15 okt. 2019

Var dags gröna mat - Soppa på höstkantareller



1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar, en nypa cayenne

Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.

Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.

Var dags gröna mat - Pasta med grönkålspesto och bondbönor

I 4 veckor har vi glädjen att ha Arvid från Culinary Craft hos oss som praktikant. Idag fick han även agera statist i samband med receptfotografering!

I morse tog jag vägen genom trädgården och plockade ett fång grönkål som jag mixat med vitlök, olja, basilika, parmesanost och smakat av med salt och peppar. Lite nykokt pasta och bondbönor serverades till. Ett bra recept på grönkålspesto hittar du här.

3 okt. 2019

Camillas Fänkålsrösti med timjan och fårost, 4 por



2 medelstora fänkål
3 kokta potatisar
1 ägg
Salt och peppar
2 tsk torkad timjan
Smör och olja
Fårost
Röd lök

Riv den råa fänkålen och de kokta potatisarna på grova sidan av ett rivjärn.
Tillsätt ett ägg, timjan, salt och peppar.
Stek små plättar vackert gyllene i stekpanna med smör och olja.
Toppa med smulad fårost, lökringar och lite gröna örter.

Lammstek på enkelt vis



1 urbenad lammstek
1 stor kvist rosmarin
5 vitlöksklyftor
Salt och peppar
3 + 3 msk smör
Digitaltermometer
Folie


Sätt ugnen på 150 grader.
Krossa vitlöksklyftorna, dra av skalet och stoppa in dem där benet suttit i steken tillsammans med rosmarinkvisten. Salta och peppra runt om.
Lägg smör i en stekpanna och bryn steken runt om.
Lägg över i en ugnsfast form, sätt i digitaltermometern och ställ in den på 56 grader.
Lägg på det sista smöret och ställ in i ugnen.
Ös steken med det smälta smöret och fettet med jämna mellanrum.
När steken är klar täcker du den med folie och låter den vila minst 10 min.
Servera med nystekt rösti och gärna en liten tomatsallad.

Var dags gröna mat - Blomkålssoppa med vitlöksströssel, 4-6 port



1 kg blomkål
5 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar
1 rejäl klick smör
3-5 dl grädde

Skär blomkålen i skivor och lägg i en kastrull.
Slå över buljongen och koka kålen mjuk, ca 15 min.
Riv under tiden brödet och stek tillsammans med vitlök och persilja tills det blir gyllene och frasigt. Doften är underbar!
Mixa den kokta kålen till en puré.
Lägg i en klick smör och späd med grädde, eller mer buljong, till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i tallrikar och toppa med örtströsslet.
För mig är det här kökströst när den är som bäst!

Tips!
Ha i ett paket finhackad bacon när du steker vitlöksströsslet eller toppa hela härligheten med hårt stekta trattkantareller.

29 sep. 2019

Var dags gröna mat - Paj med kantareller och taggsvamp, 4 port



Smördeg
1 gul lök
2 msk smör
3 dl förvälld svamp
Salt och peppar
1 dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk eller grädde


Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en pajform och klä den med smördeg.
Skiva löken och stek den i smör tills den börjar bli genomskinlig.
Lägg löken i pajskalen och fördela svampen jämnt.
Salta och peppra.
Strö över osten. Vispa ihop ägg och mjölk, slå över pajen.
Grädda ca 25 min.

Little Green Kitchen, David Frenkiel, Luise Vindahl



- Enkla vegetariska recept för hela familjen!

Precis om de flesta andra föräldrar vet författarna att det inte alltid är så lätt att få barnen att äta. Paret har tre egna barn och vet hur det känns när de vägrar äta grönsaker, kastar maten på golvet och låter soppskålen stå orörd. Men de har också lärt sig hur man tar sig runt detta. 

I boken delar de med sig av över 70 härliga, hälsosamma och enkla vegetariska recept för hela familjen skapade utifrån barnens smakpreferenser.