På senare år har jag fått dille på dill. Möjligen hänger det samman med att jag blivit riktigt bra på att odla den själv, - och tidigt på säsongen. Redan i februari pep jag ut i växthuset och strödde ut en påse dill, krafsade över lite jord och slängde på ett par spadar snö. Sen har den fått sköta sig själv förutom lite stödvattning när den väl tittade upp. Redan i slutet av april kunde jag börja nalla av plantorna och nu går jag ut och klipper rejäla knippen. Doften av dill gör mig hungrig och jag hoppas att veckans recept gör det samma för dig. Smaklig läsning!
25 maj 2023
Krämig pasta med räkor, sparris, dill och citron, 2 port
23 maj 2023
Räkröra med äpple och vitlök, 4 port

2 msk crème fraiche
1 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 äpple i små bitar
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser till en ganska fast röra.
18 maj 2023
Kycklingbullar med cocoscurry, grillad citron och vitlöksolja, 6 port
Kompisar på besök i helgen och då stod det asiatiskt på önskelistan. Kycklingfärs är en ny favorit. Som med all annan kyckling är den så oerhört lätt att smaksätta och variationerna känns oändliga. I veckan recept har den fått sällskap av gul och röd curry samt grillad citron och vitlöksolja.
30 apr. 2023
Tonkatsu med krämig kålsallad, 4 port
Nu avlöser långhelgerna varandra på löpande band känns det som. Härligt med en extra ledig dag och lite extra tid att lägga på maten kanske. I dag bjuder jag på ett favoritrecept, - krispiga japanska schnitzlar som ska skäras i strimlor och doppas i den goda såsen. Nykokt ris och den krämiga kålsalladen hör också till. Smaklig läsning!
Tonkatsu – krispig japansk schnitzel, 4 port
600 gr fläskytterfilé
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl panko, asiatiskt ströbröd
olja till stekning
Skiva köttet i 8 lika stora bitar.
Banka schnitzlar med plätteringsjärn.
(Eller köp färdiga schnitzlar ifall du har on om tid och aggressioner att ta ut.)
Vispa upp äggen i en djup tallrik.
Häll mjöl och panko på varsin tallrik.
Vänd schnitzlarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
Stek i rejält med olja tills schnitzlarna blir fint gyllene och genomstekta.
Servera med nykokt ris och tonkatsusåsen.
Tonkatsusås
1 dl ketchup
2 msk worcestershiresås
2 msk japansk soja
2 tsk socker
Blanda alla ingredienser och ställ kallt fram till servering.
Krämig kålsallad med soja & sesam
Vitkål
1 dl majonnäs
2 msk japansk soja
3 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
1 nypa socker
Strimla vitkålen riktigt fint med mandolin eller osthyvel.
Blanda samman övriga ingredienser och rör ner kålen lite i taget tills du har en krämig sallad.
Strö gärna lite extra sesamfrö på toppen.
27 apr. 2023
Lax med citron och rosépeppar
I dag skickar jag en hälsning inifrån mitt växthus. Vårvinterns alla sådder har satt full fart och det lyser grönt, grönt, grönt vart jag än vänder mig. Så härligt med all klorofyll! Mellan varven måste jag ju äta också, helst tillsammans med vänner och familj, så det gäller att göra det enkelt för sig. Kalla såser är perfekta att förbereda, en lax bakad i ugnen sköter sig mer eller mindre själv. Lite potatis och grönsaker till det så är saken BIFF. Smaklig läsning!
Citron- och rosépepparlax
1 bit hel lax (1,5 kg)
Salt
Peppar
Rosépeppar
Citronskivor
Sätt ugnen på 180 grader.
Putsa laxen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Krydda med salt, peppar och rosépeppar.
Lägg över på ett bakplåtspapper, vrid ihop ändarna och lägg på en ugnsfast form.
Baka i ugn ca 12-14 min. Skär ett snitt och kolla att den är genombakad, eller använd en stektermometer. Vid 45 grader är laxen perfekt enligt mitt tycke. Servera med min goda romsås, lite nykokt potatis och kanske lite nyskördade blad från din odling.
Tips!
Får du lax över kan du blanda den med lika delar majonnäs och créme fraiche.
Tillsätt några få droppar Liquid Smoke eller lite BBQ-sås.
Vips har du en härlig laxröra att lägga på en macka till lunch.

Romsås
2 dl crème fraiche
1 liten burk stenbitsrom
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
vitpeppar
Blanda samman alla ingredienser.
Ställ kallt fram till servering.
14 apr. 2023
Rabarberpaj med smultopping
En annan sak jag aldrig tröttnar på är rabarberpaj som går att variera i oändligthet. Strö över lite kardemumma, riv ner lite citronskal eller dofta över lite kanel efter gräddningen. Här kommer ett grundrecept att inspireras av som är gott redan som det är. Smaklig läsning!
13 apr. 2023
Prästostpaj med nötströssel och oregano
Smaklig läsning!
Prästostpaj med nötströssel och oregano
1 frp färdig pajdeg
3 dl riven prästost
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
1 dl rostade hasselnötter
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form med pajdegen och förgrädda skalet 10-15 min.
Blanda ägg och mjölk. Salta och peppra.
Lägg osten i det gräddade skalet, slå över mjölk/äggblandningen.
Baka pajen 20-30 min. (Beror på pajformens storlek.)
Ta ut och låt svalna något.
Strö över rostade hasselnötter, servera med en sallad och en god dressing.

