17 feb. 2020

Elsas Gröna - Tomatsallad med basilika


Tomater
Röd lök
Basilika
en nypa socker
Mild olja och vinäger
Svart peppar
Flingsalt

Dela tomaterna och gröp ur kärnorna. Skär dem i strimlor, och sedan i små bitar.
Finhacka en röd lök och lägg i en skål tillsammans med tomaterna.
Slå över två delar olja och en del vinäger.
Smaka av med svartpeppar, flingsalt och en nypa socker.
Låt stå i rumstemperatur fram till serveringen.

Elsas Gröna - Gurksallad med mynta och citron


Gurka
Färsk mynta
1/2 citron, saften
Salt och peppar

Tärna gurkan och blanda den med färsk, hackad mynta och pressad citron.
Smaka av med salt och peppar.




Elsas Gröna - Linssallad med apelsin och rostade frön


4 dl kokta röda linser
1 apelsin, skal och saft
1 msk rapsolja
1 tsk vinäger
Salt och peppar
Solroskärnor, pumpakärnor eller andra frön

Rosta fröna i stekpanna med flingsalt. 
När de fått fin färg ställer du dem åt sidan att kallna.
Lägg de kokta linserna i en skål.
Blanda med apelsin, skal och saft, olja och vinäger.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg över på ett fat och strö över de rostade fröna.



Elsas Gröna - Lisas rödkålssallad

 Rödkål
Svart vinbärssaft
Äppelcidervinäger
Svartpeppar och salt
Hackad persilja

Hyvla kålen med osthyvel.
Marinera i koncentrerad svart vinbärssaft, äppelcidervinäger, rejält med svartpeppar och salt  i ett par timmar. När det är dags att äta toppar du hela härligheten med färsk, hackad persilja.

Elsas Favoriter - Sesamyoghurt med sumak



3 dl turkisk yoghurt
1 dl tahini (sesampasta)
½ citron, saften
1-2 vitlöksklyftor, finrivna
1 tsk honung
1 tsk sumak
salt och peppar

Blanda alla ingredienser och smaka sedan av med salt och peppar.
Lägg upp ett fat. Ringla över lite olivolja, strö på lite flingsalt och en nypa sumak till.
Doppa bröd och grönsaker i röran eller servera den som sås till exempelvis kycklingfiléer kryddade med tandoori.

Elsas Vintermat - Köfte av lammfärs, 4 port




600 gr lammfärs
1 vitlöksklyfta, riven
1 kokt potatis, riven
1 msk spiskummin
1 nypa chiliflakes
1 tsk torkad mynta
1-2 msk vatten

Blanda alla ingredienser och tillsätt vattnet ifall färsen känns torr.
Forma avlånga järpar och stek dem sedan tills de fått fin färg och önskad stekgrad.
Jag föredrar mina inte helt genomstekta, men det är helt och håller en smaksak.
Servera med flera grönsakstillbehör och min goda yoghurtsås som du hittar här.

12 feb. 2020

Elsas Favoriter - Mangold, en supergrönsak



Mangold är en av våra mer lättodlade bladgrönsaker som kan skördas blad för blad långt in på hösten. Växten är tvåårig och klarar många gånger en tuffare vinter än den vi haft i år. Det finns dessutom flera sorter som ger fin färg i grönsakslandet där de lyser i vitt, gult och illande rosa.

De spädaste bladen äter jag råa, de större använder jag som spenat och stjälkarna som sparris.
Här är några olika förslag på hur du kan göra:

Smörstekt med gorgonzola


Pasta "Mal fatti" med mangold