15 jan. 2023

Foccacia med timjan, småtomater och vitost


 

Foccacia med timjan, småtomater och vitost

7 dl vetemjöl

½ pkt torrrjäst

1 tsk salt

2 ½ dl vatten

2 msk olja

 

Topping

2-3 msk olivolja

flingsalt

1 msk timjan

8 småtomater i skivor

vitost eller annan krämig ost

 

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt vatten och olja.

Knåda i maskin eller för hand minst 10 min.

Klä en form med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm.

Tryck ut degen till ca 1 ½ cm tjocklek.

Täck degen och låt den jäsa 1 ½ timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör hål i degen med fingrarna.

Ringla över olivolja, strö över flingsalt och fördela småtomaterna.

Strö över timjan.

Baka 12-14 min tills brödet fått fin färg.




12 jan. 2023

Soppa med bönor och tomat, 4 port

Operation rensa i skafferi och frys fortsätter med mycket goda resultat. Idag blev det en apelsindoftande soppa med bönor och tomat tillsammans med nybakt foccacia toppad med timjan, småtomater och vitost.  Smaklig läsning!




Soppa med bönor och tomat, 4 port
1 gul lök
2 medelstora morötter
2 klyftor vitlök
2 msk olja
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 L vattten
2 msk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar
oregano
1 tsk rivet apelsinskal
1 frp cannelinibönor

Skala och tärna lök, morötter och vitlök.
Fräs dem i en gryta tillsammans med oljan tills löken börjar bli genomskinlig.
Tillsätt lagerblad, tomatpuré, vatten och kycklingfond (grönsaksfond går också bra.)
Koka upp och låt koka ca 20 min.
Smaka av med salt, peppar och oregano.
Häll i bönorna och koka upp.
Strö över apelsinskalet och servera med nybakad foccacia.


25 dec. 2022

Pasta med räkor, chili och vitlök, 4 port



250 gr färsk tagliolini

500 gr räkor med skal

1 röd chili

3-4 vitlöksklyftor

1 gul lök

olja

1 msk persilja

cocktailtomater i klyftor

 

Skala räkorna och ställ åt sidan.

Finhacka vitlök, lök och chili och fräs dem sedan i en stekpanna med olja tills löken blivit genomskinlig.

Koka den färska pastan enligt instruktion, häll av vätskan och lägg ner i pannan.

Strö över persilja och tomater. Lägg i räkorna och blanda runt.

Servera direkt.

Räkcocktail med mangosalsa, 4 port


 

500 gr räkor med skal

strimlad sallad

1 dl tärnad mango (fryst går bra)

1 dl tärnad gurka

12 tärnade cocktailtomater

1 msk hackad gräslök

2 tsk olja

1 lime, rivet skal och saft

1 nypa chiliflakes

svartpeppar

 

Skala räkorna.

Strimla valfri sallad och lägg i botten på hyfsat stora cocktailglas.

Blanda mango, gurka, tomater och gräslök.

Häll i oljan, riv ner limeskalet och pressa i saften.

Ha i en nypa chiliflakes och dra några varv på pepparkvarnen.

Blanda väl och smaka av.

Skeda upp salsan i glasen och toppa med räkorna.

Ställ kallt fram till serveringen.



23 dec. 2022

Cheesecake i glas med rostad havre och granatäpple, 4-8 port


300 gr mascarpone
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 granatäpple
rostad havre

Vispa ihop mascarpone och grädde till en fluffig smet.
Vänd ner florsockret lite i taget.
Lägg rostad havre i botten på vida glas.
Klicka eller spritsa i hälften av mascarponekrämen.
Lägg i hälften av grantäppelkärnorna och toppa sedan med resten av mascarponen, rostad havre och mer granatäpple.
Ställ kallt fram till serveringen.



Rostad havre
2 dl havregryn
1 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
2 krm malen kanel

Smält smöret i en stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser och rosta havren tills den blir gyllene.

11 dec. 2022

MIn bästa frosting

En bra frosting kan få den tristaste sockerkaka att bli en läckerbit. I min bästa frosting använder jag mascarpone och vispgrädde istället för färskost och smör. Mycket enklare, minst lika gott och med den stora fördelen att en otålig person som jag slipper upptäcka att man inte blandat ordentligt och fått smörklumpar i smeten. Smaklig läsning!

Min bästa frosting

300 gr mascarpone

1 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1 citron, finrivet skal

 

Vispa samman grädde och färskost till en fluffig smet.

Vänd ner florsockret och blanda väl.

 

 

Chokladbollar med brynt smör


I de flesta familjer finns ett tummat recept på chokladbollar i någon låda i köket. Så även i mitt kök. Minns inte längre var det kommer ifrån, men periodvis har det varit flitigt använt och emellanåt bortglömt. Det brynta smöret ger en extra dimension till bollarna med sin lite nötiga smak som passar så bra ihop med det starka kaffet. Bryner du smöret eller blandar du ner det som det är? Har du något annat sätt som gör dina chokladbollar extraordinära? 



Chokladbollar med brynt smör
200 gr smör
4 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
½ dl cacao
1 nypa salt
2 msk starkt kaffe

Bryn smöret tills det blir brunt och doftar nötigt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll kaffet i smöret.
Rör ner vätskan i övriga ingredienser.
Låt stå till temperaturen gått ner något och degen är mindre kladdig.
Rulla i cocos, pärlsocker eller strössel.