1 kg blomkål
5 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar
Skär blomkålen i skivor och lägg i en kastrull.
Slå över buljongen och koka kålen mjuk, ca 15 min.
Riv under tiden brödet och stek tillsammans med vitlök och
persilja tills det blir gyllene och frasigt. Doften är underbar!
Lyft försiktigt upp mittbitarna av kålen och lägg åt sidan.
Slå av buljongen i en kanna och mixa småbitarna av kålen till en
puré.
Späd med buljong, och gärna grädde, för önskad konsistens och
smaka av med salt och peppar.
Stek mittbitarna i olja tills de fått rejält med färg, salta och
peppra.
Lägg puré i botten av tallrikarna, lägg på en skiva blomkål och
toppa med örtströsslet.
Tips!
Tre- eller fyrdubbla örtströsslet men ha i ett paket finhackad
bacon när du steker. Koka gärna ett extra huvud med blomkål. Mixa kålen med
återstående grönsaksbuljong, klicka i smör och en skvätt grädde och mixa till
en slät soppa.
Toppa hela härligheten med valfri variant på örtströssel.