25 okt. 2020

Elsas Höstbröd i Gryta

 


Välkommen till Elsas Skafferi - men jag som skriver bloggen heter något helt annat...

Jag heter Alexandra, men är döpt till Elsa Louise efter min gammelmormor precis som min mamma och min ena dotter. Jag är krögare, entreprenör, bloggare och receptmakare som också fuskar lite grann som matfotograf och stylist. En familj har jag också som består av man, 2 döttrar och en liten hund.

Till vardags driver jag restaurang i Strängnäs, Elsas Kantin, där vi serverar lunch, arrangerar fester och har catering. Full fart med andra ord och just därför älskar jag enkla, lättlagade recept som funkar och gärna sköter sig själva till stor del. Precis ett sådant recept bjuder jag på den här veckan -, "Elsas Höstbröd i gryta" doftar ljuvligt av anis, fänkål och kummin. Smaklig läsning!




28 sep. 2020

Oxroulader med äpple och dijonsenap, 4 port


 600 gr lövbiff 
1 äpple, tärnat 
1 gul lök, tärnad + 1 till buljongen 
1 ½ msk dijonsenap 
smör 
salt och peppar 
1 buljongtärning 
1 L vatten 
1 morot 
3 dl grädde 
1 msk potatismjöl 

Blanda äpple, lök och senap. 
Lägg ut lövbiffen och lägg en klick äppelröra i ena änden. 
Salta och peppra. Rulla ihop till hårda rullar. 
Fäst skarven med en tandpetare, eller trä upp dem på spett. 
Stek dem i en rejäl klick smör, lägg över i en gryta tillsammans med en buljongtärning och hälften av vattnet. Häll resten av vattnet i stekpannan och vispa runt för att få med alla goda smaker. 
Skiva upp en morot och en lök, lägg ner i grytan. 
Koka tills rouladerna blivit riktigt möra, 45-60 min. 
Lyft upp köttet, häll grädden i buljongen och red såsen med potatismjöl utblandat i lite kallt vatten. Servera med rostade rotfrukter eller ett riktigt gott potatismos.

Blomkålsgryta med äpple- och vitlöksströssel, 4 port


 1 blomkålshuvud 
2 brk cocosmjölk 
4 vitlöksklyftor, finhackad 
5 cm ingefära, finhackad 
salt och peppar 
2 msk olja 
½ gul lök, hackad 
2 msk garam masala 
1 msk gul curry 
en nypa cayenne 
1 brk krossad tomat 

Sätt ugnen på 220 grader. 
Ansa blomkålen och bryt den i små buketter. 
Lägg den i en påse, slå på 1 dl cocosmjölk tillsammans med finhackad vitlök och ingefära. 
Låt marinera 15 min och lägg sedan över i en ugnsfast form. 
Rosta blomkålen ca 20 min tills den börjar få färg, men inte är bränd. 
Fräs den hackade löken i olja. 
Tillsätt garam masala och curry. 
Slå på resterande cocosmjölk och krossad tomat. 
Smaka av med cayenne, salt och peppar. 
Tillsätt den rostade blomkålen och låt allt koka ca 20 min. 
Servera med nykokt ris och äppelströssel på toppen. 

Äppel- och vitlöksströssel 
1 tärnat äpple 
2 rivna vitlöksklyftor 
4 msk panko, asiatiskt ströbröd 
olja 
salt och peppar 

Häll neutral olja i en stekpanna. 
Lägg i vitöken och låt den fräsa 3 min. 
Sänk värmen, tillsätt äpple och panko. 
Stekt tills allt blivit gyllene. 
Smaka av med salt och peppar

Morots- och rödbetsmuffins med citronmaräng, ca 12 st - Gluten- och laktosfria




1 morot, riven
1 rödbeta, riven
3 ägg
2 dl socker
3 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma 1,5 dl rapsolja 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. 
Häll i olja och rotfrukter. 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. 
Fyll muffinsformar till 2/3. 
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. 
Låt svalna. 

Citronmaräng 
2 äggvitor 
1 – 2 msk florsocker 
½ citron, rivet skal 

Vispa äggen tills de blir en blank marängsmet. 
Tillsätt florsocker lite i taget och smaka av sötman. 
Häll i citronskalet, blanda och spritsa, eller klicka, ut marängen på de avsvalnade muffinsarna.

26 sep. 2020

Vaniljdoftande vetebullar med äppelkompott , ca 20 st

 



100 gr smör,
5 dl mjölk
1 pkt torrjäst
2 tsk vaniljsocker
1 dl vit sirap
2 ägg +1 till pensling
1 tsk salt ca
1,4 L vetemjöl
100 gr smör, rumstempererat
100 gr mandelmassa
1 msk kanel 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke/degblandare.
Tillsätt mjölk, sirap och ägg.
Bearbeta degen länge och klicka under tiden i smöret lite i taget.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 220 grader.
Vispa smöret, riv mandelmassan och blanda.
Dela degen i två delar, kavla ut dem en och en till rektanglar ca 20 x 30 cm.
Bred över mandelsmöret, strö över lite kanel och bred på äppelkompott.
Rulla ihop till en rulle, dela i ca 20 delar.
Lägg i formar och baka i mitten av ugnen 12-14 min.


Äppelkompott
600 gr äpple, tärnat
1 msk citronsaft
1 dl strösocker
1 vaniljstång, urskrapad
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och koka ca 10 min.
Låt svalna.