8 juni 2017

Var dags gröna mat - Trädgårdsglädje


Nu är min köksträdgård i full produktion - växtkraften är enorm tack vare ljuset och den relativa värmen. Olika sallatsblad, gräslöksblommor och diverse örter åker ner i salladen tillsammans med finhackad blast från lök och vitlök. Några drag med pepparkvarnen, lite flingsalt, en god olivolja och lite balsamico senare är jag i himlen!

Var dags mat - Citronbakad lax med Sauce Verte, 4 port


- lax är perfekt bjudmat och den här rätten kan du servera varm, kall eller ljummen. Lite nykokt färskpotatis och grönsallad är det enda du behöver för en härligt somrig bjudning!
600 gr laxfilé
1/2 citron
Smör
Salt och peppar
Strö lite salt och peppar i en ugnsfast form. Lägg i laxen med skinnsidan neråt, salta och peppra. Skiva citronen och fördela över laxen. Lägg på några små klickar smör. Baka i ugnen på 180 grader 10-12 minuter, eller tills fisken har en innertemperatur runt 45 grader. Då är den perfekt enligt min mening.


Sauce Verte
Spenat har varit en riktig succe i min trädgård i år. Jag förväller den snabbt och lägger den sedan i isvatten för att kyla ner den. Lägger den sedan i ett durkslag och kramar ur vätskan. Hackar den sedan fint med hjälp av en stavmixer och saft från 1/2 citron och några matskedar rapsolja. Blandar den sedan med drygt 2 dl majonnäs, 2 tsk dijonsenap, rejält med hackade örter och smakar av med salt och peppar. 


2 juni 2017

Var dags mat - Färsbullar med fetaost, oliver och timjan, 4 port



Matilda har just provsmakat färsen och gav betyget
4 av 5!

600 gr nöt- eller lammfärs
1/2 pkt fetaost
1 dl hackade svarta oliver
1 ägg
3 msk ströbröd
1 tsk torkad timjan, eller 1 msk färsk
Salt och peppar


Blanda alla ingredienser till en jämn smet, smaka av med salt och peppar.
Rulla små köttbullar eller gör stora biffar.
Stek dem i smör och servera med ris, rostad potatis eller en härlig bulgursallad!
Blanda gärna lite Ajvar Relish, färsk mynta och persilja med matlagningsyoghurt för en frisk sås.

1 juni 2017

Var dags gröna mat - Färsk potatissallad med oliver, kapris och persilja


Nykokt färskpotatis - lagom för 4
1 dl kronärtskocka på burk
2 dl urkärnade svarta oliver
2 msk kapris
3 msk hackad bladpersilja
3 msk olja
1 msk vinäger
Salt och peppar

Grovhacka oliver och kronärtskocka.
Dela potatisen och blanda med oliver, skocka, kapris och persilja.
Ringla över olja och vinäger, blanda runt ordentligt - smaka av med salt och peppar!


30 maj 2017

Var dags gröna - Sallad med färsk potatis och kronärtskocka



1 brk kronärtskockshjärtan i olja
Kokt potatis i bit
Röd lök i strimlor
Oljan från skockorna
Vinäger
Salt och peppar
Hackad persilja

Blanda potatis, röd lök och skockor.
Häll på oljan från skockorna och 1 msk god vinäger.
Blanda väl, smaka av med salt, peppar och strössla med hackad persilja.

29 maj 2017

Var dags gröna mat - Sallad på bondbönor, mangold och "härochdär-potatis"


Min mamma brukade "putta ner" potatis som fått groddar i kylskåpet lite här och där i sin trädgård. Man visste aldrig vilken sort som skulle dyka upp, om den skulle vara sen eller tidig, men god var den alltid!

Färskpotatis
Mangoldstjälkar
Bondbönor

Koka potatisen och häll av vattnet.
Koka upp nytt vatten och lägg i mangold och bondbönor. Låt koka upp och koka några minuter, bönor och stjälkar ska vara "al dente".
Häll av vattnet och blanda med potatis och senapsvinaigrette.
Supergott till en varmrökt fisk med härlig Sauce Verte till exempel.

Vinaigrette med senap
- jag föredrar grovkorning lite söt senap, maken vill helst ha en cidervinägervariant eller klassisk dijon.
1 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk senap
Salt och svartpeppar
Vispa samman senap och vinäger. Vispa ner olja lite i taget. Salta och peppra.

28 maj 2017

Var dags mat - Snabbaste Salsan till grillat och annat

Ibland blir det teknikstrul på hemmakontoret så när veckan recept skulle skickas in till tidningen blev det med gammal hederlig och pålitlig teknik - papper och penna!