28 apr. 2022

Vaniljrutor med hallon



Deg
500 gr rumsvarmt smör
1 L vetemjöl
4 dl socker
½ tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver

Fyllning
4 ägg
1 brk kesella vanilj
5 dl crème fraiche
3 dl socker
2 dl frysta hallon
3 msk florsocker

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Använd matberedare eller annan bra maskin.
Klä en långpanna, ca 30x40 cm med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i pannan.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en slät kräm.
Häll ut den över bottnen.
Lägg hallonen i en skål och strö över florsocker, skaka så att alla bär får socker på sig.
Strö ut hallonen över bottnen och smula över resten av degen.
Grädda i 200 gr ca 30 min.
Låt kakan kallna helt och ställ sedan in i kylen ett par timmar.
Skär i rutor, koka kaffe och njut.



10 apr. 2022

Hellis Tzatziki

 


1 gurka
1-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl avrunnen yoghurt
1 msk hackad mynta/oregano
Salt, peppar
 
Lägg yoghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av i kyla ett par timmar.
Riv gurkan fint, lägg den på ett fat och strö 1 tsk salt över. 
Lägg på en tallrik och en tyngd så att gurkan vätskar av sig. Låt stå 30 min.
Krama ur gurkan, blanda med yoghurt, finriven vitlök, örter och smaka av med salt och peppar.

Örtstekt kyckling med grön sparris och tzatziki, 4 port


600 gr kycklinginnerfilé
1 knippe sparris
olja eller smör att steka i
torkad oregano
salt och peppar
chiliflakes

Skär bort ca 5 cm nedtill på sparrisarna.
Koka upp vatten i en vid kastrull tillsammans med en nypa salt.
Lägg ner sparrisen och låt den koka 2-3 minuter.
Lyft upp den och kyl ner den med isbad eller iskallt vatten.
Stek kycklingfilérna i stekpanna med olja eller smör ca 5 minuter på varje sida.
Krydda med oregano, salt, peppar och chiliflakes.
Skär ett snitt i den tjockaste filé för att kontrollera att den är genomstekt.
Servera med sparris, tzatziki och ett gott bröd.


Tzatziki
1 gurka
1-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl avrunnen yoghurt
1 msk hackad mynta/oregano
Salt, peppar

Lägg yoghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av i kyla ett par timmar.
Riv gurkan fint, lägg den på ett fat och strö 1 tsk salt över. 
Lägg på en tallrik och en tyngd så att gurkan vätskar av sig. Låt stå 30 min.
Krama ur gurkan, blanda med yoghurt, finriven vitlök, örter och smaka av med salt och peppar.

12 mars 2022

Odla egna ärtskott - skörda om 10 dagar!

 

1 pkt ekologiska ärtor

planteringsjord

vatten

plastfilm

ljus plats

 

Fyll en ugnsform i glas med jord.

Vattna ordentligt, men inte så att det rinner över.

Strö över ärtorna. Det ska vara tätt mellan dem.

Tryck till lite lätt och ställ på en ljus plats.

Täck med lite plastfilm så ärtorna inte torkar ut.

Skörda efter 10-14 dagar och låt sedan växa upp igen.

 

Parmesanflarn med primörer

 


 

Parmesanflarn med primörer

1 rulle smördeg

50 gr parmesan, finriven

1 dl crème fraiche

1 ägg, till pensling

Salt och peppar

Ärtskott, rädisor, vårlök, sockerärtor

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Vik en kant, 1 cm bred, runt hela smördegsplattan.

Blanda crème fraiche med parmesan och bred ut blandningen över smördegen.

Pensla kanten med uppvispat ägg.

Salta och peppra.

Baka flarnet ca 15 minuter.

Osten ska smält och kanterna ska ha fått fin färg.

Låt svalna lite grann och strö sedan över önskade primörer.

 


 

 

9 mars 2022

-”Alltså, hur mycket mat skulle du kunna odla i vår trädgård?”

 undrade mannen härom morgonen. För precis som så många andra har både han och jag insett att mycket av allt det vi tar för givet kan tas ifrån oss. Antingen av moder Jord till följd av klimatförändringarna eller av en maktfullkomlig galning på andra sidan Östersjön. 

Jag har odlat för tillfredsställelsen i att se något växa, vara vackert och smaka gott. I år lägger jag lite extra möda på att odla sådant som jag vet att jag kan lagra en längre tid. Redan nu spirar det i växthuset av frön som såddes i början av februari och förhoppningsvis ger skörd till påsk. 

I min trädgård odlar jag inte bara mat, utan även kraft och tillförsikt om att allt kommer lösa sig.

Svamp Yakiniku med sesamrostade morötter, 4 port


400 gr champinjoner
1 gul lök
3 morötter, medelstora
1-2 vitlöksklyftor 
3 tsk sesamfrö 
salt 
rapsolja 
yakinikusås

Skala och skär morötterna i stavar.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelvärme och stek morötterna med vitlök, sesamfrö och en nypa salt i ca 3 min.
Ställ åt sidan.
Skala och skiva löken.
Skär svampen i bitar. Fräs löken i lite olja, 2-3 min.
Tillsätt svampen och stek den ganska hårt.
Häll i 1 dl yakinikusås och låt dem koka in i svampen 3-4 min.
Servera med nykokt ris och de sesamstekta morötterna.

Yakinikusås
1 klyfta vitlök
1 msk hackad ingefära
2 dl japansk soja
1 ½ dl Mirin 
½ dl risvinäger



Lägg alla ingredienser utom risvinäger i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda 7-10 min. Låt stå i 20 min, sila bort vitlök och ingefära. 
Häll i vinägern och rör om.