Den här boken vill upphöja våra vardagliga och
högtidliga stunder och göra dem vackrare och varmare. Boken står på tre ben -
vardagen, festen och vilan - och tar ett helhetsgrepp om dem alla. Här hittas
de oemotståndliga recepten, det dukade bordet och tankar om måltidens
betydelse: som energigivare, som mötesplats, som kärlekshandling.
25 okt. 2019
Chez Wood en kokbok för vardag, vila och fest, Sofia Wood
Etiketter:
Nya böcker om mat och trädgård
15 okt. 2019
Var dags gröna mat - Soppa på höstkantareller
1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar, en nypa cayenne
Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.
Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.
Var dags gröna mat - Pasta med grönkålspesto och bondbönor
I 4 veckor har vi glädjen att ha Arvid från Culinary Craft hos oss som praktikant. Idag fick han även agera statist i samband med receptfotografering! |
I morse tog jag vägen genom trädgården och plockade ett fång grönkål som jag mixat med vitlök, olja, basilika, parmesanost och smakat av med salt och peppar. Lite nykokt pasta och bondbönor serverades till. Ett bra recept på grönkålspesto hittar du här.
3 okt. 2019
Camillas Fänkålsrösti med timjan och fårost, 4 por
2 medelstora fänkål
3 kokta potatisar
1 ägg
Salt och peppar
2 tsk torkad timjan
Smör och olja
Fårost
Röd lök
Riv den råa fänkålen och de kokta potatisarna på grova sidan av
ett rivjärn.
Tillsätt ett ägg, timjan, salt och peppar.
Stek små plättar vackert gyllene i stekpanna med smör och olja.
Toppa med smulad fårost, lökringar och lite gröna örter.
Lammstek på enkelt vis
1
urbenad lammstek
1
stor kvist rosmarin
5
vitlöksklyftor
Salt
och peppar
3
+ 3 msk smör
Digitaltermometer
Folie
Sätt
ugnen på 150 grader.
Krossa
vitlöksklyftorna, dra av skalet och stoppa in dem där benet suttit i steken
tillsammans med rosmarinkvisten. Salta och peppra runt om.
Lägg
smör i en stekpanna och bryn steken runt om.
Lägg
över i en ugnsfast form, sätt i digitaltermometern och ställ in den på 56
grader.
Lägg
på det sista smöret och ställ in i ugnen.
Ös
steken med det smälta smöret och fettet med jämna mellanrum.
När
steken är klar täcker du den med folie och låter den vila minst 10 min.
Servera
med nystekt rösti och gärna en liten tomatsallad.
Var dags gröna mat - Blomkålssoppa med vitlöksströssel, 4-6 port
1 kg blomkål
5 dl grönsaksbuljong
3 msk olja
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar
1 rejäl klick smör
3-5 dl grädde
Skär blomkålen i skivor och lägg i en kastrull.
Slå över buljongen och koka kålen mjuk, ca 15 min.
Riv under tiden brödet och stek tillsammans med vitlök
och persilja tills det blir gyllene och frasigt. Doften är underbar!
Mixa den kokta kålen till en puré.
Lägg i en klick smör och späd med grädde, eller mer
buljong, till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i tallrikar och toppa med örtströsslet.
För mig är det här kökströst när den är som bäst!
Tips!
Ha i ett paket finhackad bacon när du steker vitlöksströsslet eller
toppa hela härligheten med hårt stekta trattkantareller.
29 sep. 2019
Var dags gröna mat - Paj med kantareller och taggsvamp, 4 port
Smördeg
1 gul
lök
2 msk
smör
3 dl
förvälld svamp
Salt och
peppar
1 dl
riven ost
2 ägg
2 dl
mjölk eller grädde
Sätt
ugnen på 175 grader.
Smörj en
pajform och klä den med smördeg.
Skiva
löken och stek den i smör tills den börjar bli genomskinlig.
Lägg
löken i pajskalen och fördela svampen jämnt.
Salta
och peppra.
Strö
över osten. Vispa ihop ägg och mjölk, slå över pajen.
Grädda
ca 25 min.
Etiketter:
Bakat,
Förrätt,
Svamp,
Var dags mat,
Vegetariskt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)