3 sep. 2019

Var dags gröna mat - Bulgur med blomkål, päron och curry, 4 port



4 dl färdigkokt bulgur
1 medelstor zucchini
1 gul lök
1 päron, men äpple går lika bra
1 msk sweet chilisås
1 tsk curry

Tärna zucchini, lök och päron.
Blanda med kokt bulgur och sweet chili.
Smaka av med curry och eventuellt salt och peppar.

Var dags gröna mat - Blomkål på två vis med örtströssel, 2-3 port




1 kg blomkål
5 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Skär blomkålen i skivor och lägg i en kastrull.
Slå över buljongen och koka kålen mjuk, ca 15 min.
Riv under tiden brödet och stek tillsammans med vitlök och persilja tills det blir gyllene och frasigt. Doften är underbar!
Lyft försiktigt upp mittbitarna av kålen och lägg åt sidan.
Slå av buljongen i en kanna och mixa småbitarna av kålen till en puré.
Späd med buljong, och gärna grädde, för önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Stek mittbitarna i olja tills de fått rejält med färg, salta och peppra.
Lägg puré i botten av tallrikarna, lägg på en skiva blomkål och toppa med örtströsslet.

Tips!
Tre- eller fyrdubbla örtströsslet men ha i ett paket finhackad bacon när du steker. Koka gärna ett extra huvud med blomkål. Mixa kålen med återstående grönsaksbuljong, klicka i smör och en skvätt grädde och mixa till en slät soppa.
Toppa hela härligheten med valfri variant på örtströssel.



Härliga höst - Blåbärspaj med syrlig fyllning, 6-8 port



Söt paj deg – ett bra recept hittar du här!
Fyllning
1 äggvita
5 äggulor
1 brk sötad kondenserad mjölk
1 citron, saft och skal

Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en pajform, 20-24 cm, med pajdeg.
Nagga degen och förgrädda skalet 10-15 min.
Vispa upp äggvitan och pensla i det ännu varma skalet.
Sänk ugnen till 150 grader.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.
Häll i det ännu varma skalet.
Grädda 10-12 min, låt svalna.
Toppa upp med rejäla mängder blåbär eller andra bär.
Servera med vaniljglass.

Var dags gröna mat - Rostad palsternacka och potatis med rosmarin och vitlök



Potatis, palsternacka eller andra rotfrukter
Några kvistar rosmarin
Vitlök efter tycke och smak
Olja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Skiva/dela potatis, palsternacka och vitlök.
Fördela jämnt på en plåt tillsammans med rosmarinen.
Ringla över olja, salta och peppra.
Blanda runt och rosta sedan i ugnen ca 30 min.

23 aug. 2019

Var dags mat – Asiatisk färs med jordnötter och nudlar, 4 port




600 gr fläskfärs
1 dl jordnötter, hackade
2 msk neutral olja
3 stjärnanis
2-3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk hackad ingefära
1 msk fisksås
1 msk soja
1-2 tsk sesamolja
1 nypa chiliflakes
1 dl koriander, mynta och persilja, hackad

Häll oljan i en stekpanna tillsammans med ingefära, vitlök och stjärnanis.
Stek några minuter och tillsätt sedan färsen i omgångar, rör om så den delar sig.
Häll i fisksås och soja. Tillsätt den mindre mängden sesamolja och smaka sedan av för att eventuellt ha i mer. Strö över chiliflakes, jordnötter och de hackade örterna precis innan servering.

Var dags mat - Mina 3 bästa nudlar!



1.     Sobanudlar – gjorda på bovete, serveras traditionellt kalla med dippsås av soja och mirin tillsammans med wasabi och socker.
2.     Udonnudlar – riktigt tjocka nudlar som är perfekta i en mustig soppa en kylig dag.
3.     Glasnudlar – supersnabba att laga till, goda i en soppa, perfekta kalla i en  sallad eller som fyllning i färska vårrullar.

22 aug. 2019

Äppeltid - Frasiga äppelknyten med vaniljmascarpone



6 portioner
smördeg
3 äpplen
2 msk socker
1 msk kanel och kardemumma
1 tskvaniljsocker
1 ägg till pensling
Lite smör

1 brk mascarpone
vaniljsocker
ev lite citronskal

Tina smördegen och skär till bitar som är ca 10x10 cm om du har den större varianten av muffinsplåt.


Tärna äpplena, lägg dem i skål med kanel och kardemumma, eller bara kanel, socker och vaniljsocker. 
Blanda runt så äpplena täcks ordentligt.

Sätt ugnen på 190 grader och smörj muffinsplåten men glöm inte att smörja även ovanför kanten.


Dra lite i degen så den blir ojämn - ju fulare bitarna är nu, desto snyggare blir de bakat skick och det är det som är det fina i kråksången! 


Tryck ned degen och låt den hänga över kanterna.

Fördela äppelblandningen, pensla kanterna med det uppvispade ägget.


Baka i 12-14 minuter, smördegen ska vara gyllene och frasig.

Servera med vaniljmascarpone - bara att blanda ihop!