Pannkakor
2 dl vatten
1 nypa bakpulver
olja till stekning
2 dl riven vitkål
1 dl riven morot
1/2 salladslök, strimlad
Dressing
4 msk ljus soja
1/2 lime, saften
1 msk sesamolja
1 tsk honung
1 tsk riven vitlök
Odla blommor, Annueler från frö till bukett, Hanna Wendelbo
Hanna har gedigen erfarenhet av blomsterodling i en vanlig villaträdgård. Hon vet allt om hur du lyckas – med frön, plantor och knölar, med skötsel, skörd och användning – oavsett om du odlar på friland, i rabatt eller pallkrage. I ”Odla blommor” har hon samlat sin kunskap och sina favoritblommor, och tipsar om de allra finaste kombinationerna. Att ha en trädgård så full av vackra blommor att du alltid kan plocka generösa buketter och göra stiliga arrangemang behöver inte vara en dröm.
Thai på 30 minuter, Wichudaporn
Chaiyasaeng
Thailand är ju känt för sin fantastiska mat, men
är den inte krånglig att laga själv? Svaret är: Nej, inte alls! Det går fort,
det är enkelt, och resultatet blir underbart gott. Wichudaporn Chaiyasaeng ger
i sin andra kokbok nycklarna till hur du snabbt lagar till din egen thaimat
utan krångel. Det enda du behöver göra är att köpa några extra ingredienser
från den asiatiska hyllan i matbutiken, sen är du redo att sätta igång.
Vegansk hemkunskap, Gustav
Johansson
Det här är boken för dig som är nyfiken på vegansk
matlagning, men kanske inte riktigt vet var du ska börja. Gustav driver
Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”. Här berättar han om tekniker
och råvaror och visar hur du kan använda dem på olika sätt. Recepten är enkla –
de innehåller sällan fler än sju ingredienser och är klara på omkring 30
minuter.
Snurriga vitlöksbröd
600 gr vetemjöl
½ pkt torrjäst (8 gr)
3 msk olivolja
1 msk salt
4 dl vatten
1 dl ört- och vitlöksolja
1 dl riven ost
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.
Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.
Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.
Låt jäsa över natten i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Kavla ut till en rektangel ca 20 x 30 cm.
Pensla på örtoljan och strö över osten.
Rulla ihop som en rulltårta och skär i skivor ca 1,5 cm breda.
Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 min.
När brödet har en innertemperatur på 93 är det färdigt!
Ört- och vitlöksolja
1 dl neutral olja
2 dl blandade örter, ärtskott, grönkål
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
Mixa med mixerstav.
Tillsätt eventuellt mer olja.
Rom, créme fraiche, röd lök
Majonnäs, räkor, dill
Parmaskinka, soltorkad tomat, pesto