10 maj 2021

”Mitt mål är att äta mat som är så god att jag börjar gråta av glädje.”

Vegofavoriter, Mattias Kristiansson 

”Mitt mål är att äta mat som är så god att jag börjar gråta av glädje.” 
Så lyder vegoprofilen Mattias Kristianssons matfilosofi. 
I den här maffiga boken har han samlat precis det – den allra godaste maten han någonsin ätit. 
Alla de bästa favoriterna, från frestande förrätter till imponerande huvudrätter, sallader, grytor och desserter. Den där oförglömliga pizzan från restaurangen i Los Angeles, moussakan på kvarterskrogen i Grekland, fransk löksoppa och barndomens bästa comfort food. 

Allt finns med!

Bjud på läckra desserter som är både vackra och enkla!

 

Desserter, Emma Brink Rask  

Njut av chokladfondant, tiramisu, citronmarängpaj eller mandelparfait. 
Servera hembakade biskvier, fluffig fromage eller lättfixad lemoncurdglass. 
Kombinera sött med syrligt, tungt med lätt och mjukt med krispigt – för den perfekta desserten. 
Här finns recept på bakade och kalla efterrätter, klassiker med en modern twist, desserter i glas, vackert arrangerade desserttallrikar och något litet till kaffet. 

Du får också förslag på bra redskap, en praktisk ordlista och flera smarta tips och tricks.
Rekommenderas! 

Här är boken som gör det både enkelt och gott att äta mer grönsaker!

 

Baka med grönsaker, Lina Wallentinsson 

Gröna zucchinibaguetter, morotsfrallor och rågknäcke med rotselleri...

När man väl börjar tänka lite friare kring bakning kan resultatet blir saftiga och färgglada bröd som dessutom är lite nyttigare än vanliga. I Baka med grönsaker hittar du 40 recept på frallor, limpor, baguetter, knäcke och sötebröd som alla innehåller grönsaker. 
Många recept är också glutenfria. 



Min goda BBQ-sås

 


Det blir en rejäl laddning BBQ-sås men sommaren är ju lång och förhoppningsvis tillfällena att grilla många. Förvarar du såsen kallt så håller den åtminstone i två månader.



3 dl chilisås 
1 dl soja 
2 msk dijonsenap 
1 dl äppelcidervinäger 
2 vitlöksklyftor 
1 msk färsk timjan eller rosmarin 
1 msk honung 
½ lök, grovhackad 
1 dl gräslök 
salt och peppar 

Blanda alla ingredienser i en kastrull. 
Koka upp och låt sjuda 20-30 min. 
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer honung.

Grön salsa med sting



2 dl vinäger 
1 dl mild olja 
1 kruka koriander 
1 kruka persilja 
3 vitlökar 
salt och peppar 

Mixa alla ingredienser. 
Smaka av med salt och peppar.

Grillad potatis med örtolja, 8 port

 


4 bakpotatisar 
1 dl olja 
1 dl blandade färska eller frysta örter 
salt och peppar 

 Skär bakpotatisarna i centimetertjocka skivor. 
Koka upp en stor kastrull med vatten, lägg i potatisskivorna och låt dem sjuda ca 10 min. 
Lyft potatisarna och låt dem ånga av ordentligt. (Hit kan du förbereda.) 
Mixa olja och örter. 
Pensla potatisarna med olja och lägg på grillen. 
Grilla tills de är vackert gyllenbruna med krispigt skal och mjuka inuti.

Rabarbermousse, 6-8 port

200 gr rabarber och hallon 
50 gr vit choklad 
1 dl syltsocker 
3 dl vispgrädde 
1 dl yoghurt 
1 gelatinblad 

Koka rabarber och hallon med syltsocker enligt anvisning på paketet. 
Hacka chokladen grovt och blanda ner i den varma sylten, rör om så chokladen smälter. 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten till det blir mjukt, krama ur vattnet och smält ner i sylten. 
Vispa grädden toppig. 
Blanda yoghurten med sylten och vänd sedan ner i grädden. 
Klicka eller spritsa ut portionsglas eller formar.