6 juli 2022

Spontana sommarmiddagar är bland det bästa jag vet. Ett snabbt SMS med frågan om det möjligen är så att det finns några hungriga vänner som vill komma på en bit mat besvaras i bästa fall med ett: Hur dags ska vi komma? Härligt! Då är det dags att göra en raid i skafferiet och slänga ihop några goda röror att bjuda på som tilltugg eller varför inte som tillbehör till den i princip obligatoriska grillen. 
Smaklig läsning!



Hummus med rödbeta
1 burk kokta kikärtor
1 msk citronsaft
3 msk mild olja
2 vitlöksklyftor
2 krm salt
½ msk spiskummin
1 kokt rödbeta – kan absolut uteslutas, men färgen blir så läcker
Kallt vatten

Skölj kikärtorna noga och kör dem i en matberedare med övriga ingredienser.
Ibland behöver man tillsätta lite kallt vatten för att få en slätare och nästa rinnig konsistens. Hellre lite lös än stabbig är min rekommendation.




Grön ärtröra med chili och koriander
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
½ röd chili
Färsk koriander
Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet. 
Smaka av med mer koriander, salt och peppar.



Tapenade med kapris
40 gr urkärnade svarta oliver
1 msk kapris
2 klyftor vitlök
½ dl olja

Lägg i matberedare och mixa till en gryning röra.

 


Martins goda Cole Slaw

I går skördade jag mitt första, alldeles egenodlade, kålhuvud. Stolt så jag kunde spricka bar jag in det till köket och beundrade det länge. Sen var det dags att äta upp det och då gjorde jag Martins Cole Slaw som är den godaste jag någonsin ätit. Jag gör min med bara majonnäs, men vill man göra den lite mindre fet kan man byta ut en del av majonnäsen mot t.ex crème fraiche.

Till lagom många gäster:
1/2 vitkålshuvud
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 msk kummin
1-2 dl majonnäs
Koka en lag på ättika, socker och vatten. Låt svalna.
Strimla vitkålen fint, helst på en mandolin, och slå sedan den avsvalnade lagen över tillsammans med kummin. Massera kålen en stund och täck sedan bunken med plast och låt stå ett par timmar.
Häll av lagen och krama ur kålen ordentligt.
Blanda kålen med majonnäsen till krämig konsistens.


31 maj 2022

Tisdagstipset no 6!


 

Min gräslök blommar som aldrig förr. Jag borde ha klippt ner den för några veckor sedan, men då hade jag helt enkelt inte tid. 

Blommorna är uppskattade av bin och andra insekter, men jag vill ju ha nya späda stjälkar. Som en kompromiss klipper jag ner halva plantorna så att jag och bina kan njuta av blommorna. Om några veckor finns ny, späd lök att skörda och då klipper jag ner den andra halvan.

De avklippta blommorna sätter jag i vas, använder i stället för gräslök och på lördag får ni ytterligare tips på vad man kan ha dem till.



28 maj 2022

Rabarberkaka med mynta och fläderfrosting



200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl tunt skivad rabarber
1 msk färsk mynta, hackad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Tillsätt hackad mynta och rabarber. Sväng runt alltsammans så att rabarbern blir täckt och blanda sedan med den andra smeten.
Häll över i den smorda formen och grädda ca 45 min i 175 grader.
Vänd upp kakan på ett fat och låt svalna under formen.


Fläderfrosting
200 g philadelphiaosT
200 g smör
3 dl florsocker
2 msk koncentrerad flädersaft
1 msk vaniljsocker

Kör philadelphiaost, smör, florsocker, flädersaft och vaniljsocker till en slät röra.
Bred frostingen över den kalla kakan.


 

24 maj 2022

Tisdagstipset no 5!

 

Det är hög tid att njuta av den färska svenska sparrisen.
Koka den på franskt vis för bästa resultat!

  • Skölj och ansa sparrisen.
  • Bunta sedan ihop dem och knyt om upptill och nedtill.
  • Vill du vänta med tillagningen ställer du buntarna i ett glas med vatten.
  • Koka upp vatten i en vid kastrull där buntarna kan ligga ner. 1 ½ tsk salt till varje L vatten.
  • Lägg ner sparrisen i det kokande vattnet och koka snabbt upp igen. Koka 10-15 minuter utan lock. Sparrisen är färdig när rotändan känns mjuk när man sticker en kniv i den.

Servera med ett pocherat ägg, rikligt med hyvlad parmesan och olivolja eller en klassisk hollandaisesås.

14 maj 2022

Helstekt högrev med parmesan och soltorkade tomater



En bit högrev eller annat nötkött, ca 1,2 kg
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes
Smör
Soltorkade tomater
Parmesan


Sätt ugnen på 140 grader.
Krydda köttet med salt, peppar och chiliflakes.
Lägg en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.
Lägg över i en liten ugnsfast form och lägg en klick smör på köttet.
Sätt i en termometer och ställ in köttet i ugnen.
Vid 56 grader är det dags att ta ut köttet. Slå folie omkring det och låt vila minst en timme.
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Hyvla över rejält med parmesan, jag brukar ta potatisskalaren, och strö sedan över strimlade torkade tomater.


En god vinägrett
1 dl olja från de soltorkade tomaterna
2 msk balsamvinäger
En nypa salt
Svartpeppar
Några soltorkade tomater
Mixa alla ingredienser och använd till exempel till en potatis- eller pastasallad.

Tisdagstipset no 4!

 


Vi har väl alla stått där med en stenhård avokado och undrat om det ändå inte finns något sätt att få den att mogna? 

Räddningen är att lägga avokadon i en plastpåse med ett, eller ett par äpple, i rumstemperatur i 1-2 dagar. Äpplena avger etyelengas som skyndar på mognaden. Smart, eller hur?