18 maj 2013

Rårörd Rabarbersaft


Rårörd Rabarbersaft:

3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
5 hg socker per avrunnen saft

Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem!! Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna. Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat. Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm. Och låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.
Spara flaskorna i källare eller kylskåp, men eftersom saften inte innehåller något konsenveringsmedel så håller den inte så länge!

 

Elsa Tipsar!
Frys saft i PET flaskor så har du saft hela året runt.
Se bara till att spara en bit i flaskan så att saften kan expandera.

2 kommentarer:

  1. Rätta mig om jag har fel, men är inte natriumbensoat ett konserveringsmedel?! Det finns naturligt i bland annat lingon, vilket innebär att lingonsylt håller väldigt länge utan tillsatt konserveringsmedel. Men man kan med fördel utesluta natriumbensoaten och istället frysa saften, så slipper man kemiska tillsattser i sin hemmagjorda saft.

    SvaraRadera
  2. Eftersom det är en tsk till 4 L vatten bör man nog frysa den som sagt. Jag ska ändra i texten till "innehåller så lite konserveringsmedel" så blir det helt sant. Tack för att du är så uppmärksam. Alex

    SvaraRadera