7 aug. 2019

Elsas tipsar - Så gör du snyggaste ostbrickan!



3 sorters ost med olika smak och konsistens, gärna fler sorter!
2 äpplen eller päron
1 näve blandade salladsblad
2 stjälkar selleri
några småtomater
färska örter

1.     Ta fram en bricka/skärbräda.
2.    Skär upp ostarna och lägg ut på brickan.
3.    Skiva frukten och sellerin. Gruppera dem jämnt över brickan.
4.    Fyll upp ”hålen” som blir med salladsblad, tomater och färska örter.
5.    Servera ostbrickan rumsvarm!

Elsas Klassiker - Drömtårta med punsch, glutenfri dessutom :)


3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
150 gr smör
3,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
1 msk punsch

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda väl och bred sedan ut smeten i en
långpanna med bakplåtspapper.
Grädda 15 min i 200 gr.
Rör smöret till krämen mjukt. Tillsätt äggulor, florsocker, vaniljsocker och punsch.
Rör kraftigt till en luftig smet som breds på den avsvalnade kakan.
Rulla ihop kakan från långsidan och skär den sedan i generösa skivor.

Skördetid - Sockerärtor med vitlökscrème, 4 pers


250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Bland yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. Häll på oljan och strö över myntan. Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

5 aug. 2019

Skördetid - Päronmarmelad med ingefära och rosmarin


5 medelstora päron av fast sort
500 gr syltsocker
1 msk citronsaft
1 msk hackad ingefära
några små kvistar rosmarin

Skala och skär päronen i bitar ca 2 x 2 cm.
Lägg i en kastrull tillsammans med socker, ingefära och citronsaft.
Koka 10 min och tillsätt rosmarinen de sista 2-3 min.
Häll upp på väl rengjorda burkar.

Jag älskar den här marmeladen tillsammans med lite smakrikare ostar och några tunna skivor av ett ljust bröd. Prova gärna att baka Elsas Ljusa - receptet hittar du här!

Skördetid - Inlagd zucchini med citrontimjan


3-4 mindre zucchinis
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar
citrontimjan
ca 2 dl neutral olja
ev. citronskal

Skiva zucchinin och vitlöken.
Häll 2 msk av oljan i en stekpanna och stek dem gyllene.
Lägg i några kvistar citrontimjan, vänd runt och smaka av med salt och peppar.
Lägg över i en väl rengjord glasburk, skrapa ur all den goda oljan som är kvar och toppa sedan upp burken med kall olja så det täcker.
Ställ kallt när burken svalnat.

Tips!
Citrontimjan kan du byta ut mot rosmarin, vanlig timjan eller oregano. Lite tunt skivat citronskal ger extra smak, men se till att du inte får med något av det vita, beska innanmätet.

4 aug. 2019

Skördetid - "Soltorkade tomater"



1 kg tomater
1 nypa salt
10 vitlöksklyftor
2-3 dl olja
timjan
oregano

Skär tomaterna i halvor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 125 grader.
Strössla över salt och ställ in plåten längst ner och låt luckan stå på glänt.
Låt tomaterna stå ca 3-4 timmar, små tomater blir klara fortare än stora så kolla av med jämna mellanrum.
När tomaterna är torra ska de svalna och sedan läggas i en väl rengjord burk.
Skala vitlökarna, skär dem i skivor och lägg ner i burken.
Stick ner några kvistar timjan och oregano.
Slå på olja så det täcker, sätt på locket och förvara i kylskåp.

Skördetid i Skafferiet - Sallad ”Puttanesca”, 2-4 port



 ¾ dl olivolja
10-15 kaprisbär
1 nypa chiliflakes
1 vitlöksklyfta, finriven
1 ansjovisfilé
färska tomater
1 liten röd lök
1 dl hackad persilja
oliver
salt och peppar

Ta upp kaprisen ur burken och låt dem rinna av.
Häll oljan i en stekpanna. Riv vitlöken och lägg i ansjovisfilén.
Lägg i kaprisbären och stek dem tills de blir gyllene runt om.
Skiva tomaterna och röd löken. Lägg upp på ett fat och strö över persiljan.
Häll över kaprisbären och den varma oljan. Blanda försiktigt och smaka sedan av med salt och peppar.