14 apr. 2024

Dags att grilla! Flanksteksrulle med röd pesto, 4 pers

Lite värme i helgen och grillen dammades av. Flankstek är en mustig grillstek som allt fler fått upp ögonen för. Den är avlång i formen och sitter i anslutning till fransyskan och bringan. På grund av sin form är det lätt att få köttet jämnt tillagat och därför lämpar sig flanksteken utmärkt att grilla hel alternativt steka. I veckans recept krånglar jag till det lite och gör ett slag rulltårta av den och fyller med röd pesto och ost. Den är minst lika god utan krångel med salt, peppar och en god sås.
Smaklig läsning!


Flanksteksrulle med röd pesto, 4 pers
600 gr putsad flankstek
4 msk röd pesto
3 msk riven ost
1 msk hackad persilja
Salt och peppar
Öppna upp flanksteken genom att försiktigt skära ett snitt längs med fibrerna.
Skär nästan ända hela vägen, vik sedan ut köttet så du får en dubbelt så stor bit.
Lägg på en skärbräda, täck med plast och banka till den så den blir jämn.

Ta bort plasten och bred ut pesto, strö på ost och persilja, salta och peppra.
Rulla ihop så hårt du kan från kortsidan.
Bind ihop rullen med steksnöre och stick sedan in grillpinnar med 2-3 cm mellanrum.












Skär mitt emellan grillpinnarna så du får fina ”rulltårtsbitar”.












Grilla eller stek bitarna till önskad stekgrad.
Låt vila 5-10 min.
Servera med en god sås, en härlig sallad och smashad potatis.


Smashad potatis med sparris och tomat
Kokta potatisar
Sparris
Cocktailtomater
Olja
Chiliflakes
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dem med hande så det spricker upp.
Strö över halverade tomater och skivad sparris.
Ringla över rikligt med en neutral olja.
Strö över chiliflakes, salt och peppar.

Sätt in i ugnen tills potatisen börjar få färg i kanterna, 15-20 min beroende på storlek. 

Spenat- och fetaostpaj, 4 pers

 Med gammal vänskap är det som med kärlek, den rostar aldrig även om den kanske gnisslar ibland. Jag har den stora lyckan att ha två av mina äldsta barndomsvänner i samma stad. Det är inte många gånger på ett år som vi lyckas få till en träff, men när vi väl ses är det bara att fortsätta där vi slutade senast. När vi sågs senast gjorde jag det lätt för mig. En härlig paj, en stor sallad, bröd, smör, ost, charkuterier och oliver. Pajen gjorde jag i förväg precis som den goda dressingen till salladen. Minimal tid i köket, maximal tid med väninnorna. Smaklig läsning!



Spenat- och fetaostpaj, 4 pers
1 förp kyld pajdeg ( 250 g)
1 klyfta vitlök
400 g tinad fryst bladspenat
2 msk olja
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 frp fetaost


Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en form (24-28 cm i diameter).
Ställt kallt i 30 min.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Pressa ur så mycket vätska som möjligt från spenaten.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar.
Fördela spenaten i pajskalet och toppa med fetaost.
Häll på äggstanningen och grädda 20-25 min.
Pajen ska ha stannat och fått fin färg.
Senapsvinägrett
1 msk dijonsenap
1 msk cidervinägersenap
½ msk honung
1 ½ dl olja
½ dl vinäger
Salt och peppar
Mixa samman alla ingredienser och ställ kallt tills det är dags att ringla över en härlig sallad.

Ett svinsmart svinntips - Lökmajonnäs

Min kompis Marie har höns och jag har en massa grönsaksrens från restaurangen som hon hämtar med jämna mellanrum. Men hönsen får inte äta lök - vad gör man då med ändbitar och skalrester?! En härlig lökmajonnäs så klart. Recept kommer här nedan. Smaklig läsning!



Lökmajonnäs
Skal och ändbitar av 3-4 lökar
2 ½ dl rapsolja
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
en nypa salt
en nypa peppar
1 msk vinäger eller citronsaft

Lägg lökskal och ändbitar i en kastrull.
Tillsätt oljan och låt sjuda på svag värme i 20 min.
Dra åt sidan och låt oljan svalna helt.
Sila av lök och skal i en finmaskig sil.
Vispa gulor och dijonsenap hårt.
Tillsätt ungefär hälften av lökoljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
Häll i vinäger och resten av oljan kan tillsättas lite snabbare nu.
Smaka av med salt och peppar

Mjuk kaka med blåbär och citronmeliss

Nu önskar jag att solen och värmen ska komma tillbaka! Jag vill ut och jobba i min trädgård, dricka kaffe i solen och njuta av något nybakat. Som veckans söta blåbärskakor. Gärna med en rejäl klick citronkräm på toppen. Till dess tröstar jag mig med att det faktiskt spirar bland vintersådderna i mitt växthus. Spenat och dill har vågat sig upp och banne mig om inte lite sallad också är på väg. Smaklig läsning!




