18 juni 2018

Elsas Kalasmat - Sommarens enklaste tårta, 4 ingredienser och lite bär på toppen!


1 pkt Digestive kex, minus 2 kex
75 gr smör
400 gr färskost
240 gr lemoncurd
Färska bär

Mixa kexen med smöret.
Tryck ut i en form med avtagbar kant.
Ställ i frysen minst 20 min.
Blanda färskost och curd.
Häll i skalet, ställ kallt ett par timmar.
Ta fram och dekorera med bär när det är dags att äta.

15 juni 2018

Elsas Kalasmat - Boktips inför kalaset!




Alkoholfritt,  Rickhard Man
Alkoholfritt presenterar Richard Man allt från drycker som du snabbt svänger ihop genom att smaksätta vatten eller utgår från butikens alkoholfria sortiment, till drycker som kräver mer tid och med flera lager av smaker. Recepten är uppdelade på följande kapitel: vatten, juice, te, kombucha samt vin, öl och cider. Richard arbetar till vardags med både alkohol och med alkoholfria alternativ, och vill inspirera utan pekpinnar.


Helt glutenfritt, Jessica Frej och Maria Blohm

Jessica Frej är tv-kock och drabbades själv av celiaki som barn. Tillsammans med den kända bagaren Maria Blohm bjuder hon här på sina bästa recept för allt du kan tänkas vilja baka utan gluten. Oavsett om du vill bjuda på fräscht frukostbröd, saftiga scones eller läckra pizzor hittar du enkla och pedagogiska recept och tekniker att luta dig mot.

Elsas Kalasmat - Jordgubbspaj med chokladcrème


Pajdeg 
4 dl vetemjöl
200 gr smör
1,5 dl florsocker
2 äggulor
En nypa salt
Vaniljsocker/rivet citronskal

Kör alla ingredienser i matberedaren till en deg och låt sedan degen vila kallt 30 min.
Smörj små eller stora pajformar och klä dem sedan med degen.
Lägg bakpapper i botten på de klädda formarna och häll i torkade ärtor/bönor eller makaroner.
Baka pajskalet i 200 grader tills det blir gyllene.
Låt skalen svalna och fyll dem sedan med chokladcrème och toppa med färska jordgubbar.

Chokladcrème
5 dl vispgrädde, väl kyld
5 ½ msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Vispa den väl kylda grädden med sockret tills grädden börjar tjockna. Tillsätt kakao.
Crèmen är bäst nylagad men kan förvara i kylen i burk med lock upp till ett dygn.


14 juni 2018

Elsas Kalasmat - Söta rulltårtebakelser


3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl vispgrädde
3 dl rårörda svarta vinbär, eller andra bär

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt detta omväxlande med vispgrädden till smeten.
Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 5 min, 250 gr.
Sockra på kakan, lägg på ett bakplåtspapper och vänd upp kakan på en ny plåt.
Ta bort pappret, bred på sylten/bären och rulla ihop från långsidan.

Elsas Kalasmat - Kall gurksoppa med yoghurt och mynta, 4-8 port



1 stor gurka eller 2 mindre
Salt
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
5 dl yoghurt
1 msk vinäger
1 msk hackad färsk mynta och persilja
1 dl grädde

Skala gurkan, halvera den och skrapa ur fröna med baksidan av en sked. Skär i små bitar och lägg i ett durkslag, strö över salt och blanda runt. Lämna att rinna av i 30 min.

Finhacka vitlöken och blanda ner i yoghurten tillsammans med finhackad chili utan frön.

Tillsätt de hackade örterna och blanda ner gurkan utan vätska i soppan. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar.

13 juni 2018

Elsas Kalasmat - 5 tips inför sommarkalaset :)



  1. Skriv ner din meny och håll dig till den! Det är lätt att man börjar vackla i affären eller under själva matlagningen och plötsligt blir man superstressad istället för sådär snyggt Midsommar-cool man hade tänkt sig.
  2. Handla i god tid. När du skrivit ner din meny är det lätt att skriva en lista att ta med till affären och göra inköpen i lugn och ro.
  3. Duka dagen innan. Om du inte har plats att duka upp redan dagen innan så gå igenom glas, tallrikar, bestick, servetter osv så du slipper leta när det är dags.
  4. Lägg drycken kallt. Ljummen öl och snaps gör ingen glad. Lägg snapsen i frysen efter inköp och lirka in övrig dryck där du kan i kylskåp och sval.
  5. Det finns inget dåligt väder... Leta reda på varma filtar, tröjor och myggstift och lägg på lämplig plats så gästerna kan förse sig själva. 

Glad Sommar!


Elsas Kalasmat och dryck - Rabarbersnaps till midsommar


Skölj 6-8 rabarberstjälkar och skiva dem tunt.
Lägg i en flaska okryddat brännvin tillsammans med 2 sockerbitar. 
(Man får hälla ut lite av spriten och spara till senare.) 
Låt dra i kylskåp minst två dagar.
Sila bort rabarbern, häll tillbaka på flaskan och toppa upp flaskan. 
Serveras isande kall!