Kärt barn har många namn... Zucchini och squash
går även under namnet courgette (franska) eller det mer svensk-klingade
minipumpa. Oavsett vilket namn är den oerhört användbar och dessutom en riktig
”superfood”. Den innehåller bland annat kalium, karoten samt Vitamin A och C.
Dessutom innehåller den väldigt få kalorier. Zucchini är helt enkelt en omogen
pumpafrukt som ska kännas fast när du köper den. Se till att den inte har några
fläckar på sig och är fast och fräsch.
26 juli 2019
Var dags gröna mat - Ugnsbakad zucchini med örter, ost och citron, 4 pers
4
små zucchinis
1
pkt fetaost eller annan smakrik ost, t.ex chèvre eller vitost
2
msk + 2 msk olivolja
1
citron, skal och saft
1
dl hackade färska örter som basilika och persilja
salt
peppar
Sätt
ugnen på 200 grader.
Snitta
zucchinin med 1 cm mellanrum nästan ända till botten.
Lyft
försiktigt över i ugnsfast form.
Pensla
med 2 msk olivolja, riv över citronskal och strö över lite salt och peppar.
Baka
ca 20 min.
Mosa
fetaosten med örterna, 2 msk olja och saften från en halv citron.
Ta
ut zucchini och lägg på ost- och örtröran.
Tips!
Det går finfint att
snitta zucchini, rulla in i aluminiumfolie och lägga på grillen istället för i
ugnen!
17 juli 2019
Elsas Klassiker - Rhode Island dressing
Klassisk Rhode Island dressing
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 msk sherry
5 droppar tabasco
vitpeppar
salt
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt
och peppar.
Vill du ha en magrare variant kan du byta ut
en del av majonnäsen mot Crème Fraiche. Jag tycker inte att det blir lika gott
och tar hellre lite mindre dressing, men smaken är ju som bekant delad så prova
dig fram.
Var dags gröna mat - Tomat- och lökpaj, 4 port
1 pkt färdig pajdeg
4 tomater
1-2 gula lökar
½ pkt fetaost, eller annan smakrik ost
2 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
1 nypa socker
Smörj en pajform och klä den med pajdegen.
Förgrädda skalet i 10 min på 210 grader, sänk
sedan värmen till 180 grader.
Skär tomaterna i bitar och skiva löken tunt.
Ta bort kärnorna från tomaterna så blir pajen
fastare i konsistensen.
Vispa ihop ägg med mjölk, salt och peppar.
Fördela tomater och lök i pajskalet, strö över
en liten nypa socker och slå sedan över äggblandningen. Smula över fetaosten
och grädda sedan pajen ca 25 min.
Receptet på en klassisk Rhode Island dressing hittar du här
Receptet på en klassisk Rhode Island dressing hittar du här
17 juni 2019
Elsas Sommarmat - Gul gazpacho på honungsmelon, 6-8 port
2 röda lökar
800 gr vattenmelon
½ gurka
1 röd chili
1-2 vitlöksklyftor
1-2 vitlöksklyftor
2 msk mild olivolja
Ev mineralvatten
Ev mineralvatten
Salt, peppar
Skär alla grönsakerna i mindre bitar och lägg i en matberedare. Mixa tillsammans med oljan till en grov soppa och tillsätt lite mineralvatten vid behov.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt fram till serveringen.
Jag serverar gärna soppan med en Hiramklassiker - Hamiltons ostpastejer!
Jag serverar gärna soppan med en Hiramklassiker - Hamiltons ostpastejer!
Elsas Kalasmat - Vit chokladmousse, 8-10 port
250 gr vit choklad
5 dl grädde
2 gelatinblad
2 tsk ljus rom – kan uteslutas
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden till kokpunkten, dra kastrullen av plattan och
smält chokladen i grädden.
Kram ur gelatinbladen och smält ner dem också. Ställ kallt minst 6
timmar eller över natten. Vispa upp moussen med elvisp tills den går att
spritsa eller klicka ut på färska gubbar, eller lägg den i glas och låt gästerna
själva toppa upp efter tycke och smak.
Etiketter:
Bär,
Elsas Kalasmat,
Elsas Sommarmat
Elsas Kalasmat - Hoisinmarinerad tofu, 2-4 port
400 gr naturell tofu
1 dl hoisinsås
1 liten röd lök
1 röd chilifrukt
1 vårlök, lökblast eller gräslök
1 lime, skal och saft
2 msk soja
Gräslöksblommor eller koriander
Skär tofun i stavar och lägg i en vid skål.
Skiva lök, chili och vårlök tunt. Strö över tofun och häll
sedan på hoisinsås, limesaft, limeskal och soja. Bland försiktigt så marinaden
täcker tofun.
Trä upp på spett och lägg på serveringsfat. Garnera med
marinaden och gräslöksblommor eller koriander.
Etiketter:
Elsas Kalasmat,
Vegetariskt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)