25 dec. 2022

Räkcocktail med mangosalsa, 4 port


 

500 gr räkor med skal

strimlad sallad

1 dl tärnad mango (fryst går bra)

1 dl tärnad gurka

12 tärnade cocktailtomater

1 msk hackad gräslök

2 tsk olja

1 lime, rivet skal och saft

1 nypa chiliflakes

svartpeppar

 

Skala räkorna.

Strimla valfri sallad och lägg i botten på hyfsat stora cocktailglas.

Blanda mango, gurka, tomater och gräslök.

Häll i oljan, riv ner limeskalet och pressa i saften.

Ha i en nypa chiliflakes och dra några varv på pepparkvarnen.

Blanda väl och smaka av.

Skeda upp salsan i glasen och toppa med räkorna.

Ställ kallt fram till serveringen.



23 dec. 2022

Cheesecake i glas med rostad havre och granatäpple, 4-8 port


300 gr mascarpone
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 granatäpple
rostad havre

Vispa ihop mascarpone och grädde till en fluffig smet.
Vänd ner florsockret lite i taget.
Lägg rostad havre i botten på vida glas.
Klicka eller spritsa i hälften av mascarponekrämen.
Lägg i hälften av grantäppelkärnorna och toppa sedan med resten av mascarponen, rostad havre och mer granatäpple.
Ställ kallt fram till serveringen.



Rostad havre
2 dl havregryn
1 msk smör eller margarin
2 msk strösocker
2 krm malen kanel

Smält smöret i en stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser och rosta havren tills den blir gyllene.

11 dec. 2022

MIn bästa frosting

En bra frosting kan få den tristaste sockerkaka att bli en läckerbit. I min bästa frosting använder jag mascarpone och vispgrädde istället för färskost och smör. Mycket enklare, minst lika gott och med den stora fördelen att en otålig person som jag slipper upptäcka att man inte blandat ordentligt och fått smörklumpar i smeten. Smaklig läsning!

Min bästa frosting

300 gr mascarpone

1 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1 citron, finrivet skal

 

Vispa samman grädde och färskost till en fluffig smet.

Vänd ner florsockret och blanda väl.

 

 

Chokladbollar med brynt smör


I de flesta familjer finns ett tummat recept på chokladbollar i någon låda i köket. Så även i mitt kök. Minns inte längre var det kommer ifrån, men periodvis har det varit flitigt använt och emellanåt bortglömt. Det brynta smöret ger en extra dimension till bollarna med sin lite nötiga smak som passar så bra ihop med det starka kaffet. Bryner du smöret eller blandar du ner det som det är? Har du något annat sätt som gör dina chokladbollar extraordinära? 



Chokladbollar med brynt smör
200 gr smör
4 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
½ dl cacao
1 nypa salt
2 msk starkt kaffe

Bryn smöret tills det blir brunt och doftar nötigt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll kaffet i smöret.
Rör ner vätskan i övriga ingredienser.
Låt stå till temperaturen gått ner något och degen är mindre kladdig.
Rulla i cocos, pärlsocker eller strössel.

7 favoriter i mitt kök

 

Tredje advent idag och det börjar bli hög tid att fundera på det här med julklappar. Jag har blivit så gammal att jag helst ger bort sådant man kan äta upp eller använda dagligen. Bakformar i alla möjliga och omöjliga former fyndar jag på loppis och secondhandbutiker. I de små mördegsformarna serverar jag bakverk, men lika gärna en god röra som tilltugg till drinken. Bara fantasin sätter gränserna. Nedan följer en lista på mina bästa vänner i köket och lite sött som kanske kan inspirera till några klappar.  Smaklig läsning!

 

Mina bästa vänner i köket:

·      Träsleven, den hemsnidade som är så bra när man gör risotto

·      Diverse tyllar och spritspåsar till bakverk

·      Grönsakskniven

·      Den räfflade kniven till hemgjorda pommes frites

·      ”Slickepotten” i flera olika varianter

·      Palettkniven för att släta ut krämer och lyfta tunna kakor

·      Bakformar i alla storlekar och former


27 nov. 2022

Sesambakad lax med miso- och honungsbakad brysselkål, 4 port



Bryselkål kan vara en riktig vattendelare, men jag märker att ju äldre jag blir desto fler känner jag som lärt sig uppskatta den. Antagligen beror det på att vi blivit bättre på att hitta andra sätt att tillaga den än att bara koka den. För kokar man den för länge blir den besk och tråkig. Max 6-7 min ska den kokas enligt säker källa. I veckan recept ugnsbakar jag den och ger den lite japanska smaker. Smaklig läsning!

Sesambakad lax med brysselkål och nudlar, 4 port
600 gr lax
400 gr nudlar
2 msk teriyakisås
2 msk sesamfrö
Olja till formen

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär laxen i portionsbitar.
Olja en ugnsfast form och lägg i laxen.
Pensla med teriyakisås och strö över sesamfrö.
Baka laxen i ugnen 10-15 min beroende på tjocklek.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Servera laxen med nudlar och brysselkål.


Brysselkål med miso, honung och rostad mandel
400 gr brysselkål
2 msk olja
2 msk honung
1 msk miso
1 tsk salt
1 lime
4 msk mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa brysselkålen och lägg i en skål.
Blanda olja, honung och miso med salt.
Häll blandningen över kålen, blanda ordentligt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Baka kålen 30–40 min så att de karamelliseras.
Rosta under tiden mandeln i en torr stekpanna.
När kålen är färdig häller du över den i en skål, pressar över saften av 1 lime och strör över mandeln.

20 nov. 2022

Vit chokladtryffel

 Lite lagom småpyssligt är det att göra egna tryfflar. Antingen rullar du dem som på bilden, eller så skär du dem i jämnstora bitar och vänder i sockret. En mörk rom kan ersätta likören och då rullar du med fördel tryfflarna i lite kokos som du rostad lite lätt i en torr stekpanna. Vansinnigt gott det med. Smaklig läsning!

Vit chokladtryffel
1 dl vispgrädde
25 gr smör
300 gr vit choklad
1 msk Xanté poire au cognac
Kokos

Koka upp grädden och rör ner smöret.
Ta kastrullen från spisen, bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden.
Tillsätt likören.
Häll tryffelsmeten i en form och låt stelna i kylen minst 4 timmar.
Häll florsocker på en liten djup tallrik.
Rulla bollar av tryffelsmeten och rulla dem sedan i kokos.