22 juni 2023

Chimichurri på mitt vis



Chimichurri är en ren knockout när det gäller smak. Örter och syra i ljuv förening. Så ser över basförrådet för kyl och frys så kan du välkomna alla gäster med ett leende.
Smaklig läsning!

Chimichurri på mitt vis
2 dl hackad persilja
½ dl hackad koriander
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 citron, saften
½ - 1 dl olja
salt och peppar

Mixa alla ingredienser tills du får en pestoliknande sås.
Ställ kallt fram till servering.


Mangosalsa


Frisk och lite syrlig blir den här läckra salsan. Perfekt till sommarens alla grillmiddagar.
Smaklig läsning!

Mangosalsa
225 gr fryst mango
½ röd lök, finhackad
1 mask hackad koriander
1 tsk chiliflakes
1 msk olja
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt salsan stå och safta till sig någon timme.


Tabbouleh på blomkål

 

Semestertid och de spontana besöken närmar sig. Kul med oväntade besök, men kanske lite stressande att plötsligt slänga ihop middag till fler än man tänkt. Med färdigt blomkålsris i frysen svänger du snabbt ihop veckans recept på taboulleh med ett leende.
Smaklig läsning!

Taboulleh på blomkål
500 gr blomkål
2 tomater
½ gurka
½ röd lök
1 tsk spiskummin
½ citron, skal och saft
1 dl hackad persilja
1 msk hackad mynta
salt och peppar

Finhacka blomkålen med kniv eller i mixer.
Dela tomaterna, kärna ur dem, strimla dem och skär tärningar.
Tärna gurkan och röd löken.
Lägg alla grönsaker i en skål.
Riv över citronskal och pressa ur saften.
Tillsätt spiskummin, persilja och koriander.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.


19 juni 2023

"Champagne" av fläderblom

 


Nu börjar alla mina fläderträd och buskar att slå ut - doften är förförisk och här ska göras både saft och "champagne"!
Smaklig läsning.

"Champagne" av fläderblom
15 st fläderblomsklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 L vatten
½ citron, helst ekologisk, skal och saft

Rensa blommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte.
Blanda socker, vinäger, vatten, citronsaft och skal i en stor bunke.
Rör om och låt stå övertäckt i rumstemperatur ett dygn.
Sila saften genom en silduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna ända upp.
Låt stå i rumstemperatur 3-4 dagar, efter det kontrollerar du en av flaskorna för att se om drycken blivit pärlande.
Bubblar det ställer du flaskorna i kylen, annars får de stå kvar ett par dagar till.

Drycken serveras väl kyld och ska förbrukas inom tre veckor.
Jäsningen gör att drycken innehåller en liten mängd alkohol så se upp med bilkörning och barn.

18 juni 2023

Mina 5 bästa tips inför Sommarkalaset!

 


  1. Skriv ner din meny och håll dig till den! Det är lätt att man börjar vackla i affären eller under själva matlagningen och plötsligt blir man superstressad istället för sådär snyggt Midsommar-cool man hade tänkt sig.
  2. Handla i god tid. När du skrivit ner din meny är det lätt att skriva en lista att ta med till affären och göra inköpen i lugn och ro.
  3. Duka dagen innan. Om du inte har plats att duka upp redan dagen innan så gå igenom glas, tallrikar, bestick, servetter osv så du slipper leta när det är dags.
  4. Lägg drycken kallt. Ljummen öl och snaps gör ingen glad. Lägg snapsen i frysen efter inköp och lirka in övrig dryck där du kan i kylskåp och sval.
  5. Det finns inget dåligt väder... Leta reda på varma filtar, tröjor och myggstift och lägg på lämplig plats så gästerna kan förse sig själva. 

Glad sommar!

10 juni 2023

Rårörd rabarbersaft


 



Rårörd rabarbersaft,
3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
500 gr socker per liter avrunnen saft

Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem.
Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna.
Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat.
Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm.
Låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.
Spara flaskorna i källare eller kylskåp, men eftersom saften innehåller endast lite konserveringsmedel så håller den inte så länge!

 

Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad, ca 10 port

Det finns så mycket gott man kan göra med rabarber och jordgubbar. Saft, sylt, marmelad, chutney och inte minst paj. Den här veckan bjuder jag på en härlig smulpaj.

Smaklig läsning!

 


Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad, ca 10 port

500 gr jordgubbar och rabarber

2 msk strösocker

1 msk potatismjöl eller maizena
100 gr vit choklad
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rabarbern och jordgubbarna i bitar och blanda dem strösocker och potatismjöl.

Lägg i botten av en smord pajform.
Grovhacka chokladen.
Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda ner de torra ingredienserna och sedan chokladen.
Fördela över frukten och grädda sedan mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått fin färg