potatismos.

Blomkålsgryta med äpple- och vitlöksströssel, 4 port


 1 blomkålshuvud 
2 brk cocosmjölk 
4 vitlöksklyftor, finhackad 
5 cm ingefära, finhackad 
salt och peppar 
2 msk olja 
½ gul lök, hackad 
2 msk garam masala 
1 msk gul curry 
en nypa cayenne 
1 brk krossad tomat 

Sätt ugnen på 220 grader. 
Ansa blomkålen och bryt den i små buketter. 
Lägg den i en påse, slå på 1 dl cocosmjölk tillsammans med finhackad vitlök och ingefära. 
Låt marinera 15 min och lägg sedan över i en ugnsfast form. 
Rosta blomkålen ca 20 min tills den börjar få färg, men inte är bränd. 
Fräs den hackade löken i olja. 
Tillsätt garam masala och curry. 
Slå på resterande cocosmjölk och krossad tomat. 
Smaka av med cayenne, salt och peppar. 
Tillsätt den rostade blomkålen och låt allt koka ca 20 min. 
Servera med nykokt ris och äppelströssel på toppen. 

Äppel- och vitlöksströssel 
1 tärnat äpple 
2 rivna vitlöksklyftor 
4 msk panko, asiatiskt ströbröd 
olja 
salt och peppar 

Häll neutral olja i en stekpanna. 
Lägg i vitöken och låt den fräsa 3 min. 
Sänk värmen, tillsätt äpple och panko. 
Stekt tills allt blivit gyllene. 
Smaka av med salt och peppar