25 feb. 2019
Var dags gröna - Vårsallad med rädisa och gurka
1 knippe rädisor
1 gurka
ärtskott
citronmeliss eller andra färska örter
1/2 citron, saften
3 msk olja
Salt och peppar
Riv rädisor och gurka på rivjärnets grova del och lägg i en bunke.
Strö över en dryg tesked salt och blanda runt ordentligt.
Låt stå ca 20 min och häll sedan bort vätskan.
Blanda ner en näve ärtskott och rejält med hackad citronmeliss.
Pressa över citron, häll på olja, salta och peppra.
Blanda runt och servera direkt!
21 feb. 2019
Elsas grunder - Elsas ljusa grunddeg, 4 vridna baguetter
600
gr vetemjöl
½ pkt torrjäst
4
dl vatten
3
msk olivolja
1 ½
msk salt
Blanda alla torra ingredienser och
tillsätt sedan vatten och olja.
Kör
degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.
Häll
lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.
Låt
jäsa till dubbel storlek eller över natten kylskåp.
Sätt ugnen på 215 grader.
Dela degen i 4 delar och vrid till baguetter.
Dela degen i 4 delar och vrid till baguetter.
Ställ
in i ugnen och grädda i ca 15 min.
Brödet
ska ha en innertemperatur på 93 grader när det är färdigt.
Elsas Kalasmat - Örtfyllda brytbröd till buffébordet
900 gr vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
½ pkt torr jäst
1 dl olja
3 dl blandade örter
salt och peppar
2 msk olja
flingsalt
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt vatten och olja. Kör degen i maskin ca 10 min.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm till dubbel storlek i en plastbunke med lite olja i.
(ca 2 tim i rumstemperatur eller över natten i kylskåp)
Mixa olja och örter till en tjock smet, salta och peppra.
Kavla ut degen till en kvadrat och bred ut örtolja.
Rulla ihop och skär sedan rullen i 2-3 cm tjocka skivor.
Lägg tätt tillsammans på en plåt.
Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda bröden ca 14 min, 215 grader
(ca 2 tim i rumstemperatur eller över natten i kylskåp)
Mixa olja och örter till en tjock smet, salta och peppra.
Kavla ut degen till en kvadrat och bred ut örtolja.
Rulla ihop och skär sedan rullen i 2-3 cm tjocka skivor.
Lägg tätt tillsammans på en plåt.
Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda bröden ca 14 min, 215 grader
Var dags gröna mat - Morotssoppa med sötpotatis och rostade chiafrön, 4 port
Fotograf: Malin Mörner Stylist: Marianne Wikner |
3 msk chiafrö
1 tsk spiskummin
4 medelstora morötter, skivade
1 sötpotatis, skalad i skivor
1 gul lök, skivad
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk röd currypasta
1 lime, skal och saft
salt
Rosta chiafröna tillsammans med spiskummin i torr stekpanna ca 3
min.
Fräs lök, vitlök och
currypasta i olja.
Tillsätt sötpotatis, morot
och ingefära.
Slå på vatten så att grönsakerna täcks.
Koka tills potatis och
morötter blivit mjuka.
Tillsätt limeskal och saft.
Mixa blandningen slät och
tillsätt mer vatten om den känns för tjock för din smak.
Salta lätt vid behov och servera rykande varm med de rostade
fröna på toppen och gärna en klick crème fraiche eller yoghurt.
20 feb. 2019
Var dags mat - Misomarinerad nudelsallad med sesamfrö, 2 port
1 pkt snabbnudlar
10 cm gurka
½ röd lök
2 dl små broccolibuketter
1 dl misopasta
1 msk sesamolja
½ citron, saften
1 msk råsocker
1 vitlöksklyfta
¾ dl rapsolja
2 msk kallt vatten
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Häll av vattnet och låt svalna.
Strimla gurkan och skär löken tunt.
Skiva broccolin om bitarna är stora.
Rör ihop misopasta med sesamolja, citronsaft och socker.
Riv ner vitlöksklyftan och rör om.
Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning.
Tillsätt vattnet lite i taget tills du får en konsistens som vispgrädde.
Sväng runt nudlarna i dressingen tillsammans med lök, broccoli och gurka.
Toppa med färsk koriander vid servering.
19 feb. 2019
Afternoon Tea - Hirams engelska citrusmarmelad
1 kg citrusfrukt av valfri sort varav minst två citroner
1 liter kokande vatten
Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och låt stå till nästa dag.
Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på locket igen och låt stå till nästa dag.
Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig, annars måste den koka lite till.
Recept från Hirams bästa recept av Märit Huldt 1979
16 feb. 2019
Afternoon Tea - Citronscones
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
100 g smör, kallt
1/2 citron, finrivet skal
ca 2 ¾ dl mjölk
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker, citronskal och smör, skuret i kuber, i en matberedare eller i en skål.
- Kör ihop allt till en smulig massa eller jobba snabbt ihop det med fingrarna.
- Värm mjölken och tillsätt den, lite i taget, till degsmulorna.
- Arbeta ihop till en smidig deg med maskin eller för hand.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och platta ut den, ca 2 cm tjock.
- Ta ut rundlar med ett mått på 5–6 cm, eller använd en annan form med ungefär samma mått.
- Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem vila i ca 10 min.
- Pensla dem med mjölk.
- Nagga sconesen med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 10–12 min.
- Servera dem ljumna med smör, marmelad och vispad grädde.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)