8 okt. 2023

Potatisflarn med rosmarin, 4 st

Det finns nästan alltid smördeg i någon form hemma hos mig.  Ibland är den fryst ibland färsk på rulle som i dagens recept. Av degen blir det bakverk, efterrätter, snacks, fylld paj eller som i dagens recept ett flarn. Användbart som sjutton är det. Smaklig läsning!

Potatisflarn med rosmarin, 4 st
1 rulle smördeg
50 gr riven ost
4 medelstora potatisar
1 kvist rosmarin
1 mozzarella
1 msk riven parmesan
svartpeppar
1 ägg


Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut rundlar av smördegen med hjälp av en assiett.
Vik en kant på en 1 cm runt om eller lägg i små formar.
Nagga bottnarna med en gaffel.
Strö riven ost över bottnarna.
Skär potatisarna tunt med kniv eller mandolin.
Fördela på bottnarna och strö över blad från rosmarinen.

Riv isär mozzarellan och fördela mellan bottnarna.
Strö över parmesan.
Dra några varv på pepparkvarnen.
Vispa upp ägget och pensla kanterna på flarnen.
Baka i ugnen 20-25 min tills osten smält och degen är gyllene.




Krämig tomatsoppa, 4 port

Jag försöker lära mina barn att det spelar ingen roll hur man ser ut, huvudsaken är att man är god på insidan vilket gäller för både människor och grönsaker. De fulaste tomaterna gav den här goda soppan till lunch i veckan.
Smaklig läsning!


Krämig tomatsoppa, 4 port

1 ½ kg tomater
2 gula lökar, hackade
1 msk olja
1 hel vitlök
2 kvistar rosmarin
4 dl grädde
2 tsk rödvinsvinäger
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela tomaterna i halvor och lägg på en plåt tillsammans med den hackade löken och rosmarin. 
Häll över oljan och blanda ordentligt.
Lägg den hela vitlöken, oskalad, i tomatblandningen.
Rosta hela härligheten i 45-50 min. Rör om ett par gånger under tiden.
Löken ska vara mjuk och ha fått lite färg, tomaterna ska mörkna.
Häll allt utom vitlöken i en matberedare och kör till en puré.
Häll purén i en kastrull, tillsätt grädde och pressa ut köttet ur önskad mängd vitlöksklyftor.
Koka upp, blanda och smaka av med salt och peppar.






25 sep. 2023

Nduja, bredbar salami från Calabrien

Jag har en ny kärlek. Vi träffades över en pizza hos goda vänner för bara några veckor sedan. Märkligt för med mitt matintresse borde mötet skett för länge sedan. Jag pratar om Nduja, bredbar salami från Calabrien med en härlig hetta från chili. Nu när jag fått upp ögonen för den provar jag den till allt och veckans recept är några av varianterna.

Smaklig läsning!

 


Tomatsallad med mozzarella och Nduja

Tomater av olika färger och storlekar

Färsk basilika

Svartpeppar

Olivolja

Balsamicovinäger

2-3 msk Nduja

 

Skiva tomaterna och lägg upp på ett fat.

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över tomaterna.

Dra ett par tag med svartpepparkvarnen.

Ringla över olja och några droppar vinäger.

Klicka ut Ndujan över tomaterna.

Toppa med färsk basilika.

 

 


Crostinis med Nduja dipp

Crostinis

Bladsallad

1 msk Nduja

3 msk majonnäs

Persilja eller basilika

 

Blanda ihop Nduja och majonnäs.

Smaka – är det för starkt har du i lite mer majonnäs.

Lägg ett salladsblad på en crostini, klicka på lite av röran och toppa med något grönt.

 

Tips!

Dipp som blir över kan du med fördel servera till kyckling eller något från grillen.



Smördegssnurror med parmesan och Nduja

1 rulle smördeg

Ca 2 msk Nduja

1 dl riven parmesan

1 ägg

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och lägg över på en plåt.

Bred på Nduja, strö över parmesan.

Rulla ihop från långsidan och skär sedan cm-breda bitar och fördela jämnt på plåten.

Vispa upp ägget och pensla rullarna.

Grädda 15-20 min beroende på ugn.

Rullarna ska bli gyllene och doftar magiskt.



10 sep. 2023

Nu har vi öppnat!

 

Vilken start! Och allt tack vare mina fina kollegor, Karin och Filippa som skött ruljangsen under Aptitrundan och vår öppningshelg.

Kanske en galen kombo, men vi löste det tillsammans ❤️. Jag känner mig ödmjuk, tacksam och ser med tillförsikt fram emot att tillsammans med mina kollegor göra Elsas Ost & Deli Mariefred till ett ett besöksmål i sig självt, med den stora fördelen att ha en massa andra härliga butiker, caféer, restauranger, B&B, värdshus och ett Vasaslott, Gripsholm, som draghjälp. Tillsammans var ordet.


#elsasostdelimariefred #ostaffär #mariefred #gripsholm #gripsholmsvärdshus #skomakargårdenbnb #hihbistro #pastellhörna #jernersrum #tvågodating #blåkatten #slottspaviljongen #albamariefred #bolist #icatorghallen #sushimariefred #imariefrednu #stoltmat #aptitrundan #elsasskafferi #elsaskantin #sörmland #matkluster


29 aug. 2023

Pasta med svart trumpetsvamp, vitlök och knaprigt bacon, 4 port

Vilken svamplycka det är i år. Förra veckan hittade jag inte en enda svart trumpetsvamp. Den här veckan stod de plötsligt där de brukar men i ett antal jag aldrig tidigare stött på. Stora var de också! Så härligt att få fylla korgen och fullkomligt frossa i flera dagar. De vi inte ätit upp ligger nu på tork för att förgylla hösten och vinterns grytor. Smaklig läsning!




Pasta med svart trumpetsvamp, vitlök och knaprigt bacon, 4 port
1 pkt bacon
Svart trumpetsvamp
2 msk smör
3 vitlöksklyftor, hackad
1 schalottenlök, skivad
1 knippe bladpersilja grovhackad
1 kvist timjan
Salt
Svartpeppar
1 msk olivolja
Parmesan ost att hyvla över
Färsk pasta

Tärna baconet och stek det knaprigt.
Häll av fettet och låt rinna av på papper.
Sätt på vatten till pastan.
Fräs schalottenlök och vitlök i en rejäl klick smör.
Låt löken svettas lite och tillsätt sedan svampen.
Stek svampen 7-8 minuter.
Blanda i baconet.
Smaka av med salt och peppar.
Låt allt gifta sig en stund.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på paketet.
Häll av pasta vattnet, en spara ca ½ dl av kokvattnet.
Lägg tillbaka pastan i kastrullen och blanda i olivoljan.
Tillsätt sedan svampfräset och bladpersiljan.
Blanda runt och lägg upp på tallrikar eller i en skål.

Tips!
Blötlägg svampen över natten om du använder torkad svamp.

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #svamölycka #trumpetsvamp #pasta #vitlök #persilja