31 okt. 2021

Jordärtskockssoppa, 4 port



500 g jordärtskockor

2 potatisar

1 gul lök

1–2 vitlöksklyftor

Några kvistar färsk timjan

Smör

1 dl torrt vitt vin

5 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

2 1/2 dl matlagningsgrädde

salt och svartpeppar

Créme fraiche

 

Skala jordärtskockor och potatis och skär i bitar.

Finhacka lök och vitlök.

Fräs ingredienserna tillsammans med timjan och smör i en tjockbottnad kastrull.

Häll över vinet och låt koka ihop en minut.

Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna.

Rör om och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.

Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav.

Tillsätt grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.

Toppa med en klick crème fraiche


Ugnsstekt kyckling med svamp, 4 port



1 hel kyckling

200 gr svamp, gärna trattkantareller

1 gul lök, skivad

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

salt och peppar

hackad persilja


Sätt ugnen på 190 grader.

Fräs svampen i lite olja. Tillsätt löken och mer olja vid behov.

Stekt tills löken börjar få färg.

Lägg över i ugnsfast form.

Dela kycklingen i 4 delar och lägg ovanpå svampen.

Salta och peppra.

Ställ in i ugnen 45 min.


Pocherad salladslök med senapsvinägrett

- en fransk klassiker perfekt att servera med ugnsbakad kyckling eller fisk

1 msk sherry vinäger

½ msk dijonsenap

salt och peppar

en nypa salt

3 msk olivolja

12 pennsmala salladslökar eller 4 purjolökar

1 msk kapris

 

Mixa vinäger, senap och olja.

Smaka av med salt, rejält med svartpeppar och en nypa socker.

Trimma salladslöken eller dela purjolöken på längden.

Koka upp lökarna i saltat vatten.

Sänk värmen och låt sjuda under lock 5-7 min tills löken mjuknat.

Häll av och låt lökarna torka upp ordentligt.

Lägg upp lökarna på ett fat och ringla över vinägretten.

Strö över kapris och hackad persilja.

Tomat- och vitlöksbakade Borlottibönor, 4 pers

400 gr färska borlottibönor utan skal

1 röd lök i skivor

3-4 vitlöksklyftor, delade

2 lagerblad

1 burk krossad tomat

1tsk rökt paprikapulver

1 röd paprika, strimlad

kokande vatten till bönorna

neutral olja

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 220 grader.

Lägg alla ingredienser i en ugnsfast form.

Blanda väl och slå över kokande vatten så att bönorna blir täckta.

Baka i ugnen 45 min till en timme. Bönorna ska bli mjuka.

Smaka av med salt och peppar.

 

Borlotti bönor innehåller stora mängder järn. Tomater innehåller mycket C-vitamin som hjälper din kropp att ta upp järnet så det här är en superkombo!

18 okt. 2021

Citroncheesecake i glas


300 gr mascarpone
2 msk lemon curd
1 citron, rivet skal
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
8 msk krossade kakor t.ex drömmar
Bär till dekoration

Vispa grädde med lemon curd, citronskal och mascarpone tills det blir fluffigt.
Sikta i florsockret och blanda väl.
Lägg krossade kakor i botten på 8 glas.
Spritsa eller klicka i ostsmeten.
Strö över lite mer smulor och dekorera med bär.

Ställt kallt fram till servering, minst 1 timme.

13 okt. 2021

Tinas Samosas med kyckling, ca 20 st




500 gr kycklingfärs 
1 grön chili 
1 stor gul lök 
2-3 vitlöksklyftor 
2 dl strimlad kål 
1 msk curry 
1 msk paprika 
2 tsk ”7 kryddor” 
salt och peppar 
ca 1 dl rapsolja 
färsk koriander 
filodeg 

Skala och skiva lök och vitlök tunt. 
Kärna ur och skiva chilin.
 Häll 2-3 msk olja i en stor stekpanna. 
Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med curry, paprika och ”7 kryddor”. 
Tillsätt kycklingfärsen lite i taget och bryn den väl. 
Smaka av med salt och peppar. 
Ställ åt sidan för att svalna. 
Hacka sedan ner koriander i fyllningen. 
Sätt ugnen på 225 grader.
 Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
Skär ca 10 cm breda remsor av filodegen. 
Lägg ut en remsa på en skärbräda, pensla med rapsolja och lägg på en remsa till. 
Lägg en dryg matsked av fyllningen i ena änden och vik ihop till samosas. 
(På nätet hittar du bra instruktioner.) 
Lägg dina samosas på plåten, pensla med lite mer olja och sätt in i ugnen 15-20 min tills de blir gyllene och frasiga.

12 okt. 2021

Ambassadörens Körsbärspaj

Pajdeg 
125 gr smör, kallt 
75 gr florsocker 
1 ägg 
250 gr vetemjöl 

Mandelfyllning 
150 gr smör, rumsvarmt 
150 gr socker 
150 gr mandelmjöl 
1 ägg 
1 äggula 

Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och kör tills det blir en enda stor degboll. 
Rulla till en rulle, slå plastfilm om och lägg in i kylen minst 30 min, gärna längre. 
Sätt ugnen på 180 grader. 
Smörj en form med avtagbar botten. 
Kavla ut degen och klä formen. 
Täck degen med bakplåtspapper och häll i torkade ärtor eller bönor. (Ris går också bra) 
Grädda pajskalet 15 min, ta bort ärtorna och grädda ytterligare ca 10 min. 
Degen ska ha börjat få färg längs med kanterna. 
Låt skalet svalna. 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa socker och smör poröst. 
Rör ner ägg, äggula och mandelmjöl. 
Bred ut fyllningen i pajskalet. 
Toppa med körsbär, andra bär eller frukt. 
Ställ in i ugnen 20 min. 
Eventuellt behöver du täcka pajen med aluminiumfolie de sista minutrarna. 
 
Citronkräm 
250 gr mascarpone 
1 ½ dl vispgrädde 
1-2 msk lemoncurd 
 Vispa mascarpone och grädde till fluffig konsistens. 
Blanda ner lemoncurd en sked i taget och smaka av till en syra som passar dig.