4 feb. 2022

Bettinas koreanska pannkakor, 2 port


Pannkakor
1,5 dl mjöl
2 dl vatten
1 nypa bakpulver
olja till stekning
2 dl riven vitkål
1 dl riven morot
1/2 salladslök, strimlad

Dressing
4 msk ljus soja
1/2 lime, saften
1 msk sesamolja
1 tsk honung
1 tsk riven vitlök

Topping
Sesamfrön
Koriander
Srirachasås

Mixa ihop alla ingredienser till dressingen.
Ställ kallt.
Blanda mjöl, vatten och bakpulver i en bunke.
Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Tillsätt grönsakerna och stek ca 5 min.
Sprid ut grönsakerna jämt i pannan och häll över pannkakssmeten.
Stek ca 5 min på varje sida tills pannkakan blir krispig och gyllenbrun.
Skär i bitar och toppa upp med sesamfrön, srirachasås och koriander.
Ät direkt tillsammans med den goda dressingen.

30 jan. 2022

Citronmousse med passionsfrukt, 8-10 port


3 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
1 dl lemoncurd
1 gelatinblad
4 passionsfrukter

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Smält under tiden lemoncurden försiktigt i en kastrull.
När gelatinbladet är mjukt rör du ner det i curden.
Låt svalna något och blanda sedan ner yoghurten i curden.
Vispa grädden toppig och blanda sedan samman med curden.
Klicka eller spritsa moussen i glas.
Dekorera med passionsfrukt.

Lemoncurd, ca 3 dl


3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 ägg
50 g smör

Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta. 
Pressa i saften av citronerna och låt koka upp 1 minuter. 
Sila bort skalen för att undvika att smaken blir bitter.
Blanda i socker, majsstärkelse och ägg och vispa samman. 
Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda 1-2 minuter under omrörning till en tjock kräm.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.

27 jan. 2022

3 nya böcker att inspireras av

 Odla blommor, Annueler från frö till bukett, Hanna Wendelbo

Hanna har gedigen erfarenhet av blomsterodling i en vanlig villaträdgård. Hon vet allt om hur du lyckas – med frön, plantor och knölar, med skötsel, skörd och användning – oavsett om du odlar på friland, i rabatt eller pallkrage. I ”Odla blommor” har hon samlat sin kunskap och sina favoritblommor, och tipsar om de allra finaste kombinationerna. Att ha en trädgård så full av vackra blommor att du alltid kan plocka generösa buketter och göra stiliga arrangemang behöver inte vara en dröm.

Thai på 30 minuter, Wichudaporn Chaiyasaeng

Thailand är ju känt för sin fantastiska mat, men är den inte krånglig att laga själv? Svaret är: Nej, inte alls! Det går fort, det är enkelt, och resultatet blir underbart gott. Wichudaporn Chaiyasaeng ger i sin andra kokbok nycklarna till hur du snabbt lagar till din egen thaimat utan krångel. Det enda du behöver göra är att köpa några extra ingredienser från den asiatiska hyllan i matbutiken, sen är du redo att sätta igång.

 


Vegansk hemkunskap, Gustav Johansson

Det här är boken för dig som är nyfiken på vegansk matlagning, men kanske inte riktigt vet var du ska börja. Gustav driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”. Här berättar han om tekniker och råvaror och visar hur du kan använda dem på olika sätt. Recepten är enkla – de innehåller sällan fler än sju ingredienser och är klara på omkring 30 minuter.

 


26 jan. 2022

Mustig gryta på högrev med linser, 8-10 port


Jag toppade hela härligheten med lite nyklippt krasse
och rostade solroskärnor!

1,5-2 kg högrev i tärningar
3 gula lökar hackade
4 vitlöksklyftor
1 dl paprikapulver
4 msk hel kummin
6 röda paprikor
1 liter buljong
smör, salt, peppar
2 förpackningar kokta linser (ca 4 dl)

Bryn lök, vitlök och kummin med smöret i en vid kastrull.
Tillsätt strimlad paprika, paprikapulver och buljong.
Bryn köttet med smör  i en egen panna i omgångar och lägg ner i kastrullen. 
Salta och peppra.
Koka upp och låt sedan grytan sjuda 3-4 timmar tills köttet blivit riktigt mört och paprikorna smält ner.
Häll i de färdigkokta linserna strax före servering.


16 jan. 2022

Snurriga vitlöksbröd

Snurriga vitlöksbröd

600 gr vetemjöl

½ pkt torrjäst (8 gr)

3 msk olivolja

1 msk salt

4 dl vatten

1 dl ört- och vitlöksolja

1 dl riven ost

 

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.

Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.

Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.

Låt jäsa över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 225 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Kavla ut till en rektangel ca 20 x 30 cm.

Pensla på örtoljan och strö över osten.

Rulla ihop som en rulltårta och skär i skivor ca 1,5 cm breda.

Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 min.

När brödet har en innertemperatur på 93 är det färdigt!

 

 

Ört- och vitlöksolja

1 dl neutral olja

2 dl blandade örter, ärtskott, grönkål

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk salt

 

Mixa med mixerstav.

Tillsätt eventuellt mer olja.


 

9 jan. 2022

Potatisscones för 4 personer




500 gr potatis
140 gr vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt och peppar
olja och smör att steka i

Skala och koka potatisen.
Låt den svalna lite och mosa eller pressa den sedan.
Tillsätt mjöl och bakpulver, salt och peppar.
Blanda till en fast deg.
Tryck eller kavla ut degen till ½ cm tjocklek.
Skär eller stansa ut önskad form. Lägg en klick smör i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja. Stek sconesen 4-5 min på varje sida. Lägg på valfri topping och njut.

3 goda toppings! 

Rom, créme fraiche, röd lök
Majonnäs, räkor, dill
Parmaskinka, soltorkad tomat, pesto