28 okt. 2016

Ensalada Russa

Klassisk tapasrätt som vi hade nöjet att få provsmaka i restaurang Gaigs tolkning på matmarknaden utanför Barcelonas katedral förra veckan. Det finns antagligen lika många varianter på denna sallad som det finns kockar, men här kommer min tolkning.


8 potatisar
2 morötter
3 hårdkokta ägg 
1 burk tonfisk i olja
gröna oliver utan kärnor efter egen smak
Majonnäs
Salt
Olivolja

Skala potatis och morötter och koka sedan i lätt saltat vatten.
Låt dem svalna och skär sedan i mindre bitar.
Hacka oliver och ägg. Blanda dem sedan med tonfisk, potatis och morötter.
Bind ihop röran med ett par klickar majonnäs.

Ät tillsammans med en sallad eller lägg på en skiva riktigt gott bröd och toppa med finskuren paprika och kanske lite mer kokt ägg.

Feedback på nya kokboken :)

 Så oerhört kul att få ta del av våra läsares reaktioner på den nya boken i praktiskt förklädesformat!

"Tack Alexandra för boken många Goa grejer att prova!" Anne-Marie
"Den får precis plats i fickan på mitt förkläde också, den är jättefin!" Ulrika

Allra roligast är nog att en släkting, vegetarian sedan många år, inte bara lagat "Pasta Mal Fatti med mangold och muskot" och "Strimlad zucchini med getost" utan även blivit så inspirerad att han letade fram sin grönsakssvarv och började experimentera med andra grönsaker istället för att äta sin sedvanliga halva avokado till middag. Oerhört hedrande!



27 okt. 2016

25 okt. 2016

Barnsligt kul - Sköldpaddekorv till Halloween?!

Med kropp av färs, hals och ben av korv och sköld gjord av ostremsor blir de här paddorna ett uppskattat inslag på barnkalaset!


Forma bollar av färs, stick in snittade prinskorvar och täck ryggen med ostremsor. Gröna, eller varför inte röda, linser sticks in som ögon på halsen. Kör på 200 grader i ugnen till färsen håller minst 56 grader. Underbart kul tips jag hittade på en matmarknad i Barcelona!

Den eviga drömmen om ordning och reda....

Varje höst får jag för mig att jag ska ta tag i min hemma arbetsplats:Bort med travar av kokböcker, bra-att-ha-papper, barnteckningar, foton och allt vad det nu är som samlas på mitt skrivbord! Ambitionen är stor. Det rensas och sorteras ut. Kvar blir ett par tre högar med böcker och tidskrifter som jag verkligen inte kan vara utan.


Skrivbordet torkas av ordentligt och kan till och med få sig en omgång olja.
Sen är det dags att ställa tillbaka allt och jag är så nöjd med mig själv när jag äntligen har plats för armbågarna på skrivbordet och kan ha den där härliga temuggen brevid mig istället för på byrån bakom. Men sen....

Sen börjar det fyllas på i ganska raskt takt och hela klabbet blir överhopat igen för jag har inga bra hyllor att lyfta upp högarna på.

I år ska det bli långvarig ändring och jag håller som bäst på att leta efter de ultimata bokhyllorna för mitt hemma kontor. Det ska funka med både tunga kokböcker och magasin, papper som hör till jobbet och så allehanda pärmar med jobb och familj.

Hos bokhylla.nu  har jag hittat flera snygga modeller som jag verkligen gillar. Velar mellan klassisk Stringhylla i vitt med mahognyplan eller helvitt i kombination med Bookworm i svart.



Maila oss på bok@elsasskafferi.se för att beställa!




24 okt. 2016

100:e medlemmarna i Sörmlands Matkluster!

Vi tackar för det oerhört smakfulla välkomnandet som 100:e medlem i Sörmlands Matkluster. Klustret är en förening som arbetar för bättre, mer och godare lokal mat i Sörmland. På våren, v 21, arrangeras varje år Rabarberfestivalen och på hösten Aptitrundan där även icke-medlemmar bjuds in att medverka.


Så här fint välkomnades Martin och jag på vårt första medlemsmöte - en stor påse med godsaker från några av medlemmarna:
Ost från Jürss Mejeri, finfina lammkorvar från Mälarchark, ljuvliga marmelader från Finesserna, mjöl från Warbro Kvarn, viltkorv från Vrena Vilt fanns ibland annat i påsen. Stort tack - det kommer smaka fantastiskt!