10 maj 2021

Grön salsa med sting



2 dl vinäger 
1 dl mild olja 
1 kruka koriander 
1 kruka persilja 
3 vitlökar 
salt och peppar 

Mixa alla ingredienser. 
Smaka av med salt och peppar.

Grillad potatis med örtolja, 8 port

 


4 bakpotatisar 
1 dl olja 
1 dl blandade färska eller frysta örter 
salt och peppar 

 Skär bakpotatisarna i centimetertjocka skivor. 
Koka upp en stor kastrull med vatten, lägg i potatisskivorna och låt dem sjuda ca 10 min. 
Lyft potatisarna och låt dem ånga av ordentligt. (Hit kan du förbereda.) 
Mixa olja och örter. 
Pensla potatisarna med olja och lägg på grillen. 
Grilla tills de är vackert gyllenbruna med krispigt skal och mjuka inuti.

Rabarbermousse, 6-8 port

200 gr rabarber och hallon 
50 gr vit choklad 
1 dl syltsocker 
3 dl vispgrädde 
1 dl yoghurt 
1 gelatinblad 

Koka rabarber och hallon med syltsocker enligt anvisning på paketet. 
Hacka chokladen grovt och blanda ner i den varma sylten, rör om så chokladen smälter. 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten till det blir mjukt, krama ur vattnet och smält ner i sylten. 
Vispa grädden toppig. 
Blanda yoghurten med sylten och vänd sedan ner i grädden. 
Klicka eller spritsa ut portionsglas eller formar.

28 mars 2021

Potatissallad med kantareller, 6 buffféportioner


Kokt potatis
2 dl kantareller
½ gul lök i skivor
1 rejäl klick smör
1 dl mild olja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt och peppar

Skiva potatisen och lägg i en skål.
Stek kantarellerna utan fett tills de släppt all vätska.
Lägg i en rejäl klick smör och den skivade löken.
Stek tills löken blir genomskinlig och svampen får färg, låt svalna.
Mixa olja, vinäger, senap och honung till en dressing.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda potatisen med dressingen och lägg över i en skål.
Strö över kantarellerna.


Gulbetor med chèvre, 6 bufféportioner



3-4 medelstora gulbetor 
1 rejäl skiva chèvre 
Rosmarin 
Olja och vinäger 
Salt och peppar 
 
Koka betorna med skalet på tills de är mjuka men ändå har fasthet kvar. 
Låt svalna och skala dem sedan. 
Skiva betorna tunt och bred ut på ett fat. 
Smula över osten. 
Ringla över olja och en skvätt vinäger. 
Salta och peppra lätt. 
Hacka lite rosmarin och strö över.

Små ostpajer, 6 st



Smördeg 
Små aluminiumformar 
1 ägg 
1 dl mjölk eller grädde 
salt och peppar 
riven ost 
stenbitsrom 
crème fraiche 

 Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj formarna. 
Kavla smördegen lätt och skär ut fyrkanter lite större än formarna. 
Lägg ner smördegen och lägg i riven ost. 
Blanda mjölk och ägg, salta och peppra. 
Slå äggblandningen över osten och baka i ugnen 20-25 min. 
Låt svalna och toppa med rom och crème fraiche.