7 apr. 2021
På lördag står jag på Gyllenhjelmstorget med en massa god mat, välkommen!
28 mars 2021
Potatissallad med kantareller, 6 buffféportioner
Kokt potatis
2 dl kantareller
½ gul lök i skivor
1 rejäl klick smör
1 dl mild olja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt och peppar
Skiva potatisen och lägg i en skål.
Stek kantarellerna utan fett tills de släppt all vätska.
Lägg i en rejäl klick smör och den skivade löken.
Stek tills löken blir genomskinlig och svampen får färg, låt svalna.
Mixa olja, vinäger, senap och honung till en dressing.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda potatisen med dressingen och lägg över i en skål.
Strö över kantarellerna.
Gulbetor med chèvre, 6 bufféportioner
3-4 medelstora gulbetor
1 rejäl skiva chèvre
Rosmarin
Olja och vinäger
Salt och peppar
Koka betorna med skalet på tills de är mjuka men ändå har fasthet kvar.
Låt svalna och skala dem sedan.
Skiva betorna tunt och bred ut på ett fat.
Smula över osten.
Ringla över olja och en skvätt vinäger.
Salta och peppra lätt.
Hacka lite rosmarin och strö över.
Små ostpajer, 6 st
Små aluminiumformar
1 ägg
1 dl mjölk eller grädde
salt och peppar
riven ost
stenbitsrom
crème fraiche
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj formarna.
Kavla smördegen lätt och skär ut fyrkanter lite större än formarna.
Lägg ner smördegen och lägg i riven ost.
Blanda mjölk och ägg, salta och peppra.
Slå äggblandningen över osten och baka i ugnen 20-25 min.
Låt svalna och toppa med rom och crème fraiche.
Sparris med romssås, 6 bufféportioner
2 dl crème fraiche
2 msk stenbitsrom
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
vitpeppar
Koka upp vatten med lite salt.
Skär bort den nedre träiga delen på sparrisen.
Lägg den i det kokande vattnet ca 4 min.
Häll av i durkslag och kyl ned i iskallt vatten.
Blanda crème fraiche med rom, gräslök och citronsaft.
Smaka av med lite peppar.
Lägg såsen i botten på lite smalare glas.
Dela sparrisen på mitten och fördela mellan glasen.
Räkcocktail, 6 buffé portioner
strimlad sallad
röd lök
citron
1,5 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
vitpeppar
salt
Blanda majonnäs med tomatpuré.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg såsen i botten av små vida glas.
Lägg i strimlad sallad och toppa med räkorna.
Pressa över lite citron och dekorera med tunt skivad röd lök.
Mina favoriter till påsk
Påsken närmar sig och det ska bli skönt med några extra lediga dagar. Det blir inget stort firande i år heller, men det hindrar ju inte att man vill äta lite extra gott.
Ägg och sill hör påsken till, det är ju sen gammalt och går inte att komma undan. Jag lägger till några gröna favoriter tillsammans med varmrökt lax. På mitt påskbord hittar du:
Små frasiga ostpajer
Räkcocktail i glas
Sparris med romsås
Gula betor med chèvre
Potatissallad med kantareller
Varmrökt lax
Ostpajerna tar längst tid och sparrisen behöver passas så den inte blir överkokt.
Resten vill jag påstå att du klarar att svänga ihop på en dryg timme.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)