12 apr. 2018

Vårkänslor - Melon- och gurksallad med mynta och lufttorkad skinka, 4 port


4 dl tärnad melon i olika färger
1/4 gurka, tärnad
1/2 citron, saften
1 msk hackad mynta
1 msk hackad persilja
80 gr lufttorkad skinka
Olivolja

Blanda melonen med gurka, citronsaft och örter.
Salta och peppra. Blanda försiktigt.
Lägg på tallrikar, eller i glas som på bilden.
Fördela skinkan över sallad och ringla över lite olivolja.



11 apr. 2018

Vårkänslor - Späda blad med tapenade och vitost

Årets första skörd från växthuset är bärgad och bestod av machésallat, grönkål, persilja och vitlöksblast.

Blandade späda blad
1-2 msk tapenade
Vitost eller annan syrlig ost
Salt och peppar
Olivolja

Tvätta och centrifugera salladsbladen.
Lägg i en skål tillsammans med tapenaden.
Vänd försiktigt runt och tillsätt eventuellt mer olja.
Smula över ost efter tycke och smak.
Salta och peppra lätt och ha i lite mer olja ifall du tycker dressingen känns torr.


Vårkänslor - Färskpotatis sallad med pesto, röd lök och kapris, 4 port


700 gr färskpotatis
1 dl pesto
1 röd lök
1-2 msk kapris
ev olja
Salt och peppar

Koka potatisen så den fortfarande är lite lite hård. Låt svalna.
Skala och skiva löken tunt. Dela potatisarna i önskad storlek.
Blanda med lök, kapris och pesto.
Eventuellt kan man behöva ha i lite extra olja för att få peston mer följsam.
Smaka av med salt och peppar.

8 apr. 2018

Vårkänslor - Halstrad gösfilé med vårgrönt och örtmajonnäs, 2 port



2 gösfiléer
Smör
1/4 savoykål
1 vårlök
1 knippe grön sparris
2 msk Olivolja
Flingsalt
Peppar
1 dl majonnäs
1 msk crème fraiche
3 msk hackade färska örter
Ev lite pressad citron
Blanda ingredienserna till örtmajonnäsen och ställ sedan kallt. Strimla kålen och löken. Ansa sparrisen och skär den i 3 cm långa bitar. Häll olivolja i en rejäl stekpanna och fräs sedan grönsakerna 4-5 minuter. Salta ganska mycket och peppra lätt. Ställ åt sidan. Dela fiskfiléerna med ett diagonalt snitt. Salta och peppra köttsidan. Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan ner. Stek ca 3 min på hög värme. Vänd filéerna och stek ytterligare ca 3 min. Servera genast med de varma grönsakerna och örtmajonnäsen.


5 apr. 2018

Vårkänslor - Frittata med nässlor, 2 port

Snabbt, gott och enkelt – efter en dag i köksträdgården är en Frittata perfekt. Har man dessutom lyckan att ha en härligt salt Fetaost att strö över och varför inte ett svalkande glas rosé är njutningen fulländad. 
2-3 ägg
1 dl grädde
Smör
100 gr nässlor
1 msk färska örter
Salt och peppar
Feta- eller getost att strö över
Vispa ihop äggen med grädden. Salta och peppra lätt.
Lägg en klick smör i en liten stekpanna med hög kant.
Fräs nässlorna med örterna ca 1 min, tillsätt äggen.
Stek som en omelett med på lägre värme och längre tid.
Antingen vänder du frittatan eller så ställer du in den i ugnen några minuter på grill så den får fin färg.
Strö över smakrik ost och servera direkt.

Med lite bladgrönt på sidan är det här en förtjusande liten rätt!

4 apr. 2018

Vårkänslor - Sallad med broccoli och machésallad


1 broccolihuvud
2 salladslökar
Machésallad eller babyspenat
Vitlöksblast
1 msk vit balsamico
2 msk mild olivolja
Salt och peppar

Skiva broccolin tund och blanda med fint skuren salladslök och salladsblad.
Ringla över balsamico och olivolja. Salta, peppra och vänd sedan runt.