12 mars 2022

Parmesanflarn med primörer

 


 

Parmesanflarn med primörer

1 rulle smördeg

50 gr parmesan, finriven

1 dl crème fraiche

1 ägg, till pensling

Salt och peppar

Ärtskott, rädisor, vårlök, sockerärtor

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Vik en kant, 1 cm bred, runt hela smördegsplattan.

Blanda crème fraiche med parmesan och bred ut blandningen över smördegen.

Pensla kanten med uppvispat ägg.

Salta och peppra.

Baka flarnet ca 15 minuter.

Osten ska smält och kanterna ska ha fått fin färg.

Låt svalna lite grann och strö sedan över önskade primörer.

 


 

 

9 mars 2022

-”Alltså, hur mycket mat skulle du kunna odla i vår trädgård?”

 undrade mannen härom morgonen. För precis som så många andra har både han och jag insett att mycket av allt det vi tar för givet kan tas ifrån oss. Antingen av moder Jord till följd av klimatförändringarna eller av en maktfullkomlig galning på andra sidan Östersjön. 

Jag har odlat för tillfredsställelsen i att se något växa, vara vackert och smaka gott. I år lägger jag lite extra möda på att odla sådant som jag vet att jag kan lagra en längre tid. Redan nu spirar det i växthuset av frön som såddes i början av februari och förhoppningsvis ger skörd till påsk. 

I min trädgård odlar jag inte bara mat, utan även kraft och tillförsikt om att allt kommer lösa sig.

Svamp Yakiniku med sesamrostade morötter, 4 port


400 gr champinjoner
1 gul lök
3 morötter, medelstora
1-2 vitlöksklyftor 
3 tsk sesamfrö 
salt 
rapsolja 
yakinikusås

Skala och skär morötterna i stavar.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna på medelvärme och stek morötterna med vitlök, sesamfrö och en nypa salt i ca 3 min.
Ställ åt sidan.
Skala och skiva löken.
Skär svampen i bitar. Fräs löken i lite olja, 2-3 min.
Tillsätt svampen och stek den ganska hårt.
Häll i 1 dl yakinikusås och låt dem koka in i svampen 3-4 min.
Servera med nykokt ris och de sesamstekta morötterna.

Yakinikusås
1 klyfta vitlök
1 msk hackad ingefära
2 dl japansk soja
1 ½ dl Mirin 
½ dl risvinäger



Lägg alla ingredienser utom risvinäger i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda 7-10 min. Låt stå i 20 min, sila bort vitlök och ingefära. 
Häll i vinägern och rör om.







27 feb. 2022

Värmande morotscurry med citronyoghurt, 4 port

 


1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 chili
”en tumme” ingefära
600 gr morot
2 msk olja
½ msk gul curry
1 burk krossad tomat
ev. vatten
salt, peppar, socker

2 dl grekisk yoghurt
½ citron, skal och saft
2 tsk honung

Skala lök, vitlök, ingefära och morot.
Skär i grova bitar och lägg i en matberedare tillsammans med chili.
Mixa snabbt till grova bitar.
Häll oljan i en gryta och tillsätt curryn. Fräs i ca 30 sek.
Tillsätt morotsblandningen och rör om ordentligt.
Efter ca 5 min tillsätter du krossad tomat, kokar upp och smakar av med salt, peppar och eventuellt lite socker.
Låt grytan puttra 20-30 min. Tillsätt lite vatten om det känns för torrt.
Blanda yoghurt med skal och saft från en halv citron.
Smaka av med lite salt, peppar och honung.

13 feb. 2022

Cole Slaw på spetskål

 

500 gr spetskål

1 stor morot

1,5 dl majonnäs

1 tsk ättika

1 tsk honung

salt och peppar

Strimla kålen fint, gärna med mandolin, och grovriv moroten.

Lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser.

Blanda väl och låt gärna stå någon timme så kålen mjuknar lite.

Praktisk plåtmat - en plåt=två rätter!


Marinerade drumsticks, 8 port

2 kg kycklingben

olja

1 gul lök, klyftad

1 ask cocktailtomat

1 paprika, skivad

salt och peppar

ev chiliflakes

 

Marinad

2 dl ketchup

½ dl worchestershiresås

½ dl soya

1 msk honung

1 msk oregano

 

Blanda ihop ingredienserna till marinaden.

Lägg i kycklingbenen i en skål, slå över marinaden och blanda ordentligt.

Ställ in i kylen över natten, eller minst 4 timmar.

Jag tar ofta kyckling direkt från frysen och marinerar.

Sätt ugnen på 180 grader.

Olja en plåt och fördela ut kycklingbenen, tomater, lök och paprika.

Salta och peppra. Strö över lite chiliflakes om du gillar hetta.

Kör kycklingen i ugnen 35-40 min.

 

Serveringsförslag 1:

Linda lite grillfolie runt änden på kycklingbenen.

Fiska upp grönsakerna och använd som dipp-sås på utflykten tillsammans med lite grönsaksstavar.

 

Serveringsförslag 2:

Plocka bort köttet från kycklingbenen.

Blanda köttet med grönsaker och sky.

Lägg blandningen i hamburgerbröd, eller annat bröd, tillsammans med Cole Slaw.

6 feb. 2022

Grönsaksfyllda ”Summerrolls”, 4 pers



4 dl fint strimlad vitkål
10 cm purjolök, strimlad
2 morötter, grovt rivna
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 msk riven ingefära
3 msk olja
1 msk soja
1 tsk sesamolja
1 frp kikärtor
8 rispappersark
koriander
rostade sesamfrön


Fräs alla grönsaker utom kikärtorna i oljan 4-5 min.
Tillsätt soja och sesamolja.
Ställ åt sidan för att svalna.
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt.
Kläm sönder dem med händerna och blanda med resten av grönsakerna.
Blöt en kökshandduk och vrid sedan ur den ordentligt och lägg på en bricka.
Blötlägg ett rispapper åt gången och lägg över det på en tallrik.
Lägg 1 dl av grönsaksfräset på mitten av pappret.
Rulla ihop och vik in sidorna så rullen blir tät.
Rullarna behöver vara fasta i konsistensen för att du sen ska kunna skära dem.
Lägg dem på brickan och täck med den fuktiga handduken.
Ställ rullarna kallt fram till servering, dela dem på mitten och strö över sesamfrön.
Servera med dippsåsen och färsk koriander.

Dippsås
1 dl japansk soja
1 msk sesamolja1
limefrukt, saften
2 tsk riven ingefära
Blanda alla ingredienser med mixerstav.
Klart!