15 feb. 2017

Var dags mat - Grön ärtsoppa med röd curry


½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
½ msk röd currypasta
1 brk cocosgrädde
1 dl vatten
½ tärning grönsaksbuljong
3 dl gröna ärtor
Salt

Skiva lök och vitlök. Fräs dem i oljan i en kastrull tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt currypasta, cocosgrädde, vatten och buljongtärning. Koka upp ordentligt.
Tillsätt ärtorna och koka soppan ca 5 min.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och eventuellt mer currypasta.

Supergott att snabbt fräsa skalade räkor med lite gul curry och servera i soppan!

14 feb. 2017

Elsas Gröna

Var dags mat - Kyckling med jordärskocka, citron och mandel

1 hel kyckling delad i bitar
Ca 1 kg jordärtskocka, klyftade
4 medelstora schalottenlökar, klyftade
1 citron – saften
2 vitlöksklyftor
Timjan och oregano
Olivolja
Salt och peppar
Flagad mandel



Sätt ugnen på 190 grader.
Olja en rejäl ugnsfast form och sprid ut kycklingdelarna, skockorna och lökarna.
Pressa över saften från en citron. Strö över färsk eller torkad timjan och oregano.
Salta och peppra lätt.
Ställ in formen i ugnen ca 40 min. Rör runt några gånger under tiden och tillsätt den flagade mandeln de sista 10 minuterna.

13 feb. 2017

Var dags mat - Pasta med grönkålspesto

En pesto sätter piff på nykokt pasta, men kan också smaka bra till fågel, fisk och det mesta däremellan. Eller blanda den med lite färskost till en krämig dressing!



100 gr rostade pinjenötter eller solrosfrön
100 gr riven parmesan
3 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
100 gr grönkål
1 citron, saften
Salt och peppar

Lägg allt i en matberedare och kör till en slät smet.
Koka pasta, slå av vattnet och rör ner ett par matskedar pesto per person.
Servera med mer riven parmesan och olivolja.

12 feb. 2017

Jaga "Vabruari" på flykten med Elsas Dunder dressing!

Så drabbades jag till slut av den årliga dunderförkylningen. Ni vet den där som gör att man nyser och snorar med rinnande ögon och emellanåt däckar av febertoppar. Och sen kommer hostan som ett brev på posten.... Alla medel är tillåtna och till salladen ikväll vräker jag på med rejält av den här dressingen som är rena medicinen!

1-2 chilifrukter - beroende på illa däran du är :)
1 rejäl bit ingefära
1 citron - saft och rivet skal
2-3 vitlöksklyftor
1 msk honung
2 dl olivolja
Färsk mynta eller andra örter
Salt och peppar

Lägg allt utom salt och peppar i en glasburk och mixa till en dressing.
Salta och peppra efter smak.
Tänk på att hettan i chilin blir större efter ett par dagar!

11 feb. 2017

Vår nya restaurang tar form!

Nu börjar vårt senaste projekt, Elsas Skafferi på Tingsgården, i Eskilstuna ta form. Vi har stött och blött och till slut enats om färgsättning, möbler och annat. Nöjda satt vi i bilen hem häromdagen och jag utbrast förtjust: - Vi har skapat en modern men klassisk matsal! Och precis så känns det - uppdaterad allmoge, bondromantik med edge och en massa kärlek ryms inom de anrika väggarna.

Jag ser fram emot att få ta emot de första gästerna i början av mars. Till dess fortsätter vi att riva, flytta, bära, svära, drömma, gråta, skratta, måla, spackla, skruva, montera och allt annat som krävs för att vi ska få vår pärla i topp skick.

Nya böcker - Odla dina egna grönsaker, Åke Truedsson


Odlingsgurun Åke Troedssons bok kommer nu i ny omarbetad upplaga och kan varmt rekommenderas till nya och gamla odlare!


I boken tas ca 120 grönsakssorter upp, bland annat olika löksorter, rotfrukter, baljväxter, kål, tomater, gurkväxter och örter. Välkända och  mer udda grönsaker presenteras i denna praktiska och lättillgängliga bok. 
Här får du allt du behöver veta om sådd, plantering, skötsel och skörd för att lyckas med den egna odlingen på friland, växthus eller balkong.