11 aug. 2022

Marinerad fläskytterfilé på spett, 4 port

 

Inspirerad av mellanösterns många goda smaker svängde jag ihop den här marinaden till grillköttet. Medan vi åt kräftor och väntade på att grillen skulle bli varm fuskade jag lite och körde spetten så gott som klara i ugnen. Sedan vände vi dem på grillen lite snabbt för vacker färg ,och den goda grillade smaken så klart, och lät sedan grillen hålla värmen uppe på verandan.

 


Marinerad fläskytterfilé på spett, 4 port

600 gr fläskytterfilé
1 dl turkisk yoghurt
2 msk tomatpuré
1 lime, saften
3 vitlöksklyftor, rivna
½ dl mild olja
1 tsk chiliflakes
2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano
½ msk spiskummin
salt och peppar

grillspett

grönsaker

 

Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm, och lägg dem i en 3 L plastpåse.

Blanda ihop övriga ingredienser och häll ner marinaden i påsen.

Lägg in i kylen över natten, eller minst 3 timmar.

Lägg grillspetten i blöt. Sätt ugnen på 180 grader.

Fiska upp köttbitarna ur påsen och trä upp på spetten tillsammans med grönsaker som lök och paprika till exempel.

Lägg in spetten i ugnen ca 15 min, lägg dem sedan på grillen ett par minuter på varje sida.

Servera med bulgursallad och min goda tomatsalsa.

 

Tips!

Det går precis lika bra att marinera kyckling och laga till på samma vis.



 

31 juli 2022

Smörstekt röding med kantareller, 4 port

Jag anser mig att vara en person som inte är girig, men när jag kommer ut i svampskogen blir jag som förbytt. Minsta lilla kantarell ska ner i korgen för tänk om jag låter den stå och någon annan kommer om ett par dagar och får plocka en fullstor svamp för att jag lät den stå? På min senaste runda i skogen blev det både stort och smått i korgen, men framför allt en riktigt god middag. Smaklig läsning!

 


Smörstekt röding med kantareller, 4 port
4 rödingfiléer, ca 600 gr totalt
färska kantareller
1 medelstor shalottenlök, hackad
smör
salt och peppar

Stek kantarellerna först utan smör så att de tappar en del vätska.
Häll av vätska ifall det är mycket.
Klicka i smör och lägg i löken.
Smaka av med salt och peppar.
Stek tills svampen fått färg, ställ åt sidan.
Stek rödingfiléerna i smör ett par minuter på varje sida.
Salta och peppra. Servera med nykokt potatis.

 


Mer gott med kantareller!

·      Gör en paj med kantareller och chèvre. Den salta osten gifter sig klockrent med svampen. En favorit.

·      Risotto med kantareller, och kanske lite blekselleri, passar till fågel, fisk och kött ifall du inte bara vill njuta av den som den är.

·      Fräs kantareller tillsammans med gårdagens kokta potatis och lite mild lök till en varm potatissallad.




22 juli 2022

Min goda morotssås, 4 port




500 gr morot
2 gula lökar
2-3 stora klyftor vitlök
1 brk krossad tomat
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
ca 1 msk neutral olja att steka i
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt och peppar
ev. nypa socker
Skala morötter, lök och vitlök.
Skär i bitar och lägg i en matberedare.
Mixa tills du har bitar av morot och lök som är ca 3x3 mm.
Häll olja i en kastrull och fräs morot, lök och vitlök 3-4 min.
Tillsätt torkad oregano, buljongtärning, vatten och krossade tomater.
Koka ca 10 min och häll sedan ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Eventuellt behövs en nypa socker eller två beroende på de krossade tomaternas syra.
Låt småputtra minst 30 min, gärna längre.
Såsen blir ännu godare om du låter den stå och mogna i kylskåpet över natten.
Servera med nykokt färsk pasta, gärna tagliatelle, och en god ost att riva över. Jag alternerar mellan feta, mozzarella och parmesan - man får ta det man har hemma helt enkelt.



8 juli 2022

Sockerärtor - så här sparar du dem på bästa sätt, eller äter upp dem med en god vitlökscrème

Nu skördar jag flera deciliter sockerärtor varje dag. Ju mer man skördar desto större blir skörden för både luktärtor och ätbara ärtor. 
De vi inte äter upp på en gång förväller jag och styckfryser inför vintern. En knapp minut i kokande vatten och sedan direkt ner i ett iskallt vattenbad. 
Sedan lyfter jag över dem på en handduk för att torka upp innan jag lägger dem på en bricka i frysen. Efter ett par timmar flyttar jag dem till påsar och lägger tillbaka dem i frysen. 



Vill du frossa istället för att spara till senare är den här vitlökscrèmen en höjdare tillsammans med de lite söta ärtorna. 
Smaklig läsning!

Sockerärtor med vitlökscrème
250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Blanda yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. 
Häll på oljan och strö över myntan. 
Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

Primörsallad med Västerbottencrème, 2-4 port

Jag fick den stora äran att få leverera maten till Julia och Sebastians bröllop. Nära 100 gäster från hela världen var bjudna till vackra Ulvhälls Herrgård för fest i dagarna tre. Bruden arbetar med hållbarhetsfrågor och då var det givetvis en helt vegetarisk meny som gällde. Veckans recept är en variant på den förrätt jag serverade med ätbara blommor enligt brudens önskemål.


Primörsallad med Västerbottencrème, 2-4 port
4-6 späda morötter
2 salladslökar
en näve sockerärtor
olja
salt och peppar
salladsblad
ätbara blommor till dekoration
Skölj och ansa primörerna.
Häll lite olja i en panna och stek primörerna bara någon minut så de inte förlorar sin spänst.
Salta och peppra.
Lägg upp på tallrikar och dekorera med ätbara blommor och ostcrèmen.


Västerbottencrème
200 gr Västerbottensost
2 dl crème fraiche
Salt och peppar

Lägg osten i en matberedare och kör till ett smul.
Tillsätt crème fraiche och mixa till en jämn kräm.
Smaka av med salt och peppar.

Tips!
Den goda ostcrèmen passar även finfint till grillat av alla de slag eller som topping på en ”Pizza Bianca”.


6 juli 2022

Gräslöksvinäger

I början av juni blommade min gräslök som aldrig förr. Jag passade på att göra gräslöksvinäger, frysa in blommor till vinterns middagar och så klart att äta dem färska i sallader och på smörgås.




Gräslöksvinäger
Gräslöksblommor
Vitvinsinäger
Glasburk

Plocka helt utslagna gräslöksblommor.
Skaka bort eventuella kryp och skär av stjälkarna.
Packa blommorna i en ren glasburk och slå över vinäger.
Sätt på ett lock och skaka ordentligt.
Ställ vinägern i ett fönster i skaka den ett par gånger varje dag.
Låt den dra i en vecka och sila sedan av blommorna.


Ellens "Sticky Chicken"

I maj och juni avlöste firandena varandra i en rasande fart. Studenter, jubilarer, bröllop och dop har jag haft förmånen att få leverera till. Önskemålen spänner från klassisk smörgåstårta till asiatisk mat.

En del kunder är snälla och hjälper till och delar med sig av sina favoritrecept, som Ellens Sticky Chicken till exempel. Testpanelen i hemmaköket gav rätten 5 tummar av 5 och jag kan inte annat än hålla med. Kommer helt klart dyka upp på repertoaren både hemma och på jobbet. Sa jag att det är lättlagat också?


Ellens Sticky Chicken
1 grillad kyckling
1 ½ dl sweet chilisås
½ dl ketchup
2 msk sesamolja
1 msk strösocker
1 riven vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 msk kinesisk soja
1 msk finriven ingefära

Plocka köttet från kycklingen, skär i bitar och lägg i en vid kastrull.
Häll övriga ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sjuda 3-4 min.
Slå såsen över kycklingköttet och blanda runt så att allt kött täcks av såsen.
Servera med nykokt ris och gurksallad.


Asiatisk gurksallad
½ gurka
1/ röd chilifrukt
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
½ tsk sesamolja
en nypa salt

Skär gurkan i tunna strimlor.
Kärna ur och finhacka chilin.
Blanda alltsammans och låt gärna gurkan ”stå till sig” en stund innan servering.