17 okt. 2020

Pasta med purjolök och parmesan, 2

 











28 sep. 2020

Oxroulader med äpple och dijonsenap, 4 port


 600 gr lövbiff 
1 äpple, tärnat 
1 gul lök, tärnad + 1 till buljongen 
1 ½ msk dijonsenap 
smör 
salt och peppar 
1 buljongtärning 
1 L vatten 
1 morot 
3 dl grädde 
1 msk potatismjöl 

Blanda äpple, lök och senap. 
Lägg ut lövbiffen och lägg en klick äppelröra i ena änden. 
Salta och peppra. Rulla ihop till hårda rullar. 
Fäst skarven med en tandpetare, eller trä upp dem på spett. 
Stek dem i en rejäl klick smör, lägg över i en gryta tillsammans med en buljongtärning och hälften av vattnet. Häll resten av vattnet i stekpannan och vispa runt för att få med alla goda smaker. 
Skiva upp en morot och en lök, lägg ner i grytan. 
Koka tills rouladerna blivit riktigt möra, 45-60 min. 
Lyft upp köttet, häll grädden i buljongen och red såsen med potatismjöl utblandat i lite kallt vatten. Servera med rostade rotfrukter eller ett riktigt gott potatismos.

Blomkålsgryta med äpple- och vitlöksströssel, 4 port


 1 blomkålshuvud 
2 brk cocosmjölk 
4 vitlöksklyftor, finhackad 
5 cm ingefära, finhackad 
salt och peppar 
2 msk olja 
½ gul lök, hackad 
2 msk garam masala 
1 msk gul curry 
en nypa cayenne 
1 brk krossad tomat 

Sätt ugnen på 220 grader. 
Ansa blomkålen och bryt den i små buketter. 
Lägg den i en påse, slå på 1 dl cocosmjölk tillsammans med finhackad vitlök och ingefära. 
Låt marinera 15 min och lägg sedan över i en ugnsfast form. 
Rosta blomkålen ca 20 min tills den börjar få färg, men inte är bränd. 
Fräs den hackade löken i olja. 
Tillsätt garam masala och curry. 
Slå på resterande cocosmjölk och krossad tomat. 
Smaka av med cayenne, salt och peppar. 
Tillsätt den rostade blomkålen och låt allt koka ca 20 min. 
Servera med nykokt ris och äppelströssel på toppen. 

Äppel- och vitlöksströssel 
1 tärnat äpple 
2 rivna vitlöksklyftor 
4 msk panko, asiatiskt ströbröd 
olja 
salt och peppar 

Häll neutral olja i en stekpanna. 
Lägg i vitöken och låt den fräsa 3 min. 
Sänk värmen, tillsätt äpple och panko. 
Stekt tills allt blivit gyllene. 
Smaka av med salt och peppar

Morots- och rödbetsmuffins med citronmaräng, ca 12 st - Gluten- och laktosfria




1 morot, riven
1 rödbeta, riven
3 ägg
2 dl socker
3 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma 1,5 dl rapsolja 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. 
Häll i olja och rotfrukter. 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. 
Fyll muffinsformar till 2/3. 
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. 
Låt svalna. 

Citronmaräng 
2 äggvitor 
1 – 2 msk florsocker 
½ citron, rivet skal 

Vispa äggen tills de blir en blank marängsmet. 
Tillsätt florsocker lite i taget och smaka av sötman. 
Häll i citronskalet, blanda och spritsa, eller klicka, ut marängen på de avsvalnade muffinsarna.

26 sep. 2020

Vaniljdoftande vetebullar med äppelkompott , ca 20 st

 



100 gr smör,
5 dl mjölk
1 pkt torrjäst
2 tsk vaniljsocker
1 dl vit sirap
2 ägg +1 till pensling
1 tsk salt ca
1,4 L vetemjöl
100 gr smör, rumstempererat
100 gr mandelmassa
1 msk kanel 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke/degblandare.
Tillsätt mjölk, sirap och ägg.
Bearbeta degen länge och klicka under tiden i smöret lite i taget.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 220 grader.
Vispa smöret, riv mandelmassan och blanda.
Dela degen i två delar, kavla ut dem en och en till rektanglar ca 20 x 30 cm.
Bred över mandelsmöret, strö över lite kanel och bred på äppelkompott.
Rulla ihop till en rulle, dela i ca 20 delar.
Lägg i formar och baka i mitten av ugnen 12-14 min.


Äppelkompott
600 gr äpple, tärnat
1 msk citronsaft
1 dl strösocker
1 vaniljstång, urskrapad
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och koka ca 10 min.
Låt svalna.

14 sep. 2020

Var dags gröna mat - Aubergine parmigiana, 2 port



2 medium aubergines (ca 500g)
1 buffel mozarella, riven i bitar
20g parmesan, finriven
mild olja
5 dl tomatsås

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär auberginerna på längden i 3-5 mm tjocka skivor.
Lägg skivorna i ett durkslag och strö över lite salt. Blanda så alla skivor kommer i kontakt med saltet. Låt dra ca en timme.
Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt 1 msk olja.
Stek aubergineskivorna några i taget ca 2 min på varje sida.
Lägg dem åt sidan tills alla skivor är stekta. Tillsätt mer olja under stekningen.
Ta fram en ugnsfast form, ca 18x20x5 cm.
Lägg i en tredjedel av aubergineskivorna, slå på en tredjedel av tomatsåsen och slutligen en tredjedel av mozzarellan och parmesanosten. Upprepa med återstående ingredienser till du har tre lager av allting i formen.
Baka 30-40 min tills gratängen bubblar och är gyllene ovanpå.
Servera med en stor grönsallad och ett gott bröd.


12 sep. 2020

Var dags mat - Kaprisöverbakad fiskfilé med tomater, 2 port

3-400 gr fiskfilé

3 vitlöksklyftor

1 msk kapris

6 kvistar timjan

lite hackad persilja

4 msk olja

salt och peppar

1 msk smör

Skivade tomater

 

Sätt ugnen på 220 grader.

Mortla vitlöksklyftorna med kapris och örter, tillsätt oljan.

Lägg tomaterna i botten på en ugnsfast form, lägg på fisken.

Salta och peppra.

Bred över kaprisröra, klicka på lite smör och baka i ugnen 15-20 min.

Servera direkt tillsammans med nykokt potatis och smörslungade vaxbönor.