Mjuk kaka med blåbär och citronmeliss
100 gr smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär
2 msk strimlad citronmeliss
Smörj och ströa små formar eller ställ upp muffinsformar på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken i smöret för att kyla ner vätskan.
Tillsätt alla torra ingredienser och sedan smörmjölken.
Blanda försiktigt i blåbär och meliss.
Grädda i 175 grader ca 20 min. Gör du i en stor form, 35-40 min.
Prova med en sticka!
Citronkräm
250 gr mascarpone
1 ½ dl vispgrädde
1-2 msk lemoncurd
Vispa mascarpone och grädde till fluffig konsistens.
Blanda ner lemoncurd en sked i taget och smaka av till en syra som passar dig.

7 mars 2024

Wraps med kyckling och Green Godess dressing

Den här vintern har varit den längsta och tyngsta på många år. Orken är i botten och jag drar mig fram mot en välbehövlig ledighet i påsk. För ett år sedan begravde vi min fina pappa som förlorade kampen mot cancer. Det har gått så fort samtidigt som det känns som att det var en evighet sedan. Tid är märklig, den krymper och sträcker ut sig på det mest underliga vis. Men den läker och det är bra. Snart är det en annan tid. Den tid då vi äter lunch utomhus på helgen, fixar till cyklar, tar fram utemöbler och röjer i trädgården. Då passar de här matiga wrapsen perfekt. Smaklig läsning!


Wraps med kyckling och Green Godess dressing

2 färdigstekta kycklingbröst
4 tortillabröd
blandade salladsblad
1 röd lök i skivor
”Gröna gudinnan”

Skiva kycklingen tunt.
Lägg sallad i mitten på varje tortillabröd.

Fördela kycklingen mellan bröden.
Lägg på en rejäl klick av såsen, toppa med skivad lök.
Rulla ihop så ändarna täpps igen.
Slå plast runt om och lägg in i kylen 30 min.
Ta av plasten och dela på bröden.
Servera med extra sås och servetter J

”Green godess”
2 dl majonnäs
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta
2 msk gräslök
1 msk persilja
1 msk körvel/basilika
salt och peppar

Mixa alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i väntan på användning.

Välkommen till Elsas Ost & Deli Mariefred

 


4 mars 2024

Kikärtsfritters med saffransaioli

Helt vegetariskt blev veckans recept, men det är nog ingen som kommer att märka för det är både vackert och mättande. Den vackra aiolin blir pricken över i med sin milda smak av vitlök och saffran. Har vi tur blir det ett bättre odlingsår i år och kanske har du tänkt odla zucchini? I så fall ska du spara det här lätta sättet att tillreda den. Passar lika bra att servera kall om det blir något över. Smaklig läsning!


Kikärtsfritters med saffransaioli, 4 port

1 brk kikärtor

2 stora ägg

3 msk mjölk

4 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 msk strimlad purjolök

chiliflakes

salt och peppar

olja eller smör till stekning

 

Häll av spadet och skölj kikärtorna.

Lägg hälften av kikärtorna i en mixer till en massa.

Tillsätt äggen och mjölken, fortsätt mixa till en slät smet.

Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i mixern och mixa slätt.

Blanda ner resten av kikärtorna och den strimlade purjon.

Salta, peppra och strö över lite chiliflakes.

Häll olja i en panna och gör fritters av 2 msk smet i omgångar.

Stek tills du ser bubblor bildas, då ska de vändas och stekas gyllene på den andra sidan.

Servera med citronstekt zucchini och saffransaioli.

Tips!

Orkar du inte göra aioli är det supergott att strö smulad feta över zucchinin i stället.

 


Zucchini med citron och oregano

1 zucchini

½ citron

2 vitlöksklyftor

1 msk oregano

olja att steka i

salt och peppar

 

Dela zucchinin på längden, halvera längderna och skär i bitar.

Skär den halva citronen i tunna skivor, skiva vitlöken.

Stekt zucchinin med citron och vitlök i olja tills zucchinin får lite färg.

Dra åt sidan, strö över oregano, salta och peppra.

Blanda ordentligt och lägg upp i en skål.

 


Saffransaioli

2 msk vatten, kokande

1 nypa saffran, trådar

2 äggulor

2 vitlöksklyftor

1 nypa salt + att smaka av med

2 dl rapsolja

Salt

Citronjuice

 

Blanda saffran och varmt vatten.

Mortla ihop vitlöken med en nypa salt med en gaffel till en puré.

Vispa ihop äggulor och vitlökspuré i en skål.

Rör ner saffransvattnet.

Tillsätt olja i en tunn stråle, lite i taget, under kraftig vispning tills det blir en gyllengul majonnäs med smak av saffran och vitlök.

Smaka av med salt och citronjuice.