28 sep. 2018

Asiatisk kålsallad med päron och ingefära



1 liten spetskål
1 röd lök
2 medelstora morötter
1-2 päron
1 msk ingefära, finhackad
1 lime, saften
1 dl mild olja
Salt och peppar
Körvel eller koriander
Skiva kålen och löken så tunt du kan. Riv moroten och päronen grovt med rivjärn.
Blanda allt och tillsätt ingefära, limesaft och olja. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålssallad med ljummen päronvinägrett och ädelost


Sallad
Späda grönkålsblad

Ädelost
Rostade valnötter

Fördela grönkålsbladen på tallrikar, strö över rostade valnötter och riv över osten.
Ringla över den ljumna dressingen – servera direkt.


Ljummen päronvinägrett
2 schalottenlökar
2 msk + 1 dl rapsolja
1 stort tärnat päron av fast sort
1 msk vatten
½ citron, saften
2 msk honung
Salt och peppar

Skala och skiva löken. Fräs den i den mindre mängden olja 5-6 min.
Tillsätt päronet och fortsätt steka till päronet börjar bli mosigt.
Häll olja, vatten, citronsaft och honung i en mixer. Tillsätt päron och lök, mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

Ringla den ljumna dressingen över babyspenat, ruccola eller späd grönkål. Riv över lite mögelost och en näve rostade nötter eller frön– servera direkt!

Chunky Chutney med päron och gula russin, 4 pers



- serveras med fördel till grillade kotletter eller karré
2 msk smör
3 päron
1 dl äppelcidervinäger
100 gr socker
1 msk vatten
75 gr gula russin
1 chili, finhackad
1 msk ingefära, finhackad
1 tsk rosépeppar
1 tsk senapsfrö
1 lagerblad
1 nypa rökt paprikapulver
Salt
Tärna päronen och fräs dem i smöret ca 2 min.
Tillsätt övriga ingredienser utom salt.
Koka tills chutneyn tjocknar, ca 45 min.
Smaka av med salt.

Härliga höst!



Hösten har bjudit på en massa härliga trädgårdsdagar så här långt. Vår köksträdgård har fortfarande en hel del att bjuda och vi har till och med sått lite nytt att skörda månaderna som kommer. Våra grannar delar frikostigt med sig av årets rekordstora skörd av äpplen och päron. Vi tar tacksamt emot och ger tillbaka frukten i förädlad form.
Vi har gjort en supergod Päronvinägrett, Tarte Tatin au Poires, Päronchutney med rökt paprika och en Asiatisk kålsallad med päron och ingefära - recept och bilder kommer upp här på bloggen under helgen!

21 sep. 2018

Chilisalt – till kött, fisk, pasta, pizza och allt annat!



2 chilis
2 dl havssalt eller flingsalt
1–2 matskedar oregano (hackad färsk eller torkad)
2 klyftor vitlök
Sätt ugnen på 60 grader.
Mixa urkärnade chilifrukter med salt, oregano och vitlök.
Lägg blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen och torka ca 60 min. Rör om då och då så inget bränns.
När saltet är torrt låter du det svalna och häller upp på små rengjorda burkar.

Chili- och rödlöksmarmelad, ca 250 gr – så gott till ost!



En skvätt mild olja
2 stora röda lökar
1 stor vitlöksklyfta
2-4 chilis beroende på styrka
1 rejäl msk tomatpuré
1 lagerblad
80 ml röd vinäger
75 gr syltsocker
Salt och peppar

Finhacka lök, vitlök och chilis  - ta bort kärnor och de vita hinnorna så minskar du hettan i chilin.
Häll en skvätt olja i en stekpanna och stek den röda löken ca 10 min på medelvärme tills de mjuknat, men inte blivit bruna.
Tillsätt vitlök och chilis, stek 5 min till.
Rör ner tomatpuré och lagerblad. Blanda väl.
Tillsätt vinäger och socker. Smaka av med salt och peppar.
Sänk värmen och koka ca 10 min tills du fått en lagom tjock konsistens.
Häll upp på väl rengjord burk och vänta gärna någon dag innan du använder marmeladen som ska stå kallt efter att du öppnat den.

En glad överraskning väntade på mig igår :)



En stor påse med gula och orange chilis väntade på mig häromdagen när jag kom hem. Perfekt, nu har jag tillräcklig mängd för att göra både marmelad och salt i helgen!

Tänk på att alltid ta bort alla kärnor och skära bort de vita hinnorna inuti chilin för att ta udden av den starkaste hettan. Vill du minska hettan ännu mer använder du bara spetsarna på chilifrukten som är betydligt mildare än den andra änden.