9 nov. 2019

Elsas Älsklingar - Filodegskorgar med chèvre



 Filodeg
8 skivor chèvre
Honung
Smör eller olja
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filodegen i 16 rutor ca 10 x 10 cm.
Smörj en muffinsplåt i metall med smör eller olja.
Lägg 2 filoark i varje form.
Smula ner en bit ost i varje och en liten klick honung.
Grädda 10-12 minuter tills degen fått fin färg och osten smält.

Var dags gröna mat - Flowersprouts med parmesan


1 påse Flower Sprouts/blomsterkål
2 msk Rapsolja
Salt
Peppar
Fint riven parmesan

Dela kålen i kvartar och stek dem sedan snabbt i oljan.
Salta och peppra lätt.
Strö över rikligt med fint riven parmesan.
Blanda, ät och njut!

Det går lika bra att använda vanlig Brysselkål, men de löst knutna blomsterkålen blir ett snäpp godare om inte två.

Var dags gröna mat - Hyvlad fänkål med äpple och koriander



2 fänkålshuvud
2-3 gröna äpplen
1 kruka koriander, hackad
1 röd lök, tunt skivad
½ citron, saften
3 msk neutral olja
Salt och peppar

Skölj och ansa fänkålen. 
Hyvla den tunt och lägg i en bunke.
Skölj äpplena och skiva dem tunt, lägg i bunken tillsammans med den skivade löken och strö över koriandern.
Salta och peppra lätt. 
Gör en dressing på 3 msk olja och citronsaften, slå över sallad och blanda runt.
Salladen mår bra av att ”stå till sig” en stund!

Var dags gröna mat - Bulgursallad med kikärtor och granatäpple




2 dl bulgur
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 brk kikärtor
2 msk olja
1 msk spiskummin
1 granatäpple
Hackad persilja
Salt och peppar
Citron om man vill

Koka bulgur med vatten, buljongtärning, kanel och kardemumma.
Låt svalna.
Låt kikärtorna rinna av ordentligt, fräs dem sedan i oljan med spiskummin 5-7 min.
Låt svalna och blanda sedan med bulgur, granatäppelkärnor och hackad persilja.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite pressad citron.

Elsas Älsklingar - Lingonbröd, 2 stora limpor


1 L vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
1 dl lingonsylt
1 pkt torrjäst
9 dl mjölk
¾ msk salt
1 dl linfrö
3 msk brödkrydda (anis, fänkål, kummin)

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt sylt och mjölk. 
Knåda degen ca 10 min och låt den sedan jäsa till dubbel storlek ca 1,5 timme.
Smörj två limpformar och fördela degen i dem. 
Låt jäsa ytterligare 1 timme och grädda sedan i 180 gr ca 30min. 
Vana bagare knackar på brödet och låter det i håligt är det klart, vi föredrar att spela säkert och mäter brödets innertemperatur. Vid 93 grader är det klart.

Elsas Älsklingar - Lingonchutney



1 gul lök i skivor
Olja
3 dl lingon
1 dl socker
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk kanel
1 kanelstång
1 tsk kardemumma


Häll olja i en stekpanna och lägg i löken och tillsätt kryddorna.
Stek löken till den börjar bli genomskinlig.
Tillsätt övriga ingredienser och koka på svag värme tills sockret löst upp sig.
Häll upp på väl rengjord glasburk, sätt på locket och låt svalna.

8 nov. 2019

Var dags gröna mat - Brysselkål på Marthas vis, 6 port



500 gr brysselkål, putsade och halverade
2 msk olja, neutral
 1 medelstor gul lök i tunna skivor
1 msk dijonsenap
3 msk äppelcidervinäger
1 ½ dl kycklingubljong
½ dl grädde
Salt och peppar
Bryn brysselkålen i oljan tillsammans med löken.
Tillsätt senap, vinäger och kycklingbuljong. Koka upp och tillsätt sedan grädden.
Häll över kycklingen enligt ovan. Smaka av med salt och peppar.