15 feb. 2023

Lövbiff med pepparrot, äggula och pressad potatis, 4 port

Jag förfasas över de höga priserna på importerade grönsaker, jag har aldrig varit med om maken. Men sen undrar jag om det kanske är det pris maten egentligen borde ha med tanke på transporter, förpackningar och annat? Importerad gurka och trista tomater väljer jag bort och botaniserar bland våra svenska rotfrukter istället. I dag bjuder jag på en härlig klassiker med rejäla mängder riven pepparrot och tipsar om ett superläckert smör till nystekt fisk. 

Smaklig läsning!


Lövbiff med pepparrot, äggula och pressad potatis, 4 port
600 gr lövbiff
smör att steka i
salt och peppar
4 ägg, gulan
4 msk riven pepparrot
1 kg mjölig potatis

Skala och koka potatisen.
Skala och riv färsk pepparrot.
Separera gulorna från äggen, lägg dem i en skalhalva eller ett snapsglas.
Häll vattnet av potatisen och pressa den sedan.
Stek lövbiffarna med smör, salta och peppra.
Fördela lövbiffarna på fyra tallrikar.
Gör små fåglebon av pepparrot på varje tallrik och lägg gulan i dem.


Vispat pepparrotssmör
100 gr rumsvarmt smör
1 msk riven pepparrot
salt och peppar

Vispa smöret vitt och luftigt.
Blanda ner pepparrot och smaka av med salt och peppar.
Servera till nystekt fisk eller en köttbit.

"Rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver men pepparroten i guld." Så lär oraklet i Delfi ha sagt till den grekiske guden Apollon som sedan introducerade pepparroten för människorna.

Trendiga kockar använder späda blad av pepparrot i salladsblandningar, men det är först och främst roten som används. Den speciella smaken passar utmärkt till både kött och fisk, rökta livsmedel och i varma eller kalla såser. I inläggningar ger den både god smak och fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Dessutom innehåller pepparrot med än dubbelt så mycket C-vitamin än en apelsin.

15 jan. 2023

Foccacia med timjan, småtomater och vitost


 

Foccacia med timjan, småtomater och vitost

7 dl vetemjöl

½ pkt torrrjäst

1 tsk salt

2 ½ dl vatten

2 msk olja

 

Topping

2-3 msk olivolja

flingsalt

1 msk timjan

8 småtomater i skivor

vitost eller annan krämig ost

 

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt vatten och olja.

Knåda i maskin eller för hand minst 10 min.

Klä en form med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm.

Tryck ut degen till ca 1 ½ cm tjocklek.

Täck degen och låt den jäsa 1 ½ timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör hål i degen med fingrarna.

Ringla över olivolja, strö över flingsalt och fördela småtomaterna.

Strö över timjan.

Baka 12-14 min tills brödet fått fin färg.




12 jan. 2023

Soppa med bönor och tomat, 4 port

Operation rensa i skafferi och frys fortsätter med mycket goda resultat. Idag blev det en apelsindoftande soppa med bönor och tomat tillsammans med nybakt foccacia toppad med timjan, småtomater och vitost.  Smaklig läsning!




Soppa med bönor och tomat, 4 port
1 gul lök
2 medelstora morötter
2 klyftor vitlök
2 msk olja
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 L vattten
2 msk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar
oregano
1 tsk rivet apelsinskal
1 frp cannelinibönor

Skala och tärna lök, morötter och vitlök.
Fräs dem i en gryta tillsammans med oljan tills löken börjar bli genomskinlig.
Tillsätt lagerblad, tomatpuré, vatten och kycklingfond (grönsaksfond går också bra.)
Koka upp och låt koka ca 20 min.
Smaka av med salt, peppar och oregano.
Häll i bönorna och koka upp.
Strö över apelsinskalet och servera med nybakad foccacia.


25 dec. 2022

Pasta med räkor, chili och vitlök, 4 port



250 gr färsk tagliolini

500 gr räkor med skal

1 röd chili

3-4 vitlöksklyftor

1 gul lök

olja

1 msk persilja

cocktailtomater i klyftor

 

Skala räkorna och ställ åt sidan.

Finhacka vitlök, lök och chili och fräs dem sedan i en stekpanna med olja tills löken blivit genomskinlig.

Koka den färska pastan enligt instruktion, häll av vätskan och lägg ner i pannan.

Strö över persilja och tomater. Lägg i räkorna och blanda runt.

Servera direkt.

Räkcocktail med mangosalsa, 4 port


 

500 gr räkor med skal

strimlad sallad

1 dl tärnad mango (fryst går bra)

1 dl tärnad gurka

12 tärnade cocktailtomater

1 msk hackad gräslök

2 tsk olja

1 lime, rivet skal och saft

1 nypa chiliflakes

svartpeppar

 

Skala räkorna.

Strimla valfri sallad och lägg i botten på hyfsat stora cocktailglas.

Blanda mango, gurka, tomater och gräslök.

Häll i oljan, riv ner limeskalet och pressa i saften.

Ha i en nypa chiliflakes och dra några varv på pepparkvarnen.

Blanda väl och smaka av.

Skeda upp salsan i glasen och toppa med räkorna.

Ställ kallt fram till serveringen.



23 dec. 2022

Cheesecake i glas med rostad havre och granatäpple, 4-8 port


300 gr mascarpone
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 granatäpple
rostad havre

Vispa ihop mascarpone och grädde till en fluffig smet.
Vänd ner florsockret lite i taget.
Lägg rostad havre i botten på vida glas.
Klicka eller spritsa i hälften av mascarponekrämen.
Lägg i hälften av grantäppelkärnorna och toppa sedan med resten av mascarponen, rostad havre och mer granatäpple.
Ställ kallt fram till serveringen.



Rostad havre
2 dl havregryn
1 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
2 krm malen kanel

Smält smöret i en stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser och rosta havren tills den blir gyllene.

11 dec. 2022

MIn bästa frosting

En bra frosting kan få den tristaste sockerkaka att bli en läckerbit. I min bästa frosting använder jag mascarpone och vispgrädde istället för färskost och smör. Mycket enklare, minst lika gott och med den stora fördelen att en otålig person som jag slipper upptäcka att man inte blandat ordentligt och fått smörklumpar i smeten. Smaklig läsning!

Min bästa frosting

300 gr mascarpone

1 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1 citron, finrivet skal

 

Vispa samman grädde och färskost till en fluffig smet.

Vänd ner florsockret och blanda väl.