9 jan. 2024

Hirams engelska apelsinmarmelad

 Nu när citrusfrukterna är som bäst kan det vara kul att ställa till med ett marmeladkok. Låt dig inte avskräckas av receptets flera steg, det är mer än värt dem. Smaklig läsning!

Hirams engelska apelsinmarmelad

1 kg citrusfrukt av valfri sort varav minst två citroner
1 liter kokande vatten

Strösocker


Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och låt stå till nästa dag.


Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på locket igen och låt stå till nästa dag.


Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig, annars måste den koka lite till. 



18 dec. 2023

Nigellas fudge

För många år sedan plockade jag upp det här receptet från köksgudinnan Nigella Lawson. På bara tre ingredienser gör jag det varje jul och smaksätter i bland på olika vis eller använder annan choklad. Vill du använda vit choklad behöver du öka upp mängden choklad med ca 50 gr. Smaklig läsning!


 

Nigellas fudge

300 gr mörk choklad
1 brk sötad kondenserad mjölk
30 gr smör
Flingsalt

Smält chokladen i den kondenserade mjölken på spisen.
Var försiktig så det inte blir för varmt.
Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret.
Bred ut på bakplåtspapper till önskad tjocklek eller spritsa ner i formar.
Strö över flingsalt.
När fudgen stelnat kan du skära den i bitar.

Tomteskumkola - ett riktigt spännande recept!

Jag äger ingen micro och varje år i december ber mina barn om en. Vad de ska ha den till? Micra skumtomtar i så klart! De sväller upp och blir enorma innan de förvandlas till en smetig massa. Så när jag snubblade över ett recept med micrade tomtar på nätet var det givet att prova. Hela personalen samlades framför micron i väntan på att jätte-tomtarna skulle dyka upp. Fint med julgemenskap för en god sak liksom. Här nedan kommer receptet. Smaklig läsning!


Tomteskumkola, ca 20 bitar

150 gr tomteskum
150 gr vit choklad

Smält chokladen i micro eller vattenbad.
Vit choklad bränner lätt så var försiktig.
Lägg tomtarna i en stor skål som tål micro.
Kör dem 1- 1,5 minut tills de puffat upp ordentligt och smält.
Blanda ner den vita chokladen och arbeta ihop till en deg.
När det svalnat lite kan man använda händerna.
Lägg upp degen på köksbänken och forma en fyrkant som du lägger på bakplåtspapper och ställer in i kylen för att svalna helt.
Skär sedan i rutor.
Smält mer vit choklad och ringla över, dekorera med strössel.

30 nov. 2023

Saffransglass med rostad kokos, nötter och choklad



"Saffransglass, fy fanken det är ju som att äta kall fiskgryta!" Min entusiasm svalnade något efter makens kommentar till min receptidé, men jag genomförde den ändå. Med rostad kokos, nötter och choklad för lite crunch blev den en succé. Ni kan ju gissa vem som åt mest, det var inte jag i alla fall så mycket kan jag säga. 

Saffransglass med rostad kokos, nötter och choklad
5 dl grädde
1 bkr sötad kondenserad mjölk
1 pkt saffran
1 dl kokos
nötter och choklad

Vispa grädden tillsammans med saffran tills den är lite hårdare än lösvispad.
Vänd ner kondenserad mjölk.
Frys över natten eller minst 6 timmar.
Ta fram ca 30 min innan servering.
Rosta kokos i torr stekpanna tills den får lite färg.
Hacka nötter och choklad.
Strö över hacket och kokosen precis innan servering.





29 nov. 2023

Saffransskorpor med vit choklad och tranbär


Knapriga skorpor fulla med smak. Perfekta till en kopp ganska starkt kaffe innan man ger sig ut i julhandeln. Alla knep är tillåtna i advent tänker jag. Smaklig läsning!

Saffransskorpor med vit choklad och tranbär

100 gr smör
1 pkt saffran
100 gr mandel
100 gr vit choklad
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär
3 ägg
2 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Hacka mandel och choklad grovt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner de torra ingredienserna och det avsvalnade smöret.
Forma tre rullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda 20 min.
Sänk värmen till 75 grader.
Skär längderna på snedden i 1 cm tjocka skivor.
Lägg tillbaka skivorna på plåten med snittytan uppåt.
Ställ in i ugnen för att torka ca 1 timme.
Du kan behöva öppna luckan ett par gånger för att lufta.
Låt skorporna svalna och förvara dem i lufttät burk.
Göm burken för resten av familjen J

14 nov. 2023

Kryddiga lammfärsbullar med saffransris, 4 port

I dagens recept använder vi flera av kryddorna som förknippas med jul. Kanel, ingefära och kardemumma till grytan och riset färgas vackert gult och får härlig smak av saffran.



500 gr lammfärs
2 brk krossad tomat
1 paprika
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor skivade
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2 tsk + 1 msk spiskummin
1 buljongtärning
Ev en nypa socker
Salt och peppar

Blanda lammfärsen med 2 tsk spiskummin, salt och peppar.
Rulla till små bollar.
Fräs lök och vitlök tills de blir genomskinliga, tillsätt kryddorna, tärnad paprika och krossad tomat. (Lite chili passar också bra om man gillar hetta.)
Tillsätt buljongtärningen och låt koka ca 20 minuter.
Stek bullarna i stekpanna eller lägg försiktigt ner dem i såsen och koka dem färdiga.




Saffransris, 4 port
2 dl basmatiris
4 dl vatten
En nypa salt
1 msk rapsolja
½ pkt saffran

Fräs ris och saffran i oljan.
Slå försiktigt på vattnet. Koka upp och låt koka på medelhög värme 15 minuter.
Ställ åt sidan 5 minuter och ”fluffa” sedan upp riset med en gaffel innan servering.
Bild:  Rund bild med ris

9 nov. 2023

Morotssoppa med rostade kikärtor, 4 port

Plötsligt ställs man inför det faktum att det är dags att göra en förändring av livsstil för att kunna leva det liv man vill i framtiden. Förvånad och förbannad beskriver känslan som uppstod bäst vilken följdes av eftertankens kranka blekhet och en rejäl dos självrannsakan. En plan börjar ta form där både mer motion och tankar kring mat finns med. När den är klar delar jag den gärna, till dess får ni hålla till goda med dagens recept som är en härligt aromatisk morotssoppa med rostade kikärtor.
Smaklig läsning!

 

Morotssoppa med rostade kikärtor, 4 port

2 morötter

1 gul lök

2 klyftor vitlök, eller 1/2 solovitlök

1 msk olja

1 msk gul curry

2 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 brk krossad tomat

2 dl vatten

1 bkr cocosgrädde

1 buljongtärning

Salt och peppar

 

Skala och skiva morötterna.

Skala och skiva löken. Pressa vitlöken.

Häll oljan i en kastrull och fräs sedan lök, morötter och pressad vitlök 3-4 min tillsammans med kryddorna. Ta gärna mer av alla kryddor för mera smak.

Slå på en burk krossade tomat och 2 dl vatten tillsammans med en burk cocosgrädde.

Koka ca 15 min till morötterna mjuknat.

Mixa soppan slät.

Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan rykande het med rostade kikärtor på toppen.

 

Rostade kikärtor, 4 port

1 förp kikärtor

1 msk garam masala

 

Häll av spadet från kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt.

Rosta dem i torr stekpanna tillsammans med garam masala 4-5 min.