7 mars 2024

Wraps med kyckling och Green Godess dressing

Den här vintern har varit den längsta och tyngsta på många år. Orken är i botten och jag drar mig fram mot en välbehövlig ledighet i påsk. För ett år sedan begravde vi min fina pappa som förlorade kampen mot cancer. Det har gått så fort samtidigt som det känns som att det var en evighet sedan. Tid är märklig, den krymper och sträcker ut sig på det mest underliga vis. Men den läker och det är bra. Snart är det en annan tid. Den tid då vi äter lunch utomhus på helgen, fixar till cyklar, tar fram utemöbler och röjer i trädgården. Då passar de här matiga wrapsen perfekt. Smaklig läsning!


Wraps med kyckling och Green Godess dressing

2 färdigstekta kycklingbröst
4 tortillabröd
blandade salladsblad
1 röd lök i skivor
”Gröna gudinnan”

Skiva kycklingen tunt.
Lägg sallad i mitten på varje tortillabröd.

Fördela kycklingen mellan bröden.
Lägg på en rejäl klick av såsen, toppa med skivad lök.
Rulla ihop så ändarna täpps igen.
Slå plast runt om och lägg in i kylen 30 min.
Ta av plasten och dela på bröden.
Servera med extra sås och servetter J

”Green godess”
2 dl majonnäs
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta
2 msk gräslök
1 msk persilja
1 msk körvel/basilika
salt och peppar

Mixa alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i väntan på användning.

Välkommen till Elsas Ost & Deli Mariefred

 


4 mars 2024

Kikärtsfritters med saffransaioli

Helt vegetariskt blev veckans recept, men det är nog ingen som kommer att märka för det är både vackert och mättande. Den vackra aiolin blir pricken över i med sin milda smak av vitlök och saffran. Har vi tur blir det ett bättre odlingsår i år och kanske har du tänkt odla zucchini? I så fall ska du spara det här lätta sättet att tillreda den. Passar lika bra att servera kall om det blir något över. Smaklig läsning!


Kikärtsfritters med saffransaioli, 4 port

1 brk kikärtor

2 stora ägg

3 msk mjölk

4 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 msk strimlad purjolök

chiliflakes

salt och peppar

olja eller smör till stekning

 

Häll av spadet och skölj kikärtorna.

Lägg hälften av kikärtorna i en mixer till en massa.

Tillsätt äggen och mjölken, fortsätt mixa till en slät smet.

Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i mixern och mixa slätt.

Blanda ner resten av kikärtorna och den strimlade purjon.

Salta, peppra och strö över lite chiliflakes.

Häll olja i en panna och gör fritters av 2 msk smet i omgångar.

Stek tills du ser bubblor bildas, då ska de vändas och stekas gyllene på den andra sidan.

Servera med citronstekt zucchini och saffransaioli.

Tips!

Orkar du inte göra aioli är det supergott att strö smulad feta över zucchinin i stället.

 


Zucchini med citron och oregano

1 zucchini

½ citron

2 vitlöksklyftor

1 msk oregano

olja att steka i

salt och peppar

 

Dela zucchinin på längden, halvera längderna och skär i bitar.

Skär den halva citronen i tunna skivor, skiva vitlöken.

Stekt zucchinin med citron och vitlök i olja tills zucchinin får lite färg.

Dra åt sidan, strö över oregano, salta och peppra.

Blanda ordentligt och lägg upp i en skål.

 


Saffransaioli

2 msk vatten, kokande

1 nypa saffran, trådar

2 äggulor

2 vitlöksklyftor

1 nypa salt + att smaka av med

2 dl rapsolja

Salt

Citronjuice

 

Blanda saffran och varmt vatten.

Mortla ihop vitlöken med en nypa salt med en gaffel till en puré.

Vispa ihop äggulor och vitlökspuré i en skål.

Rör ner saffransvattnet.

Tillsätt olja i en tunn stråle, lite i taget, under kraftig vispning tills det blir en gyllengul majonnäs med smak av saffran och vitlök.

Smaka av med salt och citronjuice.

 


1 mars 2024

Lövbiff med Hoisinsås, 4 port

Jag tycker verkligen om att laga mat, men emellanåt kör jag helt fast och varken vill eller kan komma på vad jag ska laga. Efter några dagar med hämtmat och diverse färdigrätter brukar både lust och ork komma tillbaka. Snabba rätter kan man inte få för många av i de där lägena så idag bjuder jag på en av familjens favoriter. Vi äter den med nykokt ris och spetskålssalladen som blir extra god med lite lime i.

Smaklig läsning!

 

Jag tycker verkligen om att laga mat, men emellanåt kör jag helt fast och varken vill eller kan komma på vad jag ska laga. Efter några dagar med hämtmat och diverse färdigrätter brukar både lust och ork komma tillbaka. Snabba rätter kan man inte få för många av i de där lägena så idag bjuder jag på en av familjens favoriter. Vi äter den med nykokt ris och spetskålssalladen som blir extra god med lite lime i.

Smaklig läsning!

 

Lövbiff med Hoisinsås, 4 port

600 gr lövbiff

3 vitlöksklyftor

250 gr skogschampinjoner

½ purjolök

1 msk hackad ingefära

matolja att steka i

svartpeppar

2 dl Hoisinsås

sesamfrö

Strimla lövbiffen, skiva champinjonerna, purjolöken och vitlöken.

Hetta upp en stor stekpanna, gjutjärnsgryta eller wokpanna med matolja och stek lövbiffen på riktigt hög värme i någon minut. Stek köttet snabbt i omgångar så att köttet verkligen får stekas och inte koka.

Häll i lite mer olja och fräs hastigt vitlök, purjo och ingefära.

Häll på Hoisinsåsen.

Tillsätt köttet och blanda ordentligt.

Fräs någon minut, peppra och toppa hela härligheten med rostade sesamfrön.

Servera med nykokt ris och spetskålsalladen.

 

Ljummen sallad med spetskål och zucchini, 4 port

½ spetskål

1 zucchini

1 lime, saften

olja att steka i

1 msk soja

2 tsk sesamolja

chiliflakes

 

Strimla kålen och skär zucchinin i stavar.

Häll olja i en panna och fräs kålen och zucchinin lätt.

Dra pannan åt sidan.

Häll i limesaft, soja och sesamolja.

Blanda ordentligt och strö över chiliflakes.




 

22 feb. 2024

Caesarburgare med sötpotatispommes, 4 port

 

Den här veckan har vi lov och passar på att ta en tur till Karlstad och Lars Lerins Sandgrund. En natt på hotell med spa och gomiddag blir det också. Innan dess ska det ätas mat här hemma och då vill jag tipsa om min Caesarburgare gjord på kycklingfärs med härlig dressing och krispig sötpotatis på sidan om. Till potatisen krävs en airfryer för att få dem krispiga, men det är också gott att rosta dem i vanlig ugn.

Smaklig läsning!

 

 

Caesarburgare med parmesan, kapris och oregano, 4 port


600 gr kycklingfärs

3 msk finriven parmesan

1 msk kapris

1 msk oregano

salt och peppar

olja eller smör till stekning

 

Blanda färsen med parmesan,kapris och oregano.

Salta och peppra.

Dela i 4 bitar och forma till biffar.

Stek i olja eller smör tills de är helt genomstekta.

Skär gärna ett försiktigt snitt och kolla för att vara på den säkra sidan.

Servera i bröd med romansallad och Caesardressing.

 

 

Caesardressing

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk kapris

½ citron, saften och rivet skal

1 tsk dijonsenap

4 msk majonnäs

3 msk finriven parmesan

Svartpeppar

 

Mixa en dressing av vitlök, kapris, citronsaft, senap, majonnäs och parmesan.

Gör gärna en dubbel sats av dressingen för den är magiskt god till det mesta!

 

Krispig sötpotatis

Sötpotatis i stavar

Citronsaft

Örtkryddor

Salt och peppar

 

Skär potatisen i stavar och lägg i kallt vatten 30 min.

Torka potatisen noga.

Lägg den i airfryerkorgen, pressa över citronsaft, strö över valfri örtkrydda, salt och peppar.

Kör sötpotatisen på 180 grader i 15 min, skaka om korgen efter halva tiden.




1 feb. 2024

Citron Pavlova med bär och grädde, 1 stor eller 6 små

Succér och misslyckanden, det är väl ändå så man kan sammanfatta livet och matlagningen i stort tänker jag. Det gäller bara att se till att misslyckandena blir så goda som möjligt. Och har du egentligen misslyckats, är det inte så att det kanske bara inte blev som du tänkt från början? Veckans citrondoftande Pavlova är ett utmärkt exempel på ett mycket gott misslyckande. Smaklig läsning!

 

Citron Pavlova med bär och grädde, 1 stor eller 6 små
3 äggvitor
180 gr socker
1 ½ tsk maizena
1 citron, skalet
1 msk citronsaft
färska bär
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Vispa äggvitorna till toppar.
Tillsätt sockret en matsked i taget under vispning.
Marängen ska bli glansig och fast.
Sikta över maizena och riv ner skalet från citronen.
Häll i citronsaften och vänd sedan försiktigt tills allt blivit ordentligt blandat.
Bred ut smeten till 6 små eller en stor rundel.
Sätt in i ugnen och sänk till 150 grader.
Grädda de små i 30 min, den stora i 1 timme.
Öppna luckan och låt den stå kvar i ugnen för att svalna.
Lägg försiktigt över på tallrikar eller tårtfat.
Vispa grädden toppig och fördela på marängen.
Dekorera med färska bär och gärna lite rostade nötter för extra krisp.

Tips!

Marängen går att göra dagen innan men ska då förvaras i en lufttät burk fram till servering. Den är spröd så var försiktig.

När det inte blir som man tänkt….
… ja, då får man tänka om!
Min stora fina maräng sprack för att jag inte lät den kallna i lugn och ro utan ställde in den i kylen. 
I stället för en tjusig, fluffig pavlova blev det ett berg av marängsjok, grädde och bär. 
Inte så vackert som det var tänkt, men minst lika gott.






18 jan. 2024

Filmjölksbröd med frön och nötter - dags för den årliga utrensningen!

Jag har haft en lång och härlig ledighet över jul och nyår toppat med en vecka i solen tillsammans med mina döttrar. Jag känner mig fylld av kraft och har påbörjat min årliga upprensning i kyl och skafferi – nu ska allt ätas upp! I veckans recept har jag använt frön och frukt från skafferiet tillsammans med lite mjölslattar som alla kan bytas ut efter vad du har hemma. Håll bara kolla på att mängden blir samma. 

Smaklig läsning! 


Filmjölkslimpa med frukt, frön och nötter
3 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1 dl pumpafrö
1 dl solroskärnor
½ dl linfrö
2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl hackade aprikoser
1 dl russin
1 dl hasselnötter  

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk och blanda väl.
Smörj en form 1 ½ liter, ös ner smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 min.
Låt brödet ligga kvar i formen 15 min innan det stjälps upp.

Tips!
Jag sätter in en digitaltermometer efter 30 min.
När brödet håller 93 grader i mitten är det klart.