22 juni 2020

Maggans Västerbottenpajer med stenbitsrom och gräddfil


Det saknas både gräslök och citronzest på bilden för alldeles bakom mig stod ett glatt, men hungrigt gäng, och ville smaka!



Små bullformar, gärna i aluminium som du gott kan använda fler gånger
Smördeg
Riven Västerbottensost
1 ägg per 1 dl grädde/mjölk
salt och peppar
Stenbitsrom
Gräddfil (smetana eller crème fraiche går också bra)
Hackad gräslök

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla smördegen lite lätt och skär den sedan i rutor ca 5x5 cm, beroende på storleken på dina formar. Lägg smördegen i formarna och lägg i ca 1 msk riven ost i varje form.
Vispa samman ägg och grädde, salta och peppra. Häll blandningen i formarna.
Grädda 20-25 min, de ska dofta gott och vara gyllenbruna.
Låt svalna lite och klicka sedan ut rom och gräddfil.
Dekorera med gräslök och gärna lite rivet citronskal.
Ett par drag med pepparkvarnen skadar heller inte.

Lycka är ett avslutat projekt, och att påbörja ett nytt kanske?



All oväntad ledig tid de senaste månaderna har jag tillbringat med att slutföra diverse projekt i min trädgård. Det har varit rena dominoeffekten till motsats från tidigare år då jag känt mig tvungen att påbörja projekt för att kunna slutföra. Men plötsligt händer det, och känslan att få tvätta årets första potatisar vid min nya arbetsbänk var värd vartenda spadtag och ryggont. 

Nu ser jag fram emot juli och hoppas på lika många spontana besök från nära och kära som tidigare år. Skafferi och frys är laddade för oväntade besök och jag är laddad för nästa omgång projekt.

1 juni 2020

Prima primörer - Rabarberchutney med sting



750g rabarber
350g gul lök
250g råsocker
1 msk finhackad chili
2 msk gula senapsfrön
3 dl äppelcidervinäger
1 kanelstång, delad i två

Ansa och skär rabarbern i cm-långa bitar, skala och hacka löken grovt.
Lägg rabarber och lök i en tjockbottnad kastrull och tillsätt övriga ingredienser. 
Låt blandningen koka upp, sänk sedan värmen. 
Låt sjuda i en dryg timme. Rör om då och då.
Häll upp chutneyn på väl rengjorda burkar och låt dem svalna.

Elsas Sommarmat - Grillade morötter med krämig dressing


Späda morötter eller smala morotsstavar
2 dl majonnäs 
½ dl finriven parmesan 
2 finrivna vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 msk kapris
1 tsk olivolja
Salt och peppar

Rör samman alla ingredienser till en krämig dressing.
Ställ kallt fram till servering.
Grilla morötterna tills de blir lite mjuka, men ändå är spänstiga.
Salta och peppra.
Ringla över dressingen och toppa gärna upp med lite mer kapris.

Elsas Sommarmat - Kryddsmör, 4 port


150 gr smör, rumsvarmt

1-2 vitlöksklyftor

3 msk hackade örter som persilja, gräslök och körvel

Salt och peppar

 

Vispa smöret tills det blir vitt och luftigt.

Smaksätt det sedan med vitlök och örter.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg en rejäl bit plastfolie på en skärbräda och klicka på smöret.

Forma till en korv och rulla in den i folien.

Lägg i kylskåp ca 1 timme.


Prima primörer - Rostad färskpotatis med citronvinägrett och timjan


Färskpotatis

Mild olja

Salt och peppar

 

½ citron, saft och skal

1 dl olja

Salt och peppar

1 liten röd lök, hackad

Färsk timjan

 

Sätt ugnen på 190 grader.

Lägg potatisen i en ugnsfast form, ringla över lite olja, salta och peppra.

Blanda sedan och ställ in i ugnen ca 30 min.

Mixa citronsaft och olja till en dressing.

Smaka av med salt och peppar.

Krossa potatisen lätt och häll över dressingen.

Strö över lök och timjan.

Tips!

Vill du äta potatisen senare låter du den svalna, lägger den på aluminiumfolie, krossar den lätt och häller över dressingen. Gör ett paket av folien och värm upp potatisen på grillen.