8 juli 2024

Pasta från trädgården, 4 port

Min trädgård blev en djungel när jag var borta från den i bara en vecka. Men vilka fina fynd jag gör i den. Zucchinin är på gång, tomater och gurka likaså men jösses vad med sockerärtor och basilika jag har. Jag känner mig rik och svänger ihop en pasta med (köpt) färsk vitlök toppad med parmesan och ätbara blommor medan jag ignorerar regnet som vräker ner. 

Smaklig läsning!



Pasta från trädgården, 4 port

400 gr pasta

1 strimlad vitlöksstjälk

2 dl strimlade sockerärtor

Smör

Vitlöks- och chiliolja

Salt och peppar

Parmesan

Färska örter

Ätbara blommor

 

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.

Häll av, men spar en dryg dl av vattnet.

Fräs strimlad vitlök och sockerärtor i smör och vitlöksolja 2-3 min.

Tillsätt pastan och blanda väl.

Häll i lite av vattnet och blanda igen.

Lägg upp på tallrikar och strö över hackade färska örter och ätbara blommor.

Hyvla parmesan och dra ett par extra tag med pepparkvarnen.


20 juni 2024

Sliders med Pulled Pork och Jalapeñomajonnäs

 

I dag bjuder jag på året succé från vår Studentbuffe. Små läckra Sliders med Pulled Pork och Jalapeñomajonnäs som kan ätas både varma och kalla. Med lite hetta från såsen och krisp från pickles blir det rena rama smakbomben i munnen. Köttet lagar sig mer eller mindre själv över natten. Sedan lägger du en klick av majonnäsen på ett hamburgerbröd, toppar med kött och lite pickles innan du sätter på locket. Smaklig läsning!

Pulled pork

1kg fläskkarré

4 dl Cocacola

3 dl BBQ-sås

2 gula lökar, skivade

2 röd paprika, i strimlor

2 vitlöksklyftor, pressade

2 morot, skivad

Salt och peppar

Små eller stora hamburgerbröd

 

Blanda cola, BBQ-sås och grönsaker.

Lägg karrén i en ugnsfastform eller gjutjärnsgryta och slå marinaden över.

Låt stå 4 timmar, eller över natten.

Sätt ugnen på 180 grader.

Skrapa bort en del av marinaden och bryn sedan köttet runt om.

Lägg tillbaka i formen och häll över resterande marinad.

Täck formen noga eller sätt lock på grytan.

Ställ in i ugnen 30 min.

Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta, sakta kokas sönder över natten.

Dra isär köttet och smaka av med salt och peppar.

 


Jalapeñomajonnäs -lagom till 4 personer

2 dl majonnäs

1 msk hackade inlagda jalapeños

1 msk sweet chili

Blanda alla ingredienser och ställ kallt fram till servering.

Smaka av med mer jalapeños.

Örtslungad färskpotatis med citronvinägrett

 

Örtslungad färskpotatis med citronvinägrett
salt och peppar
citronvinägrett

Koka potatisen och låt den svalna lite.
Mixa olja med persilja, dill och lite salt och peppar.
Häll oljan över potatisarna och slunga runt dem tills de är täckta av olja.
Slå över valfri mängd citronvinägrett.
Smaka av med salt och peppar.


Citronvinägrett
1 citron, skal och saft
½ dl vit vinäger
3 dl neutral olja
1 msk honung
1 tsk salladskrydda

Riv skalet och pressa ut saften ur citronen.
Tillsätt vinäger, olja, honung och kryddor.
Mixa ihop och häll upp på flaska.

Grilla på lite exta, - en perfekt lunch dagen efter med chimichurri

Ganska ofta när vi grillar kör vi på lite extra kött eller kyckling. Dagen efter skivar vi upp köttet och serverar till lunch med en stor sallad, lite goda såser och färskpotatis i någon form.  Chimichurri kan göras på många olika vis, idag bjuder jag på min variant. Smaklig läsning

 

Chimichurri på mitt vis

2 dl hackad persilja

½ dl hackad koriander

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 citron, saften

½ - 1 dl olja

salt och peppar

 

Mixa alla ingredienser tills du får en pestoliknande sås.

Ställ kallt fram till servering.

 



21 maj 2024

Chèvremousse med rödbetor, 4 port

Det sa bara pang så blommade alla mina tulpaner en och samma vecka. Kommer sannolikt inte hända igen men jag fotar som en galning för att se vilka jag behöver flytta så det inte blir stora block av samma färg. Det är tuffa tider för en trädgårdsnörd så här års. En runda i trädgården efter jobbet ger en liten korg med olika späda sallatsblad, diverse örter och i bästa fall en eller annan rädisa. Mest längtar jag efter de första, späda, söta rödbetorna. Tills de är skördeklara kokar jag fjolårets och serverar med Chèvremoussen i veckans recept. Smaklig läsning!

Chèvremousse med rödbetor, 4 pers
4 medelstora rödbetor
salt
olivolja
balsamvinäger
blandade blad och örter
200 gr chèvre
1 tsk honung
1 dl vispgrädde
svartpeppar
chiliflakes

Mixa getosten så slät du orkar.
Tillsätt honung och en nypa peppar.
Vispa grädden och vänd ner i ostblandningen.
Ställ kallt.
Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt betorna svalna.
Skala och skiva betorna.
Lägg sallad på ett fat, fördela betorna runt om.
Ringla över olivolja och balsamvinäger.
Spritsa eller klicka ut chèvremousse på betor och salladen.
(Eller servera den på sidan om.)
Strö över chiliflakes och dra ett par drag extra på pepparkvarnen.

Rödbeta, en hälsobomb!
Favoriten från köket är rena rama hälsobomben. Den innehåller ämnen ger lägre blodtryck, starkare immunförsvar och bättre uthållighet. Dessutom dämpar den inflammation som t.ex acne, sätter fart på tarmarna, håller sötsuget i schack och stärker leverns förmåga.




9 maj 2024

3 ingredienser - Pistagemousse med jordgubbar och choklad


Pistagemousse med jordgubbar och choklad

1 brk pistagekräm, 200 gr

250 gr mascarpone

2 dl vispgrädde

mörk choklad

jordgubbar eller andra bär

 

Vispa ihop mascarpone och vispgrädde tills det tjocknar.

Tillsätt pistagekrämen lite i taget. Smaka av.

Klicka eller spritsa moussen i portionsglas med bär i botten.

Hacka chokladen och strö över moussen.

Toppa med mera bär.



1 maj 2024

Ugnsbakad vit sparris med Gruyère

Det kändes som om vintern aldrig skulle ta slut! För ni fårhålla med om att den varit väldigt, väldigt lång i år. Och kall. Och vacker, men kall. Jag jagade fram vårkänslorna med en rejäl dos sparris förra helgen. Rykande varma vita från ugnen med smält ost ena dagen, en välfylld risotto med gröna den andra. Smaklig läsning!



Ugnsbakad vit sparris med Gruyère8 stjälkar vit sparris
50 gr smör
100 gr riven Gruyère
½ citron, saften
salt och peppar
rostade frön eller nötter

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sparrisen lätt och koka den i lättsaltat vatten 5 min.
Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Smält smöret och slå över sparrisen.
Pressa över citronsaften.
Salta och peppra.
Ställ in i ugnen ca 5 min, ta ut och strö över osten.
Ställ in ytterligare några minuter tills osten smält och fått färg.


3 bra saker att veta om sparris!
1. Nyskördad sparris gnisslar när man gnider dem mot varandra. Ett bra sätt att kolla fräschören.
2. Den svenska sparrissäsongen är från maj till juni. Sen ska plantorna växa upp samla kraft. 
3.De långa fibrerna i sparris, och ananas, kapslar in vassa föremål som man av olika anledningar har svalt. Det fick jag veta från 1177 när en av mina bartenders av misstag fått i sig glassplitter