27 maj 2017

Fira Mor i morgon!


Var dags mat - Kycklingwok med Tatsoi, 4 port

4 kycklingfiléer
200 gr Tatsoi
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
2 tsk riven ingefära
2 msk olja
2 msk soja
1 tsk sesamolja
Färska örter

Skiva lök och vitlök. Strimla kycklingen och skölj Tatsoien.
Fräs lök, vitlök och kyckling i oljan tills kycklingen blivit genomstekt.
Tillsätt soja och Tatsoi. Låt Tatsoien smälta ner och servera sedan med nykokta nudlar, eller ris och en rejäl näve färska örter.

Tatsoi!
På det stora möbelvaruhuset sålde de olika 3 pack med frön varav en innehöll frö till Tatsoi.
Denna snabbväxande asiatiska kål är rik på både vitamin A och C.
De späda bladen använde jag som sallad för några veckor sedan, nu använder jag den istället för spenat i wok, omeletter och annat.


17 maj 2017

Var dags mat - Färsspett med Ras el Hanout och Jalapenos, 4 port


500 gr färs, gärna lamm
1 finriven vitlöksklyfta
½ msk finhackad jalapenos
1 msk Raz el Hanout (krydda)
Salt och peppar
Smör till stekning

Blanda färsen med vitlök, jalapenos och kryddor. 
Forma till ”korvar” och stek dem i smör tills de är färdiga.
Trä upp dem på spett, eller ät som de är. Självklart går de att grilla om man hellre vill det.
Servera med en härlig sallad på matvete - receptet hittar du här!

Var dags gröna mat - Matvetesallad med trädgårdsgrönt


1 brk matvete
10 rädisor
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dill
Lite strimlad basilika
1 grillad paprika från burk (Sevans är jättegoda)
2 msk kallpressad raps olja
1 msk vit balsamico
Salt och peppar

Skär grönsaker och örter.
Skölj matveten och låt rinna av ordentligt.
Blanda allt med olja och vinäger, smaka av med salt och peppar.

Lite riven fetaost är busgott att riva över salladen när den är klar!

16 maj 2017

Rabarbermarknad på lördag!


På lördag går startskottet för årets Rabarberfestival med Bondens Egen Rabarbermarknad på Torget i Mariefred. Som medlemmar i Sörmlands Matkluster är vi så klart med och har rabarber på längden och tvären på våra tre restauranger. I går kokade jag härlig chutney till vår grönsaksbuffé och kompott som vi toppar wienerbröden med på lördag. En ny variant på Rabarberpaj har jag också gjort, men receptet på den får ni inte förrän till  helgen.

11 maj 2017

Var dags mat - Färsk pasta med spenat, parmesan och ricotta, 4 port


250 gr färsk pasta
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk ricotta
Riven parmesan
Färsk spenat
Färska örter
Salt och peppar

Skiva lök och vitlök. Fräs lökarna i olivoljan tills de blivit genomskinliga.
Klicka i ricottan och låt den smälta ner. Tillsätt riven parmesan, salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Tillsätt spenat, örter och häll över såsen. Blanda väl.

Använder du fryst spenat behöver du tina den innan och sedan ”vrida ur” den ordentligt.

6 maj 2017

Var dags gröna mat - Sallad med rabarber och mangold


Späda stjälkar av mangold och rabarber
Mangolden Bright Lights lyser starkt i eftermiddagens motljus.
Andra sorter är minst lika goda, få är lika vackra.

Getost/fetaost
Dijonsenap
Vinäger
Honung

Skär lika delar av stjälkarna fint.
Blanda lika delar senap, vinäger och honung till en dressing.
Slunga stjälkarna i dressingen, lägg upp på tallrik och riv över ost.
Dekorera med lite kryddgrönt.