22 juni 2023
Chimichurri på mitt vis
Mangosalsa
Tabbouleh på blomkål
19 juni 2023
"Champagne" av fläderblom
18 juni 2023
Mina 5 bästa tips inför Sommarkalaset!
- Skriv ner din meny och håll dig till den! Det är lätt att man börjar vackla i affären eller under själva matlagningen och plötsligt blir man superstressad istället för sådär snyggt Midsommar-cool man hade tänkt sig.
- Handla i god tid. När du skrivit ner din meny är det lätt att skriva en lista att ta med till affären och göra inköpen i lugn och ro.
- Duka dagen innan. Om du inte har plats att duka upp redan dagen innan så gå igenom glas, tallrikar, bestick, servetter osv så du slipper leta när det är dags.
- Lägg drycken kallt. Ljummen öl och snaps gör ingen glad. Lägg snapsen i frysen efter inköp och lirka in övrig dryck där du kan i kylskåp och sval.
- Det finns inget dåligt väder... Leta reda på varma filtar, tröjor och myggstift och lägg på lämplig plats så gästerna kan förse sig själva.
Glad sommar!
10 juni 2023
Rårörd rabarbersaft
Rårörd rabarbersaft,
3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
500 gr socker per liter avrunnen saft
Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem.
Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna.
Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat.
Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm.
Låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.
Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad, ca 10 port
Det finns så mycket gott man kan göra med rabarber och jordgubbar. Saft, sylt, marmelad, chutney och inte minst paj. Den här veckan bjuder jag på en härlig smulpaj.
Smaklig läsning!
Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad, ca 10 port
500 gr jordgubbar och rabarber
2 msk strösocker
1 msk
potatismjöl eller maizena
100 gr vit choklad
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rabarbern och jordgubbarna i bitar och blanda dem strösocker och potatismjöl.
Lägg i botten av en smord pajform.
Grovhacka chokladen.
Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda ner de torra ingredienserna och sedan chokladen.
Fördela över frukten och grädda sedan mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket
har fått fin färg