9 maj 2024

3 ingredienser - Pistagemousse med jordgubbar och choklad


Pistagemousse med jordgubbar och choklad

1 brk pistagekräm, 200 gr

250 gr mascarpone

2 dl vispgrädde

mörk choklad

jordgubbar eller andra bär

 

Vispa ihop mascarpone och vispgrädde tills det tjocknar.

Tillsätt pistagekrämen lite i taget. Smaka av.

Klicka eller spritsa moussen i portionsglas med bär i botten.

Hacka chokladen och strö över moussen.

Toppa med mera bär.



1 maj 2024

Ugnsbakad vit sparris med Gruyère

Det kändes som om vintern aldrig skulle ta slut! För ni fårhålla med om att den varit väldigt, väldigt lång i år. Och kall. Och vacker, men kall. Jag jagade fram vårkänslorna med en rejäl dos sparris förra helgen. Rykande varma vita från ugnen med smält ost ena dagen, en välfylld risotto med gröna den andra. Smaklig läsning!



Ugnsbakad vit sparris med Gruyère8 stjälkar vit sparris
50 gr smör
100 gr riven Gruyère
½ citron, saften
salt och peppar
rostade frön eller nötter

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sparrisen lätt och koka den i lättsaltat vatten 5 min.
Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Smält smöret och slå över sparrisen.
Pressa över citronsaften.
Salta och peppra.
Ställ in i ugnen ca 5 min, ta ut och strö över osten.
Ställ in ytterligare några minuter tills osten smält och fått färg.


3 bra saker att veta om sparris!
1. Nyskördad sparris gnisslar när man gnider dem mot varandra. Ett bra sätt att kolla fräschören.
2. Den svenska sparrissäsongen är från maj till juni. Sen ska plantorna växa upp samla kraft. 
3.De långa fibrerna i sparris, och ananas, kapslar in vassa föremål som man av olika anledningar har svalt. Det fick jag veta från 1177 när en av mina bartenders av misstag fått i sig glassplitter







16 apr. 2024

Kycklingbullar med citron & parmesan, 4 port


Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port

600 gr kycklingfärs
3 msk ströbröd
1 dl hackad persilja
1 dl riven parmesan
1 tsk torkad timjan
1-2 vitlöksklyfta
½ medelstor gul lök
1 citron
salt och peppar
1 dl vetemjöl
smör
olja
2 dl kycklingbuljong


Riv vitlöken och finhacka den gula löken.
Blanda med färs, ströbröd, persilja, parmesan och timjan.
Riv ner skalet från citronen tillsammans med saften från halva citronen.
Strö över lite svartpeppar och en nypa salt.
Blanda ordentligt.
Häll ut mjölet på ett fat.
Rulla rätt stora köttbullar, platta till dem lite och vänd dem sedan i mjölet.
Häll olja i en stekpanna och lägg en klick smör.
Stek bullarna gyllene i omgångar, ca 3-4 min på varje sida.
Häll av fettet från pannan och häll i buljongen.
Vispa upp stekresterna och lått buljongen koka ihop ett par minuter så den tjocknar något.
Fördela bullarna på tallrikar och slå över lite av buljongen.
Servera med nykokt tagliatelle, eller som jag med en citronsmakande pärlcouscous.

14 apr. 2024

Saffransdoftande sallad med citronbakad lax, 4 port

Man kan ju undra hur någon kom på idén att koka en apelsin i en timme för att göra en dressing… Men åh vad glad jag är för att någon gjorde det och delade med sig av receptet. Jag har använt dressingen till tandoorikryddad kyckling serverad på i princip samma sätt som veckans recept tillsammans med tortillabröd. Idag lagade jag till en bit lax och serverade salladen med grillat lantbröd. ”Man tager vad man haver” och toppar med lite kärlek och en god sås.
Smaklig läsning!


Saffransdoftande sallad med citronbakad lax, 4 port
1 apelsin
50 gr honung
½ pkt saffran
1 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
600 gr laxfilé i bit med skinnet kvar
6 skivor citron
1 chili, skivad
1 klyfta vitlök, skivad
250 gr cocktailtomater
Salt och peppar
Havreris
Blandade sallatsblad
Dill
Skär bort botten och toppen på apelsinen.
Dela den i 8 delar och lägg i en kastrull.
Tillsätt honung, vinäger och vatten.
Koka långsamt i ca 1 timme tills vätskan är sirapslik.
Ställ åt sidan.
Koka havreris enligt förpackningen och låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg citronskivor, skivad chili, halverade tomater och vitlök på en plåt med papper.
Lägg laxen ovanpå med skinnsidan neråt.
Salta och peppra.
Baka laxen 18-20 min i ugnen. Ta ut och låt svalna lite.
Blanda havreris och sallatsblad med apelsinsirapen, lägg upp på ett stort fat.
Bryt bitar av laxen och fördela på salladen tillsammans med citronskivor, chili, vitlök och cocktailtomater. Dekorera med dill.


Vitlöksyoghurt
2 dl naturell yoghurt
3 klyftor vitlök
1 tsk honung
salt och peppar
Riv vitlöken fint och blanda med övriga ingredisenser.
Ställ kallt fram till servering.

#inspiredbyottolenghi #elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #lax #apelsin #havreris #saffran #sallad # 

Elsas Kantin ligger ute till försäljning och jag hoppas att någon kan komma in med ny energi i de fina lokalerna. I 9 år har vi serverat lunch och arrangerat stora middagar, mängden catering vi lämnat ut är ansenlig för att inte tala om alla galna kvällar på nattklubben, Zatine. Det har varit SÅ kul!

Men så plötsligt fick jag möjlighet att flytta min verksamhet till en av Strängnäs finaste lokaler på Järnvägsgatan 9. Flytten går under sommaren och vi räknar med öppning i augusti. 1 maj får vi nycklarna och sätter igång med att anpassa lokalerna för det delvis nya koncept vi kommer erbjuda. Mer om det kommer senare tillsammans med uppdateringar om läget i lokalerna. Hejarop, glädjetjut, goda råd och hantverkarkontakter kommer behövas på vägen och jag hoppas att du vill hänga med på resan fram till att jag kan hälsa dig välkommen.
Alexandra
PS! Recept, rapporter från trädgården och livet kommer som vanligt.

Elsas Kantin är till salu!

Så kom dagen när det blev det dags att gå vidare till nya utmaningar. Elsas Kantin är till salu. https://www.blocket.se/.../920_kvm_restaurang.../1001193724

Vi har haft 9 fantastiska år - högt och lågt, medvind, motvind, pandemi och annat som gjort att vi fått slå knut på oss själva och vår kreativitet men de flesta dagar har jag gått hem med ett leende på läpparna.
Alla fina gäster och alla andra härliga människor vi lärt känna har gjort det värt att kämpa vidare. Nu vet jag äntligen vad jag ska bli när jag blir stor 😉
In och fynda en nyckelfärdig verksamhet!

Dags att grilla! Flanksteksrulle med röd pesto, 4 pers

Lite värme i helgen och grillen dammades av. Flankstek är en mustig grillstek som allt fler fått upp ögonen för. Den är avlång i formen och sitter i anslutning till fransyskan och bringan. På grund av sin form är det lätt att få köttet jämnt tillagat och därför lämpar sig flanksteken utmärkt att grilla hel alternativt steka. I veckans recept krånglar jag till det lite och gör ett slag rulltårta av den och fyller med röd pesto och ost. Den är minst lika god utan krångel med salt, peppar och en god sås.
Smaklig läsning!


Flanksteksrulle med röd pesto, 4 pers
600 gr putsad flankstek
4 msk röd pesto
3 msk riven ost
1 msk hackad persilja
Salt och peppar
Öppna upp flanksteken genom att försiktigt skära ett snitt längs med fibrerna.
Skär nästan ända hela vägen, vik sedan ut köttet så du får en dubbelt så stor bit.
Lägg på en skärbräda, täck med plast och banka till den så den blir jämn.

Ta bort plasten och bred ut pesto, strö på ost och persilja, salta och peppra.
Rulla ihop så hårt du kan från kortsidan.
Bind ihop rullen med steksnöre och stick sedan in grillpinnar med 2-3 cm mellanrum.












Skär mitt emellan grillpinnarna så du får fina ”rulltårtsbitar”.












Grilla eller stek bitarna till önskad stekgrad.
Låt vila 5-10 min.
Servera med en god sås, en härlig sallad och smashad potatis.


Smashad potatis med sparris och tomat
Kokta potatisar
Sparris
Cocktailtomater
Olja
Chiliflakes
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dem med hande så det spricker upp.
Strö över halverade tomater och skivad sparris.
Ringla över rikligt med en neutral olja.
Strö över chiliflakes, salt och peppar.

Sätt in i ugnen tills potatisen börjar få färg i kanterna, 15-20 min beroende på storlek.