14 aug. 2019

Elsas Klassiker - Blåbärspaj med vit choklad och mandel, ca 8 port

500 gr blåbär
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
100 gr vit choklad
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda blåbär med socker och potatismjöl, lägg i botten av en smord pajform.
Kör ihop choklad, smör, mjöl, havregryn och socker snabbt till en deg i matberedare eller smält smöret och blanda med övriga ingredienser i en bunkar.

Fördela över blåbären och grädda sedan mitt i ugnen ca 15 minuter tills täcket fått fin färg.

Elsas Gröna - Kantarellpaj med getost, 4 port

Pajskal, ca 20 cm
3 dl kantareller
1 msk smör
Salt och peppar
2 rejäla skivor chèvre
3 ägg
2 dl mjölk eller grädde

Förbaka pajskalet enligt instruktion på förpackning eller recept.
Stek svampen utan smör tills vätskan börja försvinna.
Lägg i smöret och smaka av med salt och peppar.
Fördela svampen jämt i pajskalet och smula över osten.
Vispa ägg med mjölk eller grädde så det blandas väl. 
Baka pajen i 180 grader, ca 30 min.
Täck pajen med lite folie om den får för mycket färg.

12 aug. 2019

Var dags gröna mat - Broccoli med Caesardressing, 4 port



1 vitlöksklyfta, riven
2 sardeller i olja (eller 1 tsk kapris)
½ citron, saften och rivet skal
1 tsk dijonsenap
4 msk majonnäs
3 msk finriven parmesan + hyvlad till serveringe
2 medelstora huvud broccoli
Svartpeppar

Skiva broccolin så tunt du kan.
Mixa en dressing av vitlök, sardeller, citronsaft, senap, majonnäs och parmesan.
Slunga broccolin i dressingen, smaka av med svartpeppar.
Riv över citronskal och hyvla parmesan precis innan servering.
Gör gärna en dubbel sats av dressing för den är magiskt god till rostade rotfrukter!

11 aug. 2019

Var dags gröna mat - Krämig spenat i gul curry


1 pkt fryst bladspenat
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflakes
1/2-1 msk gul curry
1 brk cocosgrädde
Salt
Olja
Skiva, eller hacka, lök och vitlök.
Lägg i stekpanna med lite olja.
Tillsätt chiliflakes och bladspenat. (Färsk går ju också bra!)
Fräs till vattnet försvinner, tillsätt cocosgrädde och kryddor.
Låt puttra 3-5 minuter.
Servera med ris.

Tips! 
Utmärkt som tillbehör till kyckling eller fisk. Vill du ha mer protein lägger du till en liten bön- eller linssallad.

Var dags gröna mat - Färsk pasta med spenat, ricotta och parmesan


250 gr färsk pasta
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk ricotta
Riven parmesan
Färsk spenat
Färska örter
Salt och peppar

Skiva lök och vitlök. Fräs lökarna i olivoljan tills de blivit genomskinliga.
Klicka i ricottan och låt den smälta ner. Tillsätt riven parmesan, salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Tillsätt spenat, örter och häll över såsen. Blanda väl.

Använder du fryst spenat behöver du tina den innan och sedan ”vrida ur” den ordentligt.

Var dags mat - Tomatbakad kolja, 4 port


600 gr koljafilé
100 gr smör, rumsvamrt
1 äggula
2 msk ströbröd
2 msk finhackade soltorkade tomater
1 färsk tomat
Salt och peppar

Rör samman smöret med äggula, ströbröd och tomater.
Packa ihop till en kub och ställ kallt.
Sätt ugnen på 190 grader.
Skär koljan i jämnstora bitar och lägg i smord form, salta och peppra.
Skär ”smörkuben” i 4 st centimetertjocka skivor och lägg på fisken.
Skär tomaten i skivor och lägg ovanpå.
Baka fisken i ugnen ca 10 minuter.


Ströbrödet gör att smöret stannar kvar på fisken och nästa gång kan du med fördel byta ut tomaterna mot färska örter eller varför inte oliver?

Var dags gröna mat - Kidneybönor med mynta, syltad lök och mandel

Fotograf: Marianne Wikner
Bild från  vår kokbok "Utvalda favoriter från Elsas Gröna"
1 röd lök
Rödvinsvinäger
¾ dl hackad mandel
1 brk kidneybönor
½ rosésallat
2 msk hackad färsk mynta
1 msk vinäger
3 msk olja
Salt och peppar

Skiva löken tunt och lägg i en skål. Häll på vinäger så löken täcks. Låt stå 15 minuter.
Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt.
Strimla rosésallaten, blanda med bönorna och hackad mynta.
Slå över olja och vinäger, salta och peppra. Blanda ordentligt och lägg upp på fat.
Häll vinägern från löken och lägg den sedan på bönorna och strö över hackad mandel.


Byt gärna kidneybönor mot stora vita bönor, mynta mot koriander, mandel mot nötter – prova dig fram till din egen favoritkombo. Lycka till!