2 okt. 2022

Lökmajonnäs

Skalrester och ändbitar av lök tas tillvara i den här goda majonnäsen. Smaklig läsning!

Lökmajonnäs

Skal och ändbitar av 3-4 lökar

2 ½ dl rapsolja

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

en nypa salt

en nypa peppar

1 msk vinäger eller citronsaft

 

Lägg lökskal och ändbitar i en kastrull.

Tillsätt oljan och låt sjuda på svag värme i 20 min.

Dra åt sidan och låt oljan svalna helt.

Sila av lök och skal i en finmaskig sil.

Vispa gulor och dijonsenap hårt.

Tillsätt ungefär hälften av lökoljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.

Häll i vinäger och resten av oljan kan tillsättas lite snabbare nu.

Smaka av med salt och peppar.


 

Gratinerad löksoppa

Idag bjuder jag på en fransk klassiker.
Smaklig läsning!

Gratinerad löksoppa

2 stora lökar
2 msk smör
8 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
en näve färsk timjan
2 tsk soja
nymald vitpeppar
1 dl riven ost med smak

Ta fram en gjutjärnsgryta.
Skala löken och skär den i tunna skivor.

Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg.
Krydda med lite nymald vitpeppar.
Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan.
Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter. 
Smaka av med soja och sätt ugnen på grill.
Strö över riven ost och gratinera soppan till vacker färg.


30 sep. 2022

Chokladkaka med inkokta päron

Ett snabbt pling på dörren, sedan ett –”Hoho, är någon hemma?!” följs av kalabalik när hunden försöker välta vår granne i hallen. Med sig har hon en stor korg med nyplockade päron som jag tacksamt tar emot. De är supergoda att äta som de är, men livslängden är ju begränsad tyvärr. Därför kokar jag marmelad på päron och ingefära, kokar in dem med citron och bakar en kaka till fikat. Smaklig läsning!



Chokladkaka med inkokta päron
3 inkokta päron
3 dl socker
2 ägg
3 ½ dl vetmjöl
1 dl cacao
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
1 ½ dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner.
Tillsätt olja och mjölk, blanda väl.
Smörj en form och täck den med ströbröd.
Häll i smeten och ställ ner päronen.
Baka 35-40 min i nedre delen av ugnen.
Låt svalna och servera med en klick grädde eller som den är.






Inkokta päron med citron
Päron
3 dl socker
3 dl vatten
1 citron, saften

Skala päronen, halvera dem om du vill.
Koka upp socker och vatten, lägg ner päronen.
Låt dem koka ca 25 min tills de är nästa mjuka.
Lägg de varma päronen i rena glasburkar och häll på sockerlagen.
Skruva på locken, låt kallna och förvara sedan svalt.

Tips!
Du kan smaksätta päronen med till exempel kanel, vaniljstång eller stjärnanis.

19 sep. 2022

Syltade trattkantareller

Nu äntligen börjar höstkantarellerna dyka upp. Har vi tur blir det en lång, lagom blöt och varm höst så vi kan plocka dem långt in i oktober. Vill du prova att göra något annat än att torka dem föreslår jag att du syltar dem. Vansinnigt gott till det mesta. Smaklig läsning!



Syltade trattkantareller
Ca 600 gr trattkantareller
1 liten gul lök
salt
vatten
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 små kvistar rosmarin

Ansa och borsta svampen.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Koka upp vatten och salt, 1 1/2 msk salt till 1 L vatten.
Lägg i svamp och lök, koka upp igen och koka ca 20 min.
Häll av vattnet och låt svampen svalna.
Lägg över i rena glasburkar.
Koka en lag av ättika, socker och vatten.
Slå lagen över svamparna och stick ner rosmarin i burkarna.
Låt stå minst 3 dagar, förvaras svalt.


Krämig pasta med kantareller, grönkål och bacon, 4 port

Jag skördar, flyttar självsådda plantor, sår lite nytt och drömmer om nästa års stordåd i trädgården. Däremellan tar jag rejäla tag med det som vuxit sig för stort och det som jag ledsnat på. Ut med det gamla och in med det nya liksom. Jag har haft den här trädgården i 14 år, men först nu känns det som att vi lärt känna varandra på riktigt och att vår vänskap fått mogna fram i sin egen takt. För att orka driva förändring behövs det fyllas på med energi och det finns det gott om i veckans recept där jag hämtat ingredienserna både här hemma och i skogen. Smaklig läsning!

 


 

 

Krämig pasta med kantareller, grönkål och bacon, 4 port

250 gr pasta

200 gr kantareller

1 pkt bacon

200 gr grön- eller svartkål

1 gul lök

1 liten morot

2 dl grädde

salt och peppar

smör

 

Stek svampen utan smör tills all vätska försvunnit. Lägg i en klick smör, salta och peppra.

Ställ åt sidan.

Strimla bacon och stek det hårt. Häll över i en sil och låt fettet rinna av.

Ta bort den grova stjälken från kålen och strimla den sedan.

Skala och skiva löken tunt, tärna moroten.

Häll olja i en panna, lägg i lök och morot.

Stek till moroten börjar mjukna och löken får färg.

Blanda i den strimlade kålen och stek ytterligare några minuter.

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.

Häll av pastan, men spara lite av kokvattnet i kastrullen.

Lägg tillbaka pastan och häll i grädden.

Låt koka upp och tillsätt sedan, kålblandningen.

Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på tallrikar och toppa med kantareller och baconströssel.



6 sep. 2022

Torka tomater i ugnen

Plötsligt håller alla mina tomater på att mogna på en gång. Vi äter så mycket vi kan men ser till att ta frysa in eller torka så vi kan njuta av dem i vinter.



"Soltorkade tomater"
Hemodlade eller ekologiska tomater
Salt och peppar
Olivolja

Klyfta stora tomat och halvera körsbärstomater.
Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Salta och peppra lätt.
Torka tomaterna på 80 grader ca 8 timmar. 
Lägg tomaterna i en burk och slå på en god olivolja så att tomaterna täcks.
Oljan konserverar tomaterna och smakar dessutom ljuvligt i en salladsdressing.

28 aug. 2022

Kinesisk gryta med fläsk och stjärnanis

Äpple, gurka, chili och lök från trädgården fick vara med i veckans recept som är en tolkning av en klassisk kinesisk rätt, Hongshaorou eller Red braised pork. Grytan är så enkel att göra och de få ingredienserna ger oväntat mycket smak. Den friska äpple och gurksalladen har lite sting från chili för rätten i sig är mild och fin i smaken. En perfekt rätt att ha puttrandes på spisen när hösten kommer. Smaklig läsning!


Kinesisk gryta med fläsk
1 kg grytbitar av fläsk
2 lagerblad
3 + 3 skivor ingefära
2 medelstora lökar, skivad
2-3 vitlöksklyftor, skivad
2 stjärnanis
olja till stekning
2 dl soja
1 msk risvin
3-4 dl vatten
½ dl socker

Lägg grytbitarna tillsammans med ½ skivad lök, 3 skivor ingefära och lagerbladen i en gryta.
Fyll på med kallt vatten och låt koka upp.
Skumma av och häll sedan av vattnet.
Häll olja i en stekpanna och lägg i ner 3 skivor ingefära, skivad lök och vitlök.
Fräs någon minut och tillsätt sedan köttbitarna.
Stek tills köttet fått fin färg runt om.
Lägg över alltihop i en gryta.
Häll i soja och risvin.
Lägg i stjärnanis och häll sedan i vatten så köttet täcks, 3-4 dl ungefär.
Koka upp och tillsätt sockret.
Sänk värmen och låt sjuda under lock tills såsen tjocknar, 1-2 timmar.
Servera med nykokt ris och äppel- och gurksallad.



Asiatisk äppel- och gurksallad
2 msk socker
2 msk vinäger
½ gurka
1 rött äpple
Chiliflakes

Lös upp sockret i vinägern.
Skiva äpple och gurka.
Slå över lagen och ställ kallt fram till servering.
Toppa med lite chiliflakes